Bij eilanden denk je al snel aan Cyprus, Sicilië of één van de Griekse of Spaanse partyeilanden. Of misschien de Waddeneilanden of het Franse Corsica, maar dan houdt het bij de meesten wel op. Onbekend maakt onbemind? Zeker niet! Breng maar eens een bezoekje aan één van deze acht prachtige eilanden!
The Isles of Scilly, Engeland
In Groot Brittannië worden ze ook wel gekscherend The Scilly Islands genoemd, dat als de vertaling van ‘de gekke eilanden’ klinkt, maar op The Isles of Scilly zijn ze alles behalve gek. Je zou juist gek zijn als je je huis op de eilandengroep in zou ruilen voor een plek op het vasteland, dat zo’n 50 kilometer verderop in Cornwall begint. Hier vind je niet alleen een prachtige ongerepte natuur, maar het is ook de zonnigste plek in het gehele Verenigd Koninkrijk.
De Scilly-eilanden hebben de twijfelachtige eer om deel te hebben uitgemaakt van de langste oorlog ooit. De driehonderdvijftigjarige oorlog, die gek genoeg maar 335 jaar duurde, werd pas in 1986 beindigd. Tot die tijd was de kleine eilandengroep in oorlog met… het Koninkrijk der Nederlanden. Zonder overigens ooit een schot te hebben gelost.
Vanuit onder meer Newquay, Bristol en Southampton kun je per vliegtuig afreizen naar St Mary’s Airport op The Isles of Scilly. Je kunt ook per boot reizen vanaf Penzance, de tocht duurt ongeveer 3 uur.
De haven van Hugh Town op St Marys, via slbovey
Prinseneilanden, Turkije
Ooit waren de Turkse Prinseneilanden de eindbestemming voor verbannelingen, maar tegenwoordig zijn de negen autovrije eilandjes erg populair bij toeristen. Vier van de eilandjes, waarvan het aantal bewoners in de zomermaanden van ongeveer 7.000 naar bijna 50.000 groeit, zijn bewoond.
Door de ligging, een paar kilometer voor de kust van Istanbul, zijn de Prinseneilanden zowel populair bij lokale als buitenlandse toeristen. De rijkere inwoners van Istanbul hebben hier een vakantievilla, terwijl buitenlandse toeristen vaak dagtochtjes naar de mooie stranden van de eilanden in de Zee van Marmaris boeken. Het grootste eiland, Büyükada, is hierbij de populairste bestemming.
Het autovrije Büyükada, via one thirteen
Isola del Giglio, Italië
Toscane is één van de populairste regio’s in Italië. Toch beperken de meeste bezoekjes zich tot het vasteland, doordat de Toscaanse eilanden bij de meeste toeristen niet bekend zijn. Nou ja, Elba kennen de meesten wel van naam, maar dan voornamelijk als het eiland waar Napoleon in ballingschap verbleef.
Net als Elba maakt het veel kleinere Isola del Giglio deel uit van Nationaal Park Arcipelago Toscano, waardoor een schitterende, ongerepte natuur een garantie is. Niet alleen aan wal, maar ook onder water, want het eiland is erg populair bij duikers, vanwege de vele vis- en koraalsoorten rondom Isola del Giglio.
Vanuit Porto Santo Stefano vaar je naar Giglio Porto, dat je bij aankomst doet denken aan de Cinque Terre. Met minder dan duizend inwoners is Giglio Castello, dat op ongeveer twee kilometer van het haventje ligt, het grootste plaatsje op het eiland.
De kleurrijke haven van Giglio Porto, via Wikipedia
The Isle of Arran, Schotland
In de Schotse wateren liggen bijna 1.000 eilanden, waarvan de meeste aan de westkust liggen. Deze eilanden zijn onderverdeeld in ongeveer 15 groepen, waarvan de The Islands of the Firth of Clyde het dichtste bij de grote stad Glasgow liggen.
Arran is het grootste en, met 5.000 inwoners, het drukstbevolkte eiland in de baai Firth of Clyde. Sinds de steentijd is het eiland, dat vanwege de diverse landschappen ook wel ‘Schotland in het klein’ wordt genoemd, vrijwel altijd bewoond geweest. Mede hierdoor reizen jaarlijks vele geologen af naar Arran.
Op Eilean Arainn, zoals het eiland in het Gaelic heet, zijn de ‘hoofdstad’ Lamlash, Brodick Castle en de 800 meter hoge berg Goat Fell de belangrijkste toeristische trekpleisters.
Wonen onderaan de heuvels van Arran, via Maciej B. Markiewicz
Cres, Kroatië
De Kroatische eilanden Krk en Cres meten beide exact 405,78 vierkante kilometer en zijn daarmee de grootste eilanden in de Adriatische Zee. Waar je via een brug naar het drukker bevolkte Krk kunt rijden, is Cres alleen per ferry te bereiken.
Meer dan de helft van de inwoners van Cres woont in de gelijknamige hoofdstad van het eiland. Vanwege de smalle straatjes, de sfeer en de lokale culinaire specialiteiten doet dit stadje denken aan een willekeurig plaatsje in Italië. Met name in de zomermaanden trekt Cres vele toeristen, waarvan de meesten direct verliefd worden op het eiland.
Gezellige zomeravonddrukte in de haven van Cres, via jordialcoi79
Åland, Finland
Zowel de voertaal als de naam van het eiland zijn Zweeds, maar toch hoort Åland officieel bij Finland. Het is de kleinste Finse regio, maar heeft een verregaande autonomie. Inwoners hoeven niet in Finse dienst, Åland heeft een eigen vlag en (Zweedse) grondwet en je kunt er belastingvrij shoppen.
Ruim 90% van de 30.000 inwoners van Åland woont op Fasta Åland, dat het grootste eiland van de archipel is. De andere 6.000 eilanden zijn bijna allemaal onbewoond en vooral rotsachtig.
Per veerboot reis je vanuit Stockholm, Helsinki of Turku naar Mariehamn, dat de hoofdstad van het eiland is. Je kunt vanuit dezelfde steden ook per vliegtuig afreizen naar Mariehamn, dat bekend staat om haar mix van Zweedse en Finse architectuur.
Veel water, rotsen, groen en kleurrijke huizen, via Fogde
Îles d’Hyères, Frankrijk
Op zo’n 100 kilometer van Marseille, voor de kust van Hyères en Toulon, liggen de Îles d’Hyères. Op de vier eilandjes wonen in totaal nog geen duizend mensen.
Porquerolles is het grootste eiland en trekt met name duikers, wandelaars, mountainbikers en strandliefhebbers. Nationaal park Port-Cros beslaat ongeveer driekwart van het eiland.
Het iets kleinere Île du Levant is vooral bekend bij naturisten. In 1931 werd hier Héliopolis, de eerste Europese naturistengemeenschap, gevestigd. In dit dorpje vind je een postkantoor, diverse restaurants en bed & breakfasts, maar geen kledingwinkels.
De azuurblauwe zee en mooie stranden van Porquerolles, via Gasti
Aran Islands, Ierland
Aan de westkust van Ierland, in de baai van Galway, liggen de drie Araneilanden. Qua naam lijkt het op het eerder genoemde Arran Island in Schotland, maar daar houdt ook iedere vergelijking op.
Vanuit Ros a’ Mhíl (ferry) of Inverin (vliegtuig) trekken jaarlijks vele duizenden toeristen naar Inis Mór, Inis Meáin en Inis Oírr. De overblijfselen uit de IJzertijd zijn populaire bezienswaardigheden, maar ook de karakteristieke Ierse natuur en de kleinste kerk ter wereld, Teampull Bheanáin, zijn belangrijk voor de Araneilanden.
De kleinste kerk ter wereld, via Davide Caregari