Volgende week gaat in de Utrechtse Jaarbeurs de 44e editie van de Vakantiebeurs van start. Van 15 tot en met 19 januari proberen meer dan 1.000 exposanten (uiteenlopend van kleine reisbureaus tot grote toerisme-organisaties) de bezoekers te informeren over vrijwel iedere vakantiebestemming ter wereld.
Digitalisering
In het tijdperk waarin zelfs de ooit onaantastbare Lonely Planet-gidsen richting een volledige digitalisering worden geduwd, lijkt een traditionele beurs over reizen en vakanties misschien voornamelijk interessant voor een ouder publiek, dat minder tijd tijd achter een computer doorbrengt.
Inspirerende reisblogs, die je kennis laten maken met (on)bekende bestemmingen, schieten immers als paddestoelen uit de grond en worden steeds professioneler. Reisapps zorgen, thuis én op je bestemming, voor de broodnodige informatie en zijn – in tegenstelling tot de Vakantiebeurs – het hele jaar door te raadplegen.
Afgelopen jaar trok de Vakantiebeurs iets meer dan 100.000 bezoekers. Een respectabel aantal, maar wel een daling van ruim 40% ten opzichte van tien jaar daarvoor. Is dat een teken dat de vakantiebeurs achterhaald is? In de ‘oude’ opzet misschien een beetje, maar als bron van inspiratie zeker niet.
Proeven, horen, vragen
Kennismaken met de geuren en smaken van een bestemming zal je vanachter je monitor niet lukken, maar op de Vakantiebeurs kan dit, met de nieuwe culinaire route, wel. Dankzij de verschillende themawerelden, uiteenlopend van ‘Samen!’ (gezinsvakanties) tot ‘Zien!'(cultuur & stedentrips) hoef je niet lang te zoeken naar iets dat bij je past.
Ook kunnen de exposanten je vragen beantwoorden of advies geven en kun je informatie inwinnen bij enthousiaste locals, die ook op de beurs aanwezig zijn. Op een pc of smartphone is dat toch een stuk lastiger. Daarnaast hebben diverse exposanten speciale Vakantiebeurs-aanbiedingen of kortingen, die je online niet krijgt. Ook financieel kán het dus voordelen bieden.