Dichtbij zowel de Franse als de Zwitserse grens, midden in het Zwarte Woud, ligt

Zowel in de zomer (zeer zonnig) als in de winter (skieën in het Zwarte Woud) is Freiburg een aangename plaats om naar toe te gaan voor een stedentrip. Vanuit Utrecht ben je in zes uur per trein in Freiburg, per auto is het net iets korter.

Centraal in Freiburg staat de Freiburger Münster, een 116 meter hoge toren die als een meesterwerk van gotische bouwkunst geldt, en mogelijk de inspiratie voor de Utrechtse Domtoren is geweest. In het omliggende centrum vindt je overal Bächle; goten die vroeger als riolering dienst deden, maar nu het regenwater en smeltende sneeuw afvoeren.

De langste kabelbaan van Duitsland brengt je over 3,6 kilometer van het Güntersdal naar de berg Schauinsland, op 1280 meter hoogte. Dit is een perfecte plaats voor bergwandelingen in de zomer, of een ski-afdaling in de winter. Bij helder weer kun je vanaf hier zelfs de Zwitserse Alpen zien liggen.

Andere bezienswaardigheden in Freiburg zijn het Stadttheater, het Konzerthaus en het obscure martelmuseum. Ook historische gebouwen, zoals de Martinstor, de Schwabentor en het Kaufhaus zijn zeker een bezoekje waard tijdens een stedentrip Freiburg!