Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Cityhoppen in… de Baltische staten

Cityhoppen in… de Baltische staten

Estland, Letland en Litouwen: het is het bekende rijtje aan Baltische staten dat iedereen vooral nog kent uit de aardrijkskundeles. Sinds hun toetreding tot de EU zijn deze bijzondere landen meer in het oog gesprongen van de vakantieganger en in het bijzonder die van de stedentripper! Respectievelijk Tallinn, Riga en Vilnius zijn elk met hun eigen karakter het bezoeken dan ook meer dan waard.

Middeleeuwse charme in Tallinn

Het centrum van de hoofdstad van Estland staat op de Unesco werelderfgoedlijst, omdat deze het best bewaarde middeleeuwse stukje Noord-Europa is. En daarmee is de toon meteen gezet. Want zodra je over de vestingmuren van deze oude Hanzestad aan de zee loopt waan je je inderdaad in andere tijden.

Eigenlijk begin je een bezoek aan Tallinn het beste met een wandeling op de Toompea. Deze heuvel is al een sprookje op zich met zijn wachttorens, forten en kastelen. Zoek het hoogste punt op en al snel wordt je beloond: de Toompea geeft een waanzinnig uitzicht op het daartegen gebouwde oude stadshart. Je kijkt je ogen uit over een labyrint van straatjes, pleintjes, kloosters en kerken.

Het autovrije stadshart met de typische klinkertjes is een feest om te wandelen. Verdwaald? Uiteindelijk komen alle straatjes uit op het centrale Raekoja Plats, dat met haar gezellige terrasjes overigens symbool staat voor de goede sfeer. Die gezelligheid zet zich voort in de nacht, waar je in de clubs zowel ouderen als jongeren uit hun bol zien gaan. Men zegt dat de oudere generatie op deze manier na de onderdrukking van de Russen de viering van de bevrijding nog steeds levendig houdt.

Tallinn 780

Verrassingen in Riga

Riga, hoofdstad van Letland, is het letterlijke en figuurlijke middelpunt van de drie Baltische staten. Hier voel je het meest de samensmelting tussen oost en west. In tegenstelling tot het overwegend middeleeuws gebleven Tallinn, valt het stadscentrum hier juist op door de heftige tegenstellingen in bouwstijlen: de grijze ‘Sovjet-stijl’ wordt afgewisseld met Art Nouveau en de overblijfselen uit de middeleeuwen. En dat maakt de stad minstens zo interessant.

De grootste kathedraal van de Baltische staten? Die vind je hier: de Mariakathedraal is gebouwd in 1211, in opdracht van de stichter van Riga. Maar door de jaren heen zijn er verschillende bouwstijlen en elementen toegevoegd. Bang voor een ouderwetse, stoffige stad? Dat is Riga allerminst! Het is juist een levendige stad, met haar vele musea en een schitterend operagebouw. Het uitgaansleven is zeer de moeite waard, al is het alleen al om de betaalbaarheid. Bars, restaurants, clubs en… bierkelders vrijwel op elke hoek van de straat. Kortom, Riga komt verrassend uit de hoek!

riga_780

Gemoedelijk en groen Vilnius

Daar waar Tallinn en Riga niet voor elkaar onder doen, is deze hoofdstad van Litouwen toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Natuurlijk is er het prachtige oude stadscentrum, dat zich de grootste en best bewaarde barokstad van Noord-Europa mag noemen. Het heeft daarom zijn plaatsje op de werelderfgoedlijst wel verdiend. Bovendien leent dit centrum zich als een ideale bestemming voor een romantische getaway voor geliefden.

Maar even daarbuiten wordt dit charmante tafereel ingeruild voor een stadsgezicht van grote, rechte straten waaraan de rechthoekige, grijze, communistische gebouwen weer opdoemen. Een iets minder leuke erfenis. Gelukkig wordt dit ruimschoots goedgemaakt met al het groen van de stad: de helft van de stad is groene ruimte! Dit resulteert in genoeg keuze in wandelingen in een van de parken bijvoorbeeld. Die blijken overigens ook prima te functioneren als decor voor de stadsagenda vol evenementen en festivals, wanneer de inwoners de barre wintermaanden weer achter zich laten.

Vilnius 780

Plaats een reactie op dit blog

Geen reacties


Naam

Email

Je bericht

Recente artikelen

Voorbereiding stedentrip buitenland, autoverzekering/autoschade

Ga je binnenkort op een stedentrip? Dan is het verstandig om verschillende voorbereidingen te doen. Kijk eerst waar je naartoe wilt, er zijn veel leuke steden die je gemakkelijk met de auto kunt bereiken. Zorg dat je de slaapplekken al hebt geregeld, je kunt ervoor kiezen om in een keer door te rijden of onderweg paar keer te overnachten. Het is wat relaxter om ergens te overnachten als je een lange reis moet maken. Vooral in de zomermaanden zijn veel hotels, campings en appartementen al volgeboekt. Ben je benieuwd welke voorbereidingen je nog meer kunt doen? We vertellen het hier.  Auto in orde maken  Regel vooraf goed dat de auto helemaal in orde is. Je wilt natuurlijk niet dat je onderweg pech krijgt. Kijk of de auto nog in staat is om een lange reis te maken naar het buitenland. Houd er rekening mee dat de wegen in het buitenland vaak wel wat slechter zijn en hier veel meer bergen zijn. Controleer je autoverzekering ook goed om te kijken waar je voor verzekerd bent. Kies er eventueel voor om bepaalde dekkingen toe te voegen. De WA-verzekering is sowieso verplicht, maar je kunt er ook voor kiezen om schade te laten verzekeren wat je aan je eigen auto verricht. Kijk dan naar een allriskverzekering!  Alles inpakken Begin op tijd met het inpakken van alle spullen. Het kan namelijk nog een hele klus zijn om alles goed passend in de auto te krijgen. Denk ook na wat je allemaal nodig hebt en wat je eventueel daar kunt kopen. Zorg ervoor dat je niet te veel kleding meeneemt want vaak heb je niet eens alles aan. Warme kleding is ook niet nodig, neem een trui mee voor wanneer het afkoelt en verder vooral zomerkleding wanneer je in de zomermaanden gaat. Koop wat eten en drinken voor in de auto zodat jullie geen honger krijgen onderweg. Het is niet nodig om veel eten en drinken te kopen. Veel mensen stoppen namelijk ook altijd even bij de benzinepomp om daar naar het toilet te gaan en eten te halen.  Verdiep je in de stad Zorg dat je vooraf goed weet wat je allemaal kunt doen in de stad. Lees je ook in hoe het verkeer is in deze stad. Zijn er bepaalde gevaarlijke situaties waar je op moet letten? Verkeer is in elk land weer verschillend en daarom goed om hierin te verdiepen. Vergelijk de autoverzekeringen en kies voor een goedkope autoverzekering. Het is natuurlijk zonde wanneer je te veel geld betaalt bij een bepaalde aanbieder.  Kortom, zorg dat je jezelf goed voorbereid op een stedentrip en check die autoverzekering nog even goed!

Bekijken

De mooiste plekken van Málaga om te bezoeken

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan naar Málaga? Dan wil je vast ook weten welke bezienswaardigheden daar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. In dit artikel vertellen wij je waar je zeker heen moet gaan, maar vertellen we je ook meer over de plek zelf en natuurlijk de reismogelijkheden. Mooie plekken om te bezoeken Er zijn behoorlijk wat bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens je vakantie. Zo is er het Alcazaba de Málaga, een voormalig fort en paleis. Deze ligt op de helling van de Gibralfaroberg, wat sowieso al zorgt voor een mooi uitzicht. Hier vind je een archeologisch museum, maar ook kun je de restanten van het Moorse regeringspaleis bekijken.  Boven dit fort bevindt zit het “Castillo de Gibralfaro”, een kasteel uit de 14e eeuw met opvallende verdedigingsmuren. In het centrum kun je de kathedraal van Málaga bezoeken. deze is voorzien van meerdere bouwstijlen en wordt door het volk “La Manquita” genoemd, wat de éénarmige dame betekent. Deze naam dankt de kathedraal doordat er tijdens het bouwproces van 200 jaar maar één toren helemaal is afgewerkt. Ook vind je in het centrum het Picasso museum met meer dan 200 werken van de Spaanse schilder. Dit museum zit in het Palacio de Buenavista, in het historische Joodse centrum. Andere plekken om te bezoeken zijn bijvoorbeeld de “La Malagueta” arena, het Romeins theater en de botanische tuinen van Málaga. Heerlijk ontspannen in Málaga Heb je even genoeg bezienswaardigheden gezien, en is het tijd om te ontspannen? Ook dat kun je heel goed doen in Málaga, bijvoorbeeld op de “Playa de la Malagueta”. Een strand van 1200 meter lang aan de Costa del Sol, inclusief boulevard met verschillende strandtenten waar je eten kan halen. Voor een goede maaltijd is het aan te raden naar de Atarazanas markt te gaan in het stadscentrum. Dit is een overdekte markthal waar je de Spaanse sfeer en gerechten goed kunt proeven. En daarna ga je naar het Plaza de la Merced voor een drankje op één van de terrassen op dit levendige plein. Reizen naar Málaga Je kan prima met de auto naar Spanje afreizen, zeker als je dit fijn vindt. Het voordeel hiervan is dat je zelf je bagage mee kan nemen en niet beperkt bent tot een maximum gewicht. Het nadeel is echter, dat je voor een langere periode achter het stuur moet zitten. ben jij de enige bestuurder, dan betekent dit dat je veel pauzes in zou moeten lassen en wellicht zelfs een overnachting. Een andere optie is om met het vliegtuig te gaan. Tickets naar Málaga zijn betaalbaar, en je bent binnen een korte tijd al op je vakantiebestemming. Het nadeel hierbij is wel dat je dan niet je eigen auto tot je beschikking hebt, maar het is gewoon mogelijk een auto te huren op je vakantieadres. Zit je in het centrum, dan hoef je vaak helemaal geen vervoer te regelen, want veel is op loopafstand.

Bekijken