Op 07.07.2007 werden 7 Nieuwe Wereldwonderen gekozen, als opvolger van de 7 Wereldwonderen. Van het laatste septet was er nog maar eentje over (de Pyramide van Gizeh), dus het was wel tijd voor een nieuwe lijst. Van de 7 Nieuwe Wereldwonderen is overigens maar één in Europa; het Romeinse Colosseum. Deze stond dan ook fier bovenaan onze lijst met Europese Wereldwonderen.
Over een aantal maanden eindigt weer een nieuwe verkiezing van Wereldwonderen. Op 11.11.2011 (ze hebben blijkbaar iets met makkelijk te onthouden data) worden uit 28 finalisten de 7 Natuurlijke Wereldwonderen geselecteerd. Onder de 28 finalisten zijn 5 Europese wonderen der natuur.
Zwarte Woud (Duitsland)
In het zuid-westen van Duitsland ligt een zeer bosrijk gebied, dat vroeger door de Romeinen al Silva Nigra (het donkere woud) genoemd werd. Door de enorme hoeveelheid donkere naaldbomen, was dit gebied bijna ondoordringbaar.
Het landschap is eerder heuvelachtig dan bergachtig (de hoogste piek in het woud is 1.400m), en het Schwarzwald kent diverse meren en rivieren. De grootste stad in het gebied is Freiburg, dat hierdoor ook wel de Natuurhoofdstad van Duitsland genoemd wordt.
Foto’s via Kevin Kühler, Andreas Wonisch
Vesuvius (Italië)
Niet ver van de havenstad Napels ligt de vulkaan Vesuvius. Deze vulkaan, die nog altijd actief is, is voornamelijk bekend door een uitbarsting in 79 na Christus, waarbij het stadje Pompeii volledig werd overspoeld door lava. Ook in het nabijgelegen Herculaneum zijn nog restanten van deze historische uitbarsting te vinden.
Door de activiteit en de ligging wordt de ruim 1.200 meter hoge Vesuvius ook wel gezien als één van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. De laatste uitbarsting was in 1944, maar dit was slechts een kleine eruptie.
Foto’s via MorBCN, Klaus Herrmann
Mazoerische Meervlakte (Polen)
In het noord-oosten van Polen, tussen de grens met Litouwen en de Wisla-rivier, ligt de Mazoerische Meervlakte. Gletsjers hebben hier eeuwen geleden een natuurlandschap gevormd dat meer dan 2.000 meren telt. De meervlakte grenst aan het Woud van Bialowieza, het oudste oerbos van Europa.
Tussen december en april zijn de meeste meren bevroren, maar in de zomer is het gebied populair onder toeristen, wandelaars en natuurliefhebbers. De regio telt vele karakteristieke dorpjes, waarvan het jagersstadje Elk met 60.000 inwoners de grootste is.
Foto’s via Michal Slazak, Masurian Lake District
Cliffs of Moher (Ierland)
Gelegen aan de westkust van Ierland, behoren de Klippen van Moher tot de hoogste klipkusten van Europa. De kalksteenrotsen steken tot wel 120 meter boven het wateroppervlak uit, en het hoogste punt is zelfs meer dan 200 meter.
De Cliffs of Moher zijn een Iers natuurmonument, en jaarlijks weten meer dan een miljoen mensen de weg naar de steile rotswanden te vinden. De klippen zijn eveneens het toneel geweest van diverse films, waaronder eentje uit de serie van Harry Potter.
Foto’s via Denis Angers, Mauro Roby
Matterhorn (Zwitserland / Italië)
De vorm van de 4.478 meter hoger Matterhorn, op de grens tussen Zwitserland en Italië, maakt de berg tot één van de meest herkenbare bergen ter wereld. De piek van de berg, die in het Italiaans overigens Monte Cervino heet, heeft namelijk een karakteristieke, spitse kromming.
Het gebied rondom de Matterhorn staat bekend als een van de mooiste berglandschappen van de Alpen, door de combinatie van diverse bergtoppen, bergmeren, en groene alpenweiden.
Foto’s via Adrian Lindenmann, Katarina Stefanovic
Voordat de finalisten werden geselecteerd door een vakjury, was er al een shortlist met 77 natuurwonderen samengesteld. Europese afvallers van deze lijst zijn onder andere de Douro rivier in Portugal, de Olympusberg in Griekenland, en de Belgische grotten van Han-sur-Lesse.
Je kunt nog tot en met 10 november stemmen op de Natuurwonderen, de winnaars worden een dag later bekend gemaakt.