Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Berlijn

De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Berlijn

Na Parijs, Barcelona en Londen is het ditmaal de beurt aan Berlijn in onze serie met gratis bezienswaardigheden. Hoewel het verleden van deze stad zwarte en grijze perioden heeft, is het één van de groenste, grootste en bovenal leukste steden van Europa.

1. De Reichstag

De Reichstag is het ideale startpunt van een stedentrip naar Berlijn. De koepel van het wereldberoemde regeringsgebouw is niet alleen schitterend om te zien, maar biedt ook een prachtig uitzicht over de Duitse hoofdstad. Zo bezoek je een topbezienswaardigheid en kun je tegelijkertijd Berlijn alvast wat verkennen. Dit kan overdag, maar ook ‘savonds, want de koepel is tot 23:00 geopend. Let op: een bezoek aan de Reichstag is gratis, maar je moet je wel even vooraf registreren.


De binnenzijde van de markante koepel, via Oh-Berlin

2. Berlijnse musea

De 17 musea uit de museumgroep Staatliche Museen zu Berlin boden lange tijd elke donderdagmiddag gratis toegang, vanaf vier uur voor sluitingstijd. Deze regeling is helaas echter onlangs afgeschaft. Wel kun je op maandag gratis het Deutsche Guggenheim Museum bezoeken, terwijl het Daimlermuseum en het Jugendmuseum doorlopend gratis bezocht kunnen worden. De meeste commerciële musea, zoals het Currywurst Museum, zijn enkel tegen betaling te bezichtigen.


Op Museuminsel zijn meerdere van de Staatliche Museen zu Berlin gevestigd, via Piotr

 

checkNiet gratis, maar wel héél voordelig van alles zien in Berlijn? Met de skip-the-line tickets van Tiqets.com doe je dat goedkoop én snel!

3. Bear Pit Karaoke

Tijdens een bezoek aan het Mauerpark krijg je een compleet ander beeld van de Berlijners. Op een plek waar eerst De Muur stond, praat Joe Hatchiban hier nu iedere zondagmiddag Bear Pit Karaoke aan elkaar. Locals staan hier in de rij om hun zangkunsten te vertonen aan de honderden toeschouwers in het amphitheater in het stadspark. Wil jij ook meezingen? Neem dan wel de songtekst mee, want een meezing-televisie ontbreekt jammer genoeg.


Heb jij het lef om te gaan zingen? Via Kai Hendry

4. Stadswandeling

De gidsen van Sandemans New Berlin Tours hebben al meer dan vijf miljoen toeristen door de straten van Berlijn geloodst. Iedere dag zijn er vier gratis stadswandelingen, waarbij het geven van een fooi wel gewaardeerd wordt, maar zeker niet verplicht is. New Berlin Tours biedt overigens ook enkele betaalde tours aan voor ongeveer een tientje, waaronder een fietstocht, een kroegentocht en een rondleiding langs de ruines van het Derde Rijk. Een alternatief hiervoor is deze 4 uur durende wandeling met Engelse gids van €12,-, of een rondvaart over de rivier de Spree á €14.


Tijdens de tour passeer je onder andere de hoge tv-toren, via Robby van Moor

5. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is één van de bekendste pleinen in Berlijn, maar tot de val van de muur was het een troosteloos stuk grond langs de Berlijnse Muur. Na de val werd Potsdamer Platz als bouwgrond vrijgegeven, waardoor het sindsdien weer wat van de allure van vóór de Tweede Wereldoorlog heeft teruggekregen. In het begin van de vorige eeuw was het plein namelijk ook al één van de vele middelpunten van Berlijn. Maar dan zonder de neonverlichting en strakgelijnde hoogbouw.


Potsdamer Platz is ideaal voor architectuurliefhebbers, via Daniele Testa

6. Unter den Linden en Brandenburger Tor

Een stedentrip naar Berlijn is eigenlijk niet compleet zonder Brandenburger Tor te hebben bezocht. Deze voormalige stadspoort werd in de 18e eeuw omgebouwd tot triomfboog en is tegenwoordig hét symbool van Berlijn. Na het passeren van het wereldberoemde bouwwerk loop je, via de Pariser Platz, de boulevard Unter den Linden op, in de richting van Bebelplatz en de Schlossbrücke over de rivier de Spree.


De iconische Brandenburger Tor, via Max Patzig

7. Berlijnse Stadsparken

Naast het eerder genoemde karaoke-paradijs Mauerpark telt Berlijn nog enkele enorme stadsparken. Tiergarten, dat direct naast de dierentuin ligt, is met 210 hectare zelfs het op-één-na-grootste stadspark in Duitsland – enkel de Englischer Garten in München is groter. Ook het op een heuvel gelegen Viktoriapark (prachtig uitzicht!) en Treptower Park, dat onder meer bekend is vanwege het 12 meter hoge Sovjetgedenkteken, zijn stadsparken die zeker een bezoek waard zijn.


Zo zie je pas hoe groot Tiergarten is, via Steffen Zahn

8. Holocaust-Mahnmal

Tijdens je bezoek aan Berlijn merk je dat je, zelfs nu, niet om de gitzwarte oorlogsperiode heen kunt. Overal in de stad staan herdenkingsmonumenten. Het indrukwekkende Holocaust-Mahnmal is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en bestaat uit 2711 betonblokken. Als je meer wilt weten over de periode tussen 1935 en 1945, kun je de eerder genoemde Third Reich Tour boeken (€12,-), of een bezoek brengen aan het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen, iets ten noorden van Berlijn.


De verschillende groottes van de betonblokken zorgen voor een golvende grijze massa, via Malditofriki

9. East Side Gallery

Hoewel De Muur al bijna 25 jaar geleden is gesloopt, zijn ook hiervan de restanten nog duidelijk zichtbaar. Niet alleen zie je grote verschillen tussen gebouwen in Oost- en West-Berlijn, maar ook kun je op sommige plaatsen nog overblijfselen van De Muur of andere obstakels (zoals Checkpoint Charlie) vinden. Een kleurrijk aandenken uit deze grijze periode is de bijna 1,5 kilometer lange East Side Gallery. Dit stuk muur is een monumentale openluchtgalerie, waarop meer dan 100 schilderingen over het thema ‘vrijheid’ zijn aangebracht.


De Muur is voorzien van graffiti, spotprenten en andere kunst, via Paul VanDerWerf

10. A-Trane en B-Flat

Berlijn is een ontzettend muzikale stad, waarin iedere muziekstijl ruimschoots vertegenwoordigd is met eigen festivals, bars of clubs. Voor een unieke sfeer en geweldige muziek ga je naar de bekende jazzclubs A-Trane en B-Flat. A-Trane is op maandag gratis te bezoeken, terwijl je in B-Flat op woensdag gratis aanwezig kunt zijn bij akoestische jamsessies.


Een huiskamerconcertgevoel in B-Flat, via Improfrank

 

checkExtra tip: Een Berlin City Pass is met €92 niet gratis, maar hiermee kun je gratis 50(!) bezienswaardigheden in Berlijn bezoeken, waarbij je bovendien de wachtrijen voorbij loopt. Die verdient zichzelf dus wel terug.

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken