Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Herkomst van Europese Stedennamen (deel 1)

De Herkomst van Europese Stedennamen (deel 1)

De naam van een stad vertelt vaak al veel over de historie van een stad. Misschien niet altijd op het eerste gezicht, maar als je een stadsnaam gaat ontleden (dit wordt etymologie genoemd) blijken veel van deze namen eigenlijk heel logisch.

De van oorsprong Vlaamse auteur Jacques R. Pauwels, schrijver van meer dan twintig boeken, waaronder Een geschiedenis van DE NAMEN van landen en volkeren, vertelt in dit gastartikel over de herkomst van tien Europese steden. En omdat dit bij de meeste steden niet in twee samen te vatten is, hebben we deze tien steden verdeeld over twee artikelen voor de echte cultuur- en historieliefhebber. In dit eerste deel meer over de oorsprong van de namen Rome, Verona, Venetië, Cadiz en Lyon.

Rome (Italië)

De naam van de Italiaanse hoofdstad verwijst naar verluidt naar de mythologische stichter, Romulus, en betekent dus “stad van Romulus”. Zowel de Grieken als Romeinen verklaarden graag op deze manier -met de hulp van een denkbeeldige ‘eponieme’, of ‘naamgevende’ held of godheid, de naam van een stad, land, of volk.

De ware betekenis van de naam Rome komt echter uit de substraattalen die in Italië gesproken werden, nog voor het Indo-Europese Latijn in het land kwam opdagen. En van die substraattalen was zonder enige twijfel het Etruskisch de belangrijkste. Dat Rome een Etruskische naam zou zijn is op zich niet vreemd, want de Tibervallei lag binnen de invloedssfeer van de Etrusken, een volk dat door de Romeinen Tusci genoemd werd, een naam die nu nog voortleeft in Toscane. En we weten met zekerheid dat de eerste heersers van Rome -de veronderstelde navolgers van Romulus- Etrusken waren.

De etruskische term ruma was de oorspronkelijke naam van de rivier de Tiber, en de betekenis ervan was “wateren die aan de oevers knagen”, of “wateren die de oevers uithollen”. Toen de Romeinen zich aan de oevers van die stroom kwamen vestigen en de naam ervan hoorden, deed dat vreemde woord hen denken aan het latijnse ruma, “moederlijke borst”. Deze interpretatio romana werd kracht bijgezet door het feit dat, precies op de plaats waar Rome werd gesticht, de Tiber een bocht maakt in de vorm van een vrouwenborst, waarbij het kleine Tibereiland deed denken aan de tepel.

Het alleroudste deel van Rome, het zogenaamde “Rome van Romulus”, ontstond aan de oostelijke oever van de rivier, aan de voet van de Palatijn, en lijkt zich te hechten aan die kronkeling zoals een baby zich hecht aan de borst van zijn moeder. Deze topografische omstandigheden inspireerden waarschijnlijk de legende van de twee zuigelingen, Romulus en Remus. Bovendien had de term ruma ook nog een andere betekenis, namelijk “rots” of “heuvel”, waarbij aan de Palatijn wordt gedacht; op die manier bekeken, kan de naam Romulus ook geinterpreteerd worden als “hij die op de heuvel [de Palatijn] woont”.

rome
De bocht van de Tiber in Rome, met het Tibereiland

Verona (Italië) / Bern (Zwitserland)

Een term uit de oeroude substraattalen die voorkomt in vele Europese plaatsnamen is iber. De betekenis ervan is “land”, of nog specifieker “land omgeven door water”, “land nabij het water”, “vasteland”, “schiereiland”, en soms ook wel “eiland”. Een tekenend voorbeeld hiervan is Iberië, het gigantische schiereiland tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Maar iber zit ook verscholen in Beiroet, de naam van een stad waarvan de historische kern op een pietluttig schiereilandje langs de Libanese kust ligt.

Voor “water” bestonden er in de substraattalen erg veel uitdrukkingen. Eén van de meest voorkomende was onna – een verwante van het semitsche aïn, “water” of ”bron” – waarmee ooit eigenlijk iedere vloeistof bedoeld werd, bijvoorbeeld ook wijn. We herkennen dit onna in de moderne of Latijnse namen van talloze Europese rivieren, bijvoorbeeld Garonne en Zenne, Sonna in het Latijn.

Namen die iber en onna combineren vinden we vooral terug bij steden die gelegen zijn binnen de meander van een rivier, waar het land (iber) letterlijk door water (onna) omgeven is. Een mooi voorbeeld is Verona, een stad die zich genesteld heeft binnen een kronkeling van de Adige. In de substraattalen verschilden de uitspraak van “b” en de “v” weinig of niet van elkaar (net als tegenwoordig nog in het Spaans). Dit maakt het meer aannemelijk dat de Romeinen de inwoners van Verona Beruenses noemden, en dat Verona in de Middelleeuwen in het Duits Bern genoemd werd.

Het andere Bern, namelijk de Zwitserse hoofdstad, heeft trouwens dezelfde etymologie als Verona. Zijn historische stadskern is gelegen binnen een bocht van de Aar en is dus ook een iber-onna. Dat de naam Bern iets te maken zou hebben met beren is dus pure fictie. Andere grote en kleine Europese steden die zich gehecht hebben aan de kronkel van een rivier en wier naam bijgevolg “land omgeven door water” betekent zijn Brno, Bregenz, Péronne en Berlijn. In Duitsland komen toponiemen met iber, maar vooral eber, erg veel voor. Een voorbeeld hiervan is Eberstadt in het Land Baden-Württemberg. Met een everzwijn – Eber in het Duits – hebben dergelijke namen dus even weinig te doen als Bern met een beer.

verona
Verona, omgeven door de Adige, via Wikipedia

Venetië (Italië)

In de oude substraattalen was ook vin een term met de betekenis van “water”. Een voorbeeld hiervan ligt in de naam van mensen die in de Oudheid aan de noordkust van de Adriatische Zee thuishoorden. Ze werden door de Grieken Enètoi en door de Romeinen Veneti genoemd, en die naam had de betekenis van “mensen die nabij het water wonen” of ook wel “kustbewoners”.

De metropool van dat volk was Aquileia, maar die havenstad werd in 452 na Christus door de Hunnen onder Attila in vuur en vlam gezet, en tegenwoordig zijn van Aquileia alleen nog de ruines te zien. De Veneti die de brand overleefden, vluchtten naar een eilandje in een lagune van de Adriatische Zee, dat aanvankelijk Rialto genoemd werd, van het latijnse rivus altus, “hoge oever”. Het duurde echter niet lang voordat de nieuwe thuishaven de naam van zijn bewoners overnam, en sindsdien is het wereldwijd bekend als Venetië. Middenin Venetië herinnert de naam van de Rialto Brug nog steeds aan het bescheiden begin van die prachtige stad.

Toen Caesar Gallië ging veroveren, stootte hij op flinke weerstand bij een stam die eveneens de Veneti genoemd werd. Het ging echter met zekerheid niet om dezelfde Veneti die langs de noordkust van de Adriatische Zee woonden. Maar het waren wel mensen die terecht een naam droegen met de betekenis van “kustbewoners” of “mensen die nabij het water wonen”, want hun heimat was de streek rond het stadje Vannes, aan de kust van Bretagne. Ook elders in Europa woonden er toendertijd volkeren die de naam Veneti droegen, bijvoorbeeld de Keltische stam die thuishoorde aan de oevers van het Bodenmeer, dat in het Latijn bekend stond als Lacus Venetus.

ponte-rialto
De Ponte Rialto in Venetië, via Wikipedia

Cadiz (Spanje)

De grote havenstad aan de Atlantische kust van Zuid-Spanje is waarschijnlijk de alleroudste stad van Europe. Cadiz werd gesticht door de Feniciërs, een volk dat thuishoorde langs de kust van de moderne staat Libanon, met name in steden zoals Byblos en Tyros. De Feniciërs waren de grote rivalen van de Grieken, en waren bekwame zeevaarders en handelaars.

Net zoals de Grieken stichtten zij ook kolonies in verafgelegen gebieden, bijvoorbeeld in Spanje, waar zij waardevolle mineralen, zoals koper en tin gingen halen. Omstreeks het jaar 1.000 voor Christus vestigden de Feniciërs zich op een eilandje nabij de monding van de Guadalquivir. Deze vesting kreeg de naam Gadir, een woord dat in hun semitische taal de betekenis had van “muur”, in de trant van “ommuurde stad”, “fort” of “citadel”.

Hiervan maakten de Grieken Gadeira en de Romeinen Gades, en op die manier ontstond uiteindelijk ook het Spaanse Cadiz. De Latijnse naam Gades was een meervoud, en dat was geen toeval, want de stad bevond zich eigenlijk niet op één, maar op meerdere eilandjes. Op eentje ervan lag de ommuurde stad zelf, op een ander een grote tempel, toegewijd aan de god Baal Melkart, die door de Grieken Heracles (of Hercules) genoemd werd.

In de loop der tijden versmolten de vele kleine eilandjes echter tot het schiereiland waarop de moderne en interessante havenstad Cadiz zich nu bevindt. De Feniciërs stichtten nog andere versterkte steden waarvan de naam de term dor (of dir, of dur, want de klinker is in semitische talen niet zo heel belangrijk) bevat. Voorbeelden hiervan zijn Agadir en Mogador (nu Essaouira) in Marokko en de Siciliaanse havenstad Trapani, de “versterkte stad” (dor) aan de “kust” (panu).

cadiz
Het centrum van Cadiz, via Wikipedia

Lyon (Frankrijk)

Cadiz is mogelijk de oudste stad van Europa, maar ongetwijfeld bestonden er omstreeks het jaar duizend voor Christus in Europa nog veel meer grote nederzettingen. Hiervan bestond de architecturale infrastructuur, inclusief de versterkingen (palissades!), vrijwel uitsluitend uit hout; ze waren dus helemaal niet te vergelijken met de prachtige “steden” die toen al lang bestonden in Egypte en Mesopotamië, zoals Memphis en Babylon. In de Bello Gallico geeft Julius Caesar ons de Latijnse term voor dergelijke agglomeraties, die zich gewoonlijk op een hoogte bevonden: oppidum.

Deze naam was de latijnse versie van appi-dunum, en daarin steekt dunum, een cognaat (verwante) van het arabische woord voor “stad”, medina, het engelse town, en eveneens het dur(um) dat ook al voorkwam in de naam van Cadiz. In Europa zijn er oorden bij de vleet, waarvan de naam de term dunum bevat, ook al is dat soms alleen duidelijk merkbaar in de oude Latijnse plaatsnaam.

De Franse stad Lyon, gelegen op de samenvloeiing van Rhone en Saone, stond bij de Romeinen bijvoorbeeld bekend als Lugdunum. De stad, dunum, was toegewijd aan de gallische god van het licht, Lug, die door de Romeinen Mercurius (Hermes bij de Grieken) genoemd werd en volgens Caesar de belangrijkste god in het pantheon der Galliërs was. Lyon betekent “Stad van Lug”.

Tegenwoordig staat Parijs bekend als de “Lichtstad”, maar 2.000 jaar geleden was Lyon dus de “stad van het licht”, of tenminste toch de “stad van de god van het licht”. “Stad van Lug” is echter ook de betekenis van talrijke andere steden, doorgaans gelegen op heuvels, die door de Romeinen Lugdunum genoemd werden. Voorbeelden zijn het Franse Laon en het Nederlandse Leiden, Lugdunum Batavorum, het “Lugdunum der Bataviërs”. Wat dunum betreft, die term zit verstoken in de namen van honderden Europese plaatsnamen: Thuin en Dinant in België; Yverdon en Thun in Zwitserland; Dun, Dinan, Liverdun, Issoudun, en Verdun in Frankrijk; en Dundee, Dunbar, Dumbarton, Dumfries, Dunhill, Dunlop, Dunfermline, Edinburgh, Aberdeen, en Wimbledon in Groot-Britannie.

lyon
Romeins amphitheater in Lyon, via Voila


Zoals je ziet zijn veel oude Europese stedennamen dus erg logisch gekozen, zo ook bij deze vijf andere Europese stedennamen. Ook dit artikel is door Jacques Pauwels geschreven.

Recente artikelen

De Frauenkirche kerk in de Beierse stad München

Out-of-the-box ideeën voor een citytrip naar München

München staat bekend om de prachtige architectuur, beroemde bierhallen en de historische bezienswaardigheden, maar er is zoveel meer te ontdekken. Voor wie de stad eens op een andere manier wil verkennen, zijn er genoeg verborgen parels die niet in de gebruikelijke reisgidsen staan. In dit artikel ontdek je enkele out-of-the-box ideeën voor een onvergetelijke citytrip naar München, weg van de drukte van de toeristische hotspots. Ontdek de geheime tuinen Een van de mooiste manieren om München op een unieke manier te ervaren, is door de geheime tuinen te verkennen. Boek je vliegtickets München alleen al hiervoor. Naast de bekende Englischer Garten, die vaak door toeristen wordt bezocht, zijn er talloze kleinere, verborgen tuinen die een oase van rust bieden. De Hofgarten achter de Residenz is een stille plek die vaak over het hoofd wordt gezien. Dit rustige park heeft een prachtige architectuur en een serene sfeer, ideaal voor een ontspannen middagwandeling. Ook de Botanische Tuin in het zuidwesten van de stad is een verborgen juweeltje waar bijzondere plantensoorten kunt ontdekken. Verken alternatieve kunst en cultuur München is niet alleen de stad van de beroemde musea zoals de Alte Pinakothek en de Pinakothek der Moderne, maar biedt ook een levendige alternatieve kunstscene. Een bezoek aan de Kunstpark West, een voormalig industrieterrein dat is omgevormd tot een creatieve ruimte, is een aanrader voor kunstliefhebbers die buiten de gebaande paden willen treden. Hier vind je graffiti, street art en kleine galerieën die de stad een heel ander gezicht geven. Ook het Giesinger Bahnhof-gebied is een hippe wijk vol kunstgalerijen en pop-up evenementen die vaak niet op de radar staan van de gemiddelde toerist. Culinaire verrassingen in München München is beroemd om zijn traditionele Beierse gerechten, maar de stad heeft ook een bloeiende eetcultuur die veel verder gaat dan bratwurst en pretzels. Voor een unieke culinaire ervaring kun je bijvoorbeeld naar de Viktualienmarkt gaan, maar niet voor de gebruikelijke toeristische hapjes. Zoek in plaats daarvan naar lokale marktkraampjes die gespecialiseerd zijn in bijzondere producten zoals biologische kazen, handgemaakte pasta of lokale wijnen. Een ander leuk idee is een bezoek aan de Street Food Markt in de wijk Glockenbach, waar je allerlei exotische gerechten kunt proeven in een gezellige, informele sfeer. Het is een perfecte manier om München te ervaren via je smaakpapillen en een kijkje te nemen in de multiculturele eetcultuur die de stad biedt. Unieke ervaringen die München anders maken Wil je München op een geheel andere manier ontdekken, zoals je misschien ook al met Berlijn deed? Dan zijn er verschillende unieke ervaringen die je kunt proberen. Een aanrader is een rondleiding door de ondergrondse tunnels van de stad. Deze geheime gangen werden oorspronkelijk gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en later door de stad zelf. Tegenwoordig kun je een gids boeken die je meeneemt op een avontuur door dit verborgen stukje geschiedenis van München. Voor een andere bijzondere ervaring kun je de stad te voet ontdekken via een alternatieve stadswandeling, waar je meer leert over de verborgen plekken en de geschiedenis van de stad die vaak niet in de gebruikelijke toeristische gidsen staat.

Bekijken
Jonge vrienden rijden samen in rode auto

Tips voor een zorgeloze roadtrip door Nederland

Een roadtrip door Nederland is een fantastische manier om ons eigen mooie land te ontdekken. Van de pittoreske dorpjes in Friesland tot de heuvels van Limburg. Er is zoveel te zien en te beleven. Wil je het meeste uit je roadtrip halen en stress vermijden? Dan is een goede voorbereiding enorm belangrijk. Met deze tips rijd je zorgeloos door Nederland en geniet je optimaal van je avontuur.   Maak een flexibele route door het land Het leuke van een roadtrip? Dat is dat je je eigen route bepaalt. Kies van tevoren een aantal hoogtepunten die je niet wilt missen, zoals: De Veluwe De Waddeneilanden  De Bollenstreek Houd je planning echter flexibel. Misschien ontdek je onderweg een leuk dorpje waar je langer wilt blijven of wil je juist sneller doorrijden naar de volgende bestemming. Door ruimte te laten voor spontane stops, maak je je reis een stuk relaxter.   Regel een goede autoverzekering  Tijdens een roadtrip wil je niet nadenken over onverwachte kosten, zoals schade aan je auto. Met een dekking WA plus autoverzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt, maar ook voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld storm, diefstal of ruitschade. Dit is vooral handig als je veel onderweg bent, zoals tijdens een roadtrip. Kijk goed naar de voorwaarden van je verzekering en zorg dat je altijd je groene kaart bij je hebt. Zo kun je met een gerust hart de weg op.   Neem de tijd op de weg en geniet van de reis   Een van de grootste voordelen van een roadtrip is dat het niet alleen om de bestemming gaat. Het gaat ook om de reis zelf. Neem de tijd om van het landschap te genieten. Pauzeer op mooie plekken en laat de drukte van het dagelijks leven even los. Nederland zit vol verrassingen: een onontdekt strand, een gezellig marktje of een natuurgebied waar je nog nooit van hebt gehoord. Door rustig aan te doen, haal je het meeste uit je trip.   Pechhulp Nederland: altijd voorbereid op het onverwachte   Pech onderweg kan je roadtrip behoorlijk verstoren. Een goede pechhulp Nederland kan dan een redding zijn. Hiermee weet je zeker dat je snel hulp krijgt bij een lekke band, een lege accu of andere technische problemen. Veel pechhulpdiensten bieden ook vervangend vervoer aan, zodat je je reis kunt voortzetten. Kijk goed naar wat er precies wordt gedekt door jouw verzekering en of je ook hulp krijgt in afgelegen gebieden. Met een pechhulpverzekering op zak kun je zonder zorgen op pad.   Probeer lokale specialiteiten en ontdek het lekkers uit de regio Nederland is klein, maar elk gebied heeft zijn eigen unieke charme. Tijdens je roadtrip is het leuk om lokale gerechten te proberen. Denk aan verse vis in Zeeland, Limburgse vlaai of een goede Drentse krentenwegge. Stop bij lokale markten, boerenwinkels of kleine restaurantjes om de echte smaak van Nederland te ontdekken. Niet alleen is dit een leuke afwisseling. Je steunt ook nog eens de lokale economie.   Houd je auto en jezelf in topvorm   Zorg ervoor dat je auto goed is voorbereid op de reis. Controleer de bandenspanning, het oliepeil en de ruitenwisservloeistof voordat je vertrekt. Neem ook handige spullen mee zoals een EHBO-kit, een gevarendriehoek en een telefoonoplader. En vergeet jezelf niet! Neem voldoende water, snacks en comfortabele kleding mee, zeker als je lange stukken rijdt. Door goed voor jezelf én je auto te zorgen, blijft de roadtrip ontspannen en veilig.   Dus ga binnenkort al een keer op avontuur. Ontdek de mooiste plekken en geniet van alles wat ons land te bieden heeft!  

Bekijken