Eerder zetten we al tien prachtige Werelderfgoederen in Italië in het zonnetje, vandaag doen we hetzelfde met tien door UNESCO beschermde bezienswaardigheden in Duitsland. Want ook ons buurland herbergt een aantal schitterende UNESCO Werelderfgoederen!
1. De Dom van Keulen
Op iets meer dan twee uur rijden van Utrecht ligt de indrukwekkende Kölner Dom. Deze gothische kathedraal ligt in het centrum van Keulen en is ruim 750 jaar oud. De bouw van de 157 meter hoge kathedraal duurde behoorlijk lang, met liefst 632 jaar heeft de Dom van Keulen het meest langgerekte bouwtraject van Duitsland. Op de website van UNESCO zijn fraaie 360 graden foto’s te bekijken, maar bij een bezoek aan de Dom zie je pas écht hoe geweldig het gebouw is.
2. Het centrum van Quedlinburg
In het midden van Duitsland ligt het kleine plaatsje Quedlinburg, waarvan het gehele stadscentrum door UNESCO op de lijst met Werelderfgoederen is geplaatst. Ook de Stiftskirche, die op een heuvel in het stadje ligt, staat op de Werelderfgoedlijst. De geschiedenis van Quedlinburg gaat terug tot rond het jaar 900, maar de meeste van de gildehuizen werden rond 1500 gebouwd. De combinatie van een middeleeuws stratenpatroon en de vele gildehuizen maakt Quedlinburg zo uniek.
3. Wartburg Kasteel (Eisenach)
Op een 400 meter hoge heuvel, nabij het Duitse plaatsje Eisenach, staat Die Wartburg. Dit fraaie kasteel werd, volgens de legende, in 1067 gesticht door Ludwig de Springer. Sindsdien is het kasteel continu uitgebreid, en heeft het een aantal prominente bewoners gekend, waaronder Maarten Luther. Wartburg neemt in de Duitse geschiedenis een zeer prominente plek in.
4. Stadscentrum Weimar
Het centrum van Weimar, een oude stad in de deelstaat Thüringen, staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hierdoor zullen onder meer belangrijke historische huizen, de stadskerk, de Anna Amalia bibliotheek en het Tiefurt Paleis beschermd en bewaard blijven. Kenmerkend voor Weimar is de typische Bauhaus architectuur.
5. Residentie van Würzburg
In Würzburg, dat op zo’n 100 kilometer van Frankfurt ligt, is de Residentie te vinden. Dit 170 meter brede paleis werd in 1744 opgeleverd, maar moest na de Tweede Wereldoorlog grotendeels worden gerestaureerd. Onder andere de fresco’s, die door de Venetiaanse kunstenaar Giambattista Tiepolo werden gemaakt, raakten zwaar beschadigd.
6. Groeve van Messel
Tussen Darmstadt en Frankfurt ligt Messel, waar ‘s-werelds grootste vindplaats van fossielen uit het Eoceen te vinden is. De gevarieerde verzameling fossielen van zoogdieren, planten, reptielen en vogels maakt de Groeve van Messel zo bijzonder. Je kunt veel van de opgegraven fossielen bekijken in het dorpsmuseum, in het Landesmuseum Hessen in Darmstadt, of in het Senkenberg Museum te Frankfurt.
7. Romeinse overblijfselen (Trier)
Trier, dat op een steenworp van de grens met Luxemburg ligt, is de oudste stad van Duitsland. In 16 voor Christus werd de stad in opdracht van Keizer Augustus als Augusta Treverorum gesticht. De Porta Nigra, een grote, zwartverkleurde stadspoort, is wellicht de belangrijkste herinnering aan vervlogen Romeinse tijden, maar ook het imposante Amphitheater is hier een fraai bewijs van.
8. Slot Augustusburg (Brühl)
Vlakbij Keulen ligt het kleine plaatsje Brühl. Aan het begin van de 18e eeuw werden hier Slot Augustusburg en Slot Falkenlust gebouwd, die tegenwoordig tot de belangrijkste barokke en rococo bouwwerken in Duitsland behoren. In het grote Slot Augustusburg zijn regelmatig tentoonstellingen te bezichtigen, zo was hier in 2008 nog één van de grootste tapijtverzamelingen van Europa te vinden.
9. Dom van Speyer
De Dom van Speyer (of Spiers), dat vlakbij de grens met Frankrijk ligt, is de grootste kerk in romaanse stijl ter wereld. In 1030 begon de bouw van deze kerk, dat eveneens de grootste zuilenhal van Europa kent. De 33 meter hoge binnenzijde, waarbij glas-in-lood en kunstwerken de muren en ramen versieren, is op zijn zachtst gezegd imposant te noemen.
10. Stadscentrum Regensburg
Regensburg is bekend om haar enorme BMW fabriek, maar ook om het goed bewaard gebleven middeleeuwse stadscentrum. Hiervan worden onder meer de Regenburger Dom, het stadhuis en de Benedicter Abdij beschermd door UNESCO. Net als het eerder genoemde Trier werd ook Regensburg rond de jaartelling gesticht, maar deze stad werd echter door de Kelten opgebouwd.
De website van het Duits Verkeersbureau biedt voor de meeste UNESCO erfgoederen in Duitsland overigens een handige virtuele tour aan.