De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen. Deze maand: Spanje.
1. Alhambra (Grenada)
In de Zuid-Spaanse stad Granada, aan de Sierra Nevada, ligt het grote middeleeuwse paleis Alhambra. Het enorme complex, dat ook dienst deed als fort, werd oorspronkelijk door de Moren gebouwd, en herbergt een grote hoeveelheid Islamitische kunst. Als je het Alhambra wilt bezoeken is het verstandig om dit van tevoren te regelen. UNESCO heeft namelijk een limiet gesteld aan het aantal mensen dat Alhambra dagelijks mag bezoeken.
Afbeelding via Rodante
2. Werken van Antoni Gaudí (Barcelona)
De in 1852 geboren architect Antoni Gaudí is zo belangrijk en bepalend voor het Catalaanse landschap geweest, dat al zijn werken worden beschermd door UNESCO. Deze werken, die hij tussen 1883 en 1917 bouwde, zijn door heel Spanje (maar met name in Catalonië) te vinden. Gaudí, die in 1926 overleed, ligt begraven in wat wellicht zijn bekendste bouwwerk is: Sagrada Familia in Barcelona.
Afbeelding via Souvik Prometure
3. Vizcayabrug (Portugalete)
De Puente de Vizcaya (of Vizcayabrug) is de oudste zweefbrug ter wereld. Sinds 2006 staat deze aparte brug, die werd ontworpen door één van de leerlingen van Gustave Eiffel, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De brug is nog steeds in gebruik: elke 8 minuten kunnen passagiers en maximaal 6 auto’s de rivier Nervión oversteken van Portugalete naar Las Arenas (of andersom).
Afbeelding via mundochurrillo
4. Stadscentrum van Santiago de Compostela
In het Noordwesten van Spanje ligt Santiago de Compostela. Doordat ongeveer een derde van de inwoners nog studeert, is deze Galicische stad een echte studentenstad. Volgens een legende zou de apostel Jakobus begraven liggen in Santiago de Compostela, onder een imposante basiliek. Verder herbergt het stadscentrum van de stad meer prachtige gebouwen, waaronder een kathedraal, paleis en een klooster. Ook de fraaie pleinen in de binnenstad vallen onder het Werelderfgoed.
Afbeelding via santcer
5. Archeologische verzamelingen van Mérida
Op zo’n 75 kilometer van de Portugese grens ligt de eeuwenoude stad Mérida, die in 25 voor Christus door de Romeinen werd gesticht. De oude Romeinse brug en het grote amphitheater zijn wellicht de belangrijkste overblijfselen van de aanwezigheid van de eerste bewoners, maar ook het theater, een aquaduct en een fort zijn zeker een bezoek waard. Ook in het Historisch Museum is veel te vinden over de geschiedenis van Mérida.
Afbeelding via Colours of Spain
6. Kathedraal en Paleis van Sevilla
De Catedral de Santa Maria de la Sede stond niet voor niets op de vijfde plek in onze lijst met de mooiste kerken van Europa. Deze kathedraal in Sevilla is, samen met het Paleis en het Spaanse Archief, namelijk opgenomen op de lijst met Werelderfgoederen. Met 127 meter behoort de kathedraal tot de drie hoogste kerkgebouwen ter wereld, terwijl het eeuwenoude Koninklijk Paleis is opgetrokken in Moorse stijl. Sevilla is niet voor niets de belangrijkste culturele stad in Zuid-Spanje.
Afbeelding via ShutterbugSean
7. Centrum en Aquaduct van Segovia
Ook in Segovia, gelegen in het midden van Spanje, zijn restanten te vinden van heersers van weleer. Een 728 meter lang en 28 meter hoog aquaduct loopt door het centrum van de stad, maar ook een aantal kerken, een prachtige kathedraal, de oude stadsmuur en een middeleeuws alcázar (kasteel) maken deel uit van het door UNESCO beschermde Werelderfgoed.
Afbeelding via Castillerozaldivar
8. Santa María de Guadalupe
Ruim vier eeuwen lang was het Koninklijk Klooster van Santa María de Guadalupe het belangrijkste klooster van Spanje. In de 13e eeuw bouwden de Spanjaarden een nieuw klooster op de plek wat eerst een heilige Moorse plek was. Onder meer Christoffel Columbus bezocht het gebouwencomplex, dat opvalt door een mix van architectonische stijlen, en waar ook een collectie katholieke kunst te vinden is.
Afbeelding via Wikipedia
9. La Lonja de la Seda (Valencia)
Een aantal eeuwen geleden nam de havenstad Valencia een belangrijke positie in als Spaanse handelsstad. Eén van de tekenende herinneringen hiervan is La Lonja de la Seda, een mooi vormgegeven zijdebeurs uit de vijftiende eeuw. Grote bogen en versieringen, luxe materialen en imposante ruimten staan symbool voor de machtige positie van de stad tijdens die periode.
Afbeelding via Mariano Marin Atienza
10. Romeinse muren van Lugo
Ook in het noordwesten van Spanje hebben de Romeinen hun sporen achtergelaten. Een brug over de rivier Minho, maar vooral de vijftienmeter hoge stadsmuur zijn hiervan de belangrijkste restanten. De stadsmuur, die nog steeds in tact is en de gehele binnenstad omringt, is door haar grootte uniek in Europa. Binnen deze muren vind je overigens ook een kathedraal, een stadshuis in barokke stijl en een kunstmuseum, waardoor Lugo extra aantrekkelijk is voor cultuurliefhebbers.
Afbeelding via Josecadaveira
Volgende maand zoeken we het iets dichter bij huis. België telt exact tien Werelderfgoederen, welke we dus allemaal kunnen laten zien.