Naast openluchtmusea en musea met moderne kunst zijn ook archeologische musea vaak echte publiekstrekkers. Indrukwekkende vondsten uit de oudheid vertellen verhalen over hoe het lokale leven er vroeger uit zag.
Van graftombes tot eeuwenoude kunst, en van skeletten uit de IJstijd tot Romeinse overblijfselen; archeologische musea bieden erg veel variatie. Daarom in deze editie van de StedenTripper Museumweken: Europese Archeologische Musea.
Grieks Nationaal Archeologisch Museum
Athene (Griekenland)
Het 180 jaar oude Nationaal Archeologisch Museum in de Griekse hoofdstad Athene behoort tot de belangrijkste musea ter wereld. Naast vele vondsten uit de Griekse oudheid herbergt het museum (onder meer) ook prehistorische vondsten, Egyptische voorwerpen en kunst uit het Midden-Oosten. De enorme collectie is van dinsdag tot zondag tussen 8.30 en 15.00 te bezoeken, of op maandag van 13.30 tot 20.00 uur.
Afbeelding via Vicguinda
Italiaans Nationaal Archeologisch Museum
Napels (Italië)
Aan de voet van de vulkaan Vesuvius ligt de miljoenenstad Napels, dat ooit door de Grieken als Neapolis werd gesticht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier het Nationaal Archeologisch Museum van Italië te vinden is. Overblijfselen uit Pompeii en Herculaneum, maar ook vondsten uit de Romeinse en Griekse tijd zijn opgenomen in de collectie. Daarnaast heeft Il Museo Archeologico Nazionale di Napoli een grote Egyptische verzameling, en is in de Geheime Afdeling een collectie erotische Romeinse kunst te bezichtigen.
Afbeelding via Matt Werner
Archeologisch museum van Istanbul
Istanbul (Turkije)
Met een collectie van meer dan een miljoen objecten is het Archeologisch museum van Istanbul één van de grootste musea ter wereld. Niet erg verwonderlijk, want ook vroeger was het centraal gelegen Istanbul al een grote en belangrijke stad. Het pronkstuk van de collectie is de sarcofaag van Alexander de Grote, maar ook de Griekse verzameling van het museum is erg indrukwekkend. Het museum ligt tegenover het Topkap? Paleis, en is geopend van dinsdag tot en met zondag.
Afbeelding via Steef
Archeologisch Museum Heraklion
Heraklion (Griekenland)
Waar het Grieks Nationaal Archeologisch Museum een grote collectie uit de Griekse Oudheid heeft, beschikt het Archeologisch Museum van Heraklion over een grote verzameling objecten uit de tijd daarvóór. Tijdens deze Minoïsche beschaving was het eiland Kreta een belangrijke handelsplaats in de Middellandse Zee, wat goed te zien is aan de uitgebreide (kunst)collectie in Heraklion.
Afbeelding via Debbie Uy
Portugees Nationaal Archeologisch Museum
Lissabon (Portugal
Aan de andere kant van de Middellandse Zee, in een vleugel van het schitterende Jerónimosklooster in Lissabon, worden objecten uit de Portugese oudheid tentoongesteld in Museu Nacional de Arqueologia. Naast vondsten uit de brons- en ijzertijd beschikt het museum ook over een verzameling Egyptische en Romeinse voorwerpen die in Portugal zijn gevonden, of door Portugezen mee naar huis zijn genomen. Het Portugees Nationaal Archeologisch Museum is op maandag gesloten.
Afbeelding via Joerg Bregulla
The British Museum
Londen (Engeland)
The British Museum in Londen beschikt over één van de grootste collecties ter wereld (7 miljoen voorwerpen!), en is met ruim 5 miljoen bezoekers per jaar het op-één-na drukst bezochte museum ter wereld. Dit laatste is niet vreemd, want The British Museum is gratis te bezoeken en dagelijks geopend. Historische vondsten uit de gehele wereld, maar ook prehistorische opgravingen uit Europa en een gigantische muntenverzameling zijn te bezichtigen in dit imposante museum.
Afbeelding via Aart
Rijksmuseum van Oudheden
Leiden (Nederland)
De archeologische musea in de Lage Landen steken wat schril af tegen de indrukwekkende verzamelingen in Athene, Istanbul en Londen. Toch is ook de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden zeker een bezoek waard, met onder andere Romeinse, Egyptische voorwerpen, aangevuld met prehistorische vondsten uit eigen land. Net als de meeste musea is ook het Rijksmuseum van Oudheden op maandag gesloten.
Afbeelding via Rob Koopman