Onder de rook van de bekende vulkaan Vesuvius, aan de westzijde van de laars van Italië, ligt het oude Napels. Deze stad, waarvan het gehele centrum door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, is met net geen miljoen inwoners de derde stad van Italië.

Napels is de stad van (onder andere) espresso, pizza en Sophia Loren, en hier zijn de Napolitanen (of ‘Napule’) dan ook ontzettend trots op. Een stedentrip Napels is dan ook een ware culinaire beleving.

Doordat Napels aan een grote baai, midden in een -zeer vruchtbaar- vulkanisch gebied ligt, was de omgeving ook vroeger al zeer gewild. Nog voordat de Romeinen Napels veroverden, waren de Grieken er de baas. Sterker nog, Napels is afgeleid van het Grieks ‘Nea Polis’, wat ‘nieuwe stad’ betekent. Zowel de Romeinse als de Griekse cultuur is hierdoor duidelijk zichtbaar in het het historische (en beschermde) centrum van de stad, dat in 1980 geveld werd door een zware aardbeving.

Ook de diverse imponerende kerken, basilieken en musea liepen schade op door de aardbeving. In het Museo Archeologico Nazionale, is men bijvoorbeeld nog steeds aan het restaureren en renoveren. Dit museum, dat een gevarieerde selectie van beelden, schilderijen en andere historische kunst biedt, is ondanks de renovatiewerken overigens een absolute aanrader.

Ondanks de historie is Napels alles behalve een grijze stad. De relatief jeugdige bevolking zorgt voor een actief straatbeeld en een bruisend nachtleven. Een stedentrip Napels is dus alles behalve saai.