Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Praag

De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Praag

Eerder gaven we al tips voor gratis bezienswaardigheden in Parijs, Barcelona, Londen, Berlijn, Boedapest en Rome. Op uitnodiging van Czech Tourism en Tix.nl mocht StedenTripper ontdekken dat er ook in de Tsjechische hoofdstad Praag diverse geweldige bezienswaardigheden gratis te bezoeken zijn.

1. Loop over de Karelsbrug

De Karelsbrug is één van de meest toeristische trekpleisters van Praag. Voor mooie foto’s van de brug zul je dan ook vroeg je bed uit moeten – zorg dat je er voor negen uur bent. Overdag kun je je hier ook erg goed vermaken met mensenkijken. De toeristische drukte zorgt altijd voor interessante taferelen. En met de prachtige Karelsbrug als decor, is dat soms een genot om naar te kijken.

karelsbrug

2. Gratis musea

Net als in vrijwel iedere andere stad, kun je ook in Praag diverse musea gratis bezoeken. Je moet alleen even weten wanneer. De Nationale Galerij is iedere eerste woensdag van de maand tussen 15:00 en 20:00 uur gratis te bezoeken, het Kampamuseum is diezelfde dag eveneens gratis geopend. Een dag later opent het Tsjechisch Muziekmuseum kosteloos haar deuren. In het kunstzinnige stadsdeel Praag 7 zijn diverse, vooral private, galerieën gevestigd die doorlopend gratis te bezoeken zijn.

Nationale Galerij Praag
De Nationale Galerij, aan het Plein van de Oude Stad

3. Bezoek het Letnápark

Praag telt diverse stadsparken, die allemaal gratis toegankelijk zijn. Het Letnápark ligt in de wijk Holešovice en biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Moldau, de Joodse wijk en het oude centrum. En dat onder het genot van een Tsjechisch biertje in de biergarten. Nou ja, biertje… het kleinste formaat glas is hier een halve liter. Zoals het hoort, in een biergarten.

letna park uitzicht

4. Bewonder het dansende huis

Dit opvallende bouwwerk werd ontworpen door de Kroatisch-Tsjechische architect Vlado Miluni, in samenwerking met Frank Gehry. Het fotogenieke huis heeft echter een Nederlands tintje, want het heet eigenlijk ‘Nationale-Nederlanden Building’. Lokaal is het echter beter bekend als het ‘dansende huis’, of Fred & Ginger, naar de dansers Fred Astaire en Ginger Rogers.

dancing building praag

5. Beklim de Petřínheuvel

Het Petřínpark ligt op een heuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Het park is het beste bereikbaar per kabelbaan. Deze is echter – behalve als je al een OV-dag- of weekendkaartje hebt gekocht – niet gratis. Ook toegang tot het uitkijkpunt op de Petříntoren is niet gratis, al is een toegangskaartje voor de bijna 125 jaar oude Eiffeltoren-look-a-like met ongeveer €3,50 ook niet bepaald duur. De toren telt 299 treden, die je naar een geweldig uitzicht over Praag brengen.

Petrinheuvel Praag
De Karelsbrug, met aan de linkerzijde de Petřínheuvel en -toren

6. Gratis stadswandeltour

Tweemaal per dag organiseert New Europe een gratis stadswandeling door Praag. Deze start dagelijks om 10:30 en 13:45 in het oude stadscentrum van Praag. Is het slecht weer? Dan kun je ook een virtuele stadswandeling doen, of kiezen voor een overdekte cruisetocht van een uur. Niet gratis, maar wel bijzonder leuk, is de optie om Praag per fiets te verkennen.

praag centrum

7. Bezoek Kampa

Kampa is een een eiland in de Moldau, dat per trap vanaf de Karelsbrug te bereiken is. Het rustige Kampa-park beslaat de zuidelijke helft. De noordelijke helft bestaat uit een handvol straatjes met restaurants, terrasjes een paar hotels en een klein pleintje. Ook het Kampamuseum is op het eiland gevestigd. Hier kom je niet alleen om de moderne kunst te bekijken, maar ook om van het uitzicht over Praag en de Moldau te genieten, vanaf het museumterras.

praag kampa
De trap naar Kampa op de Karelsbrug. Foto: Wikimedia Commons

8. Bekijk de Týnkerk van binnen

Deze iconische kerk staat op vrijwel iedere Praagse ansichtkaart. Het is dan ook zonde om dan alleen de buitenkant van het gebouw, vanaf het aangrenzende Oude Stadsplein te bekijken. De kerk is geopend voor publiek van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 13 uur en van 15 tot 17 uur. Op zondag kun je, buiten de kerkdiensten, de Týnkerk tussen 10:30 en 12:00 bezoeken.

tynkerk praag

9. Wandel over de Náplavka-oever

Wat de Seine is voor Parijs, is de Moldau voor Praag. De rivier loopt dwars door de stad en de bruggen en oevers zijn ideale plekken voor een heerlijke wandeling. Zo ook de Náplavka-oever, tussen de Jiráskův-brug en de Palacký-brug. Iedere zaterdag tussen 8 en 14 uur staat de kade vol met marktkraampjes, maar er zitten ook enkele goede restaurants en er worden regelmatige hippe feesten georganiseerd.

NAPLAVKA
Foto: FarmarskeTrziste.cz

10. Het Vítkovmonument

Bovenop de Vítkovheuvel staat een enorm monument, ter ere van het Tsjechisch Legioen. Tijdens de Russische Burgeroorlog trokken deze soldaten dwars door Rusland, om daarna de nieuwe staat Tsjechoslowakije te stichten, in 1918. Pal voor het Vítkovmonument staat het standbeeld van de 15e-eeuwse krijgsheer Jan Žižka. Dit is één van de grootste bronzen sculpturen ter wereld. Aan de voet van dit beeld heb je een prachtig uitzicht over Praag.

Vitkovmonument Praag

Lees ook onze stedentrip-special over Praag voor nog meer foto’s en tips.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken