De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 890 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen. Deze maand: Italië.
1. De Archeologische omgeving van Pompeii (nabij Napels)
Toen de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 na Christus uitbarstte, werd Pompeii volledig bedolven onder hete lava en as. Hierdoor is Pompeii één van de best bewaarde oude Romeinse steden geworden. Om een indruk te geven van de kracht van de uitbarsting: vroeger lag Pompeii op ongeveer 500 meter van zee. Nadat Vesuvius haar krachten heeft laten zien, is dit ruim twee kilometer geworden. De vulkaan ligt op enkele kilometers van de stad Napels.
2. Castel del Monte (nabij Bari)
Dit achthoekige kasteel werd in 1240 in opdracht van keizer Frederik II gebouwd. In de loop der jaren heeft het onder andere dienst gedaan als gevangenis, schuilplaats tegen de pest, en als rovershol, waarna het rond 1900 werd gerestaureerd. Castel del Monte is bekend van de Italiaanse munt van 1 eurocent.
3. Paleis van Savoye (nabij Turijn)
Tussen 1003 en 1860 werd een gebied dat van de Zwitserse Alpen tot aan de Middellandse Zee liep geregeerd door het Huis van Savoye. In de buurt van Turijn liet Emmanuel-Philibert, de Hertog van Savoye, in 1562 een schitterend paleizencomplex bouwen, dat vandaag de dag door UNESCO wordt beschermd.
4. Historische centrum van Siena (Siena)
Hoewel Siena al ongeveer 2.500 jaar bewoond is, kwam de ‘doorbraak’ van deze Toscaanse stad pas in de 12e eeuw. Gek genoeg zijn veel gebouwen die bij deze middeleeuwse opmars gebouwd zijn bewaard gebleven, waardoor het gehele historische centrum toe heeft mogen treden tot de Werelderfgoedlijst.
5. Palazzi dei Rolli (Genua)
De Palazzi dei Rolli is eigenlijk een verzameling van statige huizen en gebouwen. Hierdoor is een vrij groot gebied van Genua, dat aan de Middellandse Zee ligt, beschermd door UNESCO. Tussen de 42 (!) gebouwen zitten een aantal zeer fraaie, zoals het Palazzo Tursi en het Palazzo Bianco.
6. Necropolis van Pantalica (Syracuse)
Het Siciliaanse dorp Syracuse, dat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst staat, telt duizenden rotsgraven. De historie van de graven, die verdeeld zijn over vier dodensteden aan de rivier Anapo, gaat ruim 3,000 jaar terug.
7. Grachten van Venetië (Venetië)
Venetië is wellicht, op Rome na uiteraard, de bekendste plaats in Italië. Dit is voornamelijk te danken aan de ontelbare grachten van deze eilandenstad. Om de grachten, kanalen en gebouwen optimaal te kunnen onderhouden, wordt het grootste gedeelte van Venetië beschermd door UNESCO.
8. Eeuwenoude rotstekeningen (Valcamonica)
In de Alpen, in de streek Lombardije, ligt de grote vallei Valcamonica. In dit gebied, dat vroeger bewoond werd door de Cammuni, zijn tussen de twee en driehonderdduizend rotstekeningen te vinden, waarvan de oudste minimaal 10.000 jaar oud zijn.
9. Nuraghe van Barumini (nabij Cagliari)
Het exacte doel van deze gebouwen is voor archeologen nog steeds een raadsel, maar het eiland Sardinië telt er enkele honderden; Nuraghe. Deze stenen gebouwen, die zo’n tweeduizend jaar oud zijn, komen alleen voor op Sardinië. De Nuraghe van Barumini is één van de best bewaarde Nuraghe.
10. Basiliek van St. Franciscus (Assisi)
In de 13e eeuw werd deze prachtige basiliek gebouwd op het graf van de heilige Sint Fransiscus. In 1997 werd de basiliek voor een groot deel verwoest door een aardbeving, maar dit is inmiddels volledig gerestaureerd. Zelfs de fresco’s zijn gered, door de restanten als een puzzel in elkaar te leggen.