Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Florence: Overmand door de kunst

Florence: Overmand door de kunst

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Florence is een wereldstad als het om kunst gaat. De bakermat van de Renaissance is onverminderd populair. Bij sommige bezienswaardigheden struikel je over de toeristen. Maar met een beetje beleid kun je je toch in alle rust laven aan de vele rijkdommen die deze overzichtelijke stad rijk is. Vergeet tussendoor niet te genieten van de restaurants en leuke winkelstraten.

Als je in Florence bent, word je, als je niet oppast, geveld door het Stendhal-syndroom. Deze aandoening is genoemd naar de Franse schrijver Stendhal die beschrijft hoe hij in 1817 tijdens een bezoek aan de Toscaanse stad werd bevangen door een overdosis kunst. Met name in het Uffizimuseum loert het ‘gevaar’.

florence-6
De stad Florence is zelf al een kunstwerk, via Erik Daniel Drost

Meteen een overdosis

Bijna alle schatten dankt de stad aan de familie De Medici. Ze verzamelden vanaf de 15e eeuw kunst en bepaalden later dat geen enkel stuk ooit de stad mocht verlaten. In de tijd dat de De Medici’s aan de macht kwamen, telde Florence 60.000 inwoners. Het ging de stad aanvankelijk voor de wind, met name dankzij de bloeiende wolindustrie. De welvaart werd vooral bereikt onder het bewind van Lorenzo de Medici, bijgenaamd Il Magnifico, die regeerde van 1449-1492.

Lorenzo was een befaamd dichter, kunstkenner en mecenas. Tot aan het uitsterven van het geslacht bewoonden de De Medici’s het Palazzo Pitti. Dit paleis is van de buitenkant bepaald niet aanlokkelijk; eigenlijk is het een wat lomp gebouw, maar eenmaal binnen is het een en al pracht en praal en ook de mooie tuin, de Giardino di Boboli, is een lust voor het oog. De kans is groot dat je hier al meteen door het Stendhalsyndroom wordt bevangen. In het Palazzo Pitti zijn namelijk maar liefst acht musea.

De populairste is de Galleria Palatina met de hoogtepunten van de schilderijenverzameling van de De Medici’s. De kleine kamers hangen van onder tot boven vol met schilderijen zoals ze ooit aan de muur werden geschroefd. Doordat veel schilderijen dus niet op ooghoogte hangen, zijn ze niet altijd gemakkelijk te bekijken. Maar dat Il Cavadenti van Caravaggio door de schittering van daglicht onmogelijk te zien is, is wel heel erg merkwaardig.

florence-3
Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen, via Xiquinho Silva

Blote dwerg

De absolute topper onder de musea is de Galleria degli Uffizi waar je onder meer de Primavera en De Geboorte van Venus van Botticelli vindt, maar ook het enige schilderij van Michelangelo in Florence, de Doni Tondo (Heilige familie). De werken zijn stuk voor stuk ruim vijf eeuwen oud, maar ze blijven horden toeristen fascineren. Een grote publiekstrekker is ook het onlangs gerenoveerde tweeluik Nano Morgante van Renaissance-schilder Bronzino. In de 17e eeuw werd het schilderij als obsceen ervaren en het naakte lijf van de dwerg bedekt, maar nu is de kleine Morgante weer in vol ornaat te bewonderen. Opvallend is dat Bronzino zowel de voor- als de achterkant heeft geschilderd. De kunstenaar wilde daarmee laten zien dat schilderijen net als beeldhouwwerken multi-dimensionaal kunnen zijn.

Het Uffizi is altijd druk. Reserveren is daarom een must. Kies bij voorkeur een tijdstip aan het einde van de dag, dan zijn de bussen met dagjesmensen vertrokken en heb je meer ruimte om de schilderijen te bewonderen. De audiotour is aardig, maar schiet vaak tekort. De informatie wordt niet per schilderij maar per zaal gegeven. Er is een duo-audiotour, maar handiger is de individuele, anders zit je de hele middag aan elkaar ‘vastgeketend’.

florence-2
Het binnenplein van de Uffizigalerij, via John Menard

Oog in oog met David

Het Museo Bargello, midden in de oude stad, is befaamd vanwege de beelden van Michelangelo, maar het gebouw zelf is ook zeer fraai. Het dateert uit 1255 en was het eerste openbare palazzo van de stad. Voor dit pand in 1865 in gebruik werd genomen als museum, was het de zetel van de rechterlijke macht en later deed het robuuste gebouw dienst als gevangenis. Direct na binnenkomst kom je op de prachtige, gotische binnenplaats waar tot 1786 executies plaatsvonden.

Om de ingang te bereiken, steek je de binnenplaats diagonaal over waardoor je bijna langs de belangrijkste zaal loopt met de Michelangelo’s, waaronder het beroemde beeld van Bacchus. Voor de bekendste Michelangelo moet je echter naar Galleria dell’Accademia. Daar staat zijn meesterwerk David aan het einde van een hal onder een speciaal voor dit beeld gemaakte alkoof. De meeste mensen gaan vlak voor het beeld staan, maar van een afstand heb je een beter zicht, vooral rechts van de alkoof van waaruit David je recht aankijkt.

Neem er de tijd voor en zie hoe Michelangelo elk spiertje vakkundig uit marmer heeft gehouwen. Het vier meter hoge beeld, waar de grote Italiaanse meester tussen 1501 en 1504 aan werkte, stond aanvankelijk tegenover Palazzo Vecchio maar werd in 1873 overgebracht naar de huidige plek om het tegen weersinvloeden te beschermen. Bij het Palazzo Vecchio staat nu een replica.

Niet in de rij

Het is niet gewoon druk in Florence, maar erg druk. Dit valt des te meer op omdat het historische centrum klein is. Je kunt alle bezienswaardigheden probleemloos te voet bereiken. De musea zijn vaak overvol en lange wachtrijen, vooral bij het Uffizi waar niet meer dan 660 mensen tegelijk in kunnen, zijn eerder regel dan uitzondering. Wil je die enorme drukte vermijden, ga dan tussen
november en januari naar Florence.

Voor de staatsmusea zoals Palazzo Pitti, Galleria degli Uffizi, Galleria dell’Academia en Bargello kun je telefonisch reserveren via 00 39 055 29 48 83. Via www.firenzemusei.it kan dat ook. Je krijgt dan een tijd waarop je naar binnen kunt en een bevestigingsnummer. Als je een bezoektijd na vier uur ’s middags kiest, valt de drukte, zelfs in het hoogseizoen, mee. Wachten hoeft niet omdat er voor reserveringen aparte loketten zijn.

florence-4
Ook in de Duomo di Firenze veel kunst, via John W. Schulze

Frietje à la Florence

Stendhal had gelijk, ook ons duizelt het na een paar dagen. Florence is de stad met de grootste kunstdichtheid per vierkante kilometer. Om niet overvoerd te raken, kun je museumbezoek het beste afwisselen met heerlijke lunches. Val niet voor de verleiding om op een van de centrale pleinen neer te strijken. De prijzen zijn er exorbitant en het eten is op toeristische leest geschoeid. Duik de zijstraatjes in en neem een broodje in een van de wijnbars, enotecas. Of ga naar de Mercato Centrale.

Bij Trattoria da Nerbone staan ze in de rij voor dé lekkernij van de stad: een broodje lampredotto, koeienmaag. Het gaat er over de toonbank zoals bij ons een frietje met. Wij waagden de gok en werden beloond: zachter vlees dan dit hebben we zelden geproefd en de heerlijke sausjes erbij maken het tot een echte delicatesse. Ook een tripje naar het Piazzale Michelangelo op de berg aan de overkant van de Arno is een aanrader vanwege het uitzicht.

florence-1
Uitzicht op de rivier de Arno, met links de Uffizigalerij, via Chris Yunker

Tassen, tassen, tassen

Vergeet niet om een middag te winkelen. In Florence vind je alles: van super-de-luxe filialen van grote modemerken als Gucci en Armani, tot marktjes met leuke tweedehandskleren. Voor originele cadeautjes moet je in de Borgo degli Albizi zijn, waar kunstenaars eigengemaakte spullen verkopen, van mutsen tot sieraden. Florence is de tassenstad bij uitstek. Ze zijn er in alle soorten en maten in het fijnste leer en tegen de fijnste prijsjes. De winkels met tassen rijgen zich aaneen, maar dé plek om een tas te scoren is de Loggia del Mercato Nuovo. Dit overdekte plein wordt ook wel de Loggia del Porcellino genoemd. Het is een plek met geschiedenis want er wordt al vijf eeuwen lang markt gehouden.

Aan de rand staat de beroemde Porcellino, een bronzen beeld van een zwijn. Een aai over z’n snoet en een muntje in z’n bek zouden geluk brengen. Als je na het shoppen weer wat kunst en cultuur kunt verdragen, zijn er nog een paar verplichte nummers: het Palazzo Vecchio, de gelijknamige brug, de Duomo waar je vooral vroeg naar toe moet gaan, de Basilica di San Lorenzo, de gotische kerk Santa Maria Novella… de lijst is eindeloos. De meeste mensen blijven een dag of vier, maar fanatieke kunstliefhebbers kunnen hier makkelijk twee weken uit de voeten en dan nog heb je niet alles gezien.

florence-5
Gelukszwijn Porcellino, via Andrea Puggioni

De beste adressen

Als je voor een lunch of diner meer ambities koestert dan pizza en pasta, is uit eten in Florence een feest. Fabio Picchi, eigenaar en kok van Cibrèo, kan heerlijk toveren. Je eet hier veel kleine gerechten die het altijd vriendelijke en prettig informele personeel graag uitgebreid toelicht. Reken wel op €80 per persoon. Een andere, misschien nog wel creatievere keuken vind je bij La Pentola dell’Oro, waar de kok zich toelegt op de traditionele eetcultuur van Toscane. Het mooie van La Pentola dell’Oro is dat de prijzen niet exorbitant zijn. Zonder wijn ben je voor zes kleine gerechten ongeveer €50 kwijt.

Overnachten kan bijvoorbeeld in Pitti Palace al Ponte Vecchio, gelegen aan de voet van de beroemde brug, maar toch relatief rustig. Het hotel telt 86 kamers op 5 verdiepingen en is netjes en degelijk. Pluspunt is de ontbijtzaal op de zesde etage met fraaie uitzichten. Een prima budgetkeuze is Hotel Medici. De kamers zijn eenvoudig maar goed, de ligging bij de Dom is perfect en ook het dakterras is een pre. Overnacht je liever in een B&B? Reserveer dan bij Tourist House Ghiberti, achter de Dom met gratis gebruik van sauna en jacuzzi. Vriendelijk personeel, zeer verzorgde fraaie kamers.

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Recente artikelen

elektrische auto op vakantie

Op vakantie naar Frankrijk met je elektrische auto

Rijden in een elektrische auto biedt een unieke en plezierige ervaring die verschilt van het rijden in traditionele benzine- of dieselauto's. BYD auto's staan bekend om hun soepelheid, stilte en onmiddellijke koppel, wat zorgt voor een responsieve rijervaring. Dit maakt het rijden niet alleen comfortabeler maar ook leuker, vooral op lange ritten door schilderachtige landschappen. Een elektrische auto kopen is een slimme keuze als je op zoek bent naar dit type rijervaring. Bovendien zijn EV's milieuvriendelijker omdat ze geen uitlaatgassen produceren. Dit draagt bij aan een schonere luchtkwaliteit en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Voor wie zich zorgen maakt over het milieu, biedt het rijden in een elektrische auto een gevoel van voldoening omdat je weet dat je je ecologische voetafdruk verkleint. Een ander groot voordeel van elektrische auto's is de lagere onderhoudskosten. Omdat EV's minder bewegende onderdelen hebben dan verbrandingsmotoren, is er minder slijtage en minder behoefte aan frequente onderhoudsbeurten. Dit kan op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Daarnaast genieten bestuurders van EV's vaak van voordelen zoals belastingvoordelen, subsidies en lagere parkeerkosten in veel steden. Routeplanning met een elektrische auto in europa Wanneer je met een elektrische auto door Europa reist, is goede routeplanning essentieel. Dankzij de groeiende infrastructuur van laadstations is het nu gemakkelijker dan ooit om lange afstanden af te leggen zonder je zorgen te maken over het opladen van je voertuig. Veel navigatiesystemen en apps bieden nu specifieke functies voor EV's, inclusief route-optimalisatie op basis van beschikbare laadstations. Een belangrijk aspect van routeplanning is het identificeren van strategische locaties voor snelladers langs je route. Snelladers kunnen je voertuig in ongeveer 30 minuten tot 80% opladen, waardoor je snel weer op weg kunt. Dit is vooral handig op lange ritten. Zorg ervoor dat je altijd een laadpas bij de hand hebt die compatibel is met verschillende laadnetwerken in Europa. Daarnaast is het nuttig om te weten welke accommodaties laadfaciliteiten bieden. Veel hotels en campings hebben inmiddels laadstations geïnstalleerd voor hun gasten. Dit betekent dat je 's nachts kunt opladen terwijl je rust, zodat je de volgende dag weer (letterlijk) met een volle batterij kunt vertrekken. Het is altijd verstandig om dit vooraf te controleren en eventueel reserveringen te maken voor laadplekken. Laadpalen vinden en gebruiken tijdens je reis Het vinden en gebruiken van laadpalen tijdens je reis kan eenvoudig zijn als je goed voorbereid bent. Websites zoals de ANWB bieden uitgebreide informatie over de locaties van laadpalen in heel Europa, inclusief Frankrijk. Deze platforms geven gedetailleerde informatie over het type laadpaal, de laadsnelheid en de beschikbaarheid. In Frankrijk zijn er meer dan 2000 grote snellaadstations beschikbaar, vooral langs snelwegen. Deze stations bevinden zich meestal elke 50 kilometer op hoofdwegen, wat het gemakkelijk maakt om lange afstanden af te leggen zonder je zorgen te maken over een lege batterij. Naast snelladers zijn er ook veel reguliere laadstations in steden en dorpen die tot 22 kW kunnen leveren. Het wordt aangeraden om zowel een Nederlandse als een Franse laadpas bij je te hebben om toegang te krijgen tot bijna alle openbare laadpunten. Hoewel Nederlandse laadpassen werken bij ongeveer 85% van de Franse laadstations, kan een extra Franse pas zoals Freshmile of Izivia ervoor zorgen dat je nooit zonder stroom komt te zitten. Tips voor zorgeloos laden in frankrijk Gebruiksvriendelijke laadinfrastructuur Frankrijk heeft een goed ontwikkelde laadinfrastructuur die steeds gebruiksvriendelijker wordt. De meeste openbare laadpalen hebben ten minste één Type 2-connector, wat de standaard is voor Europese elektrische voertuigen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over compatibiliteit als je een roadtrip plant in Frankrijk. Bovendien bieden steeds meer hotels en campings laadmogelijkheden voor hun gasten. Dit betekent dat je tijdens je verblijf kunt opladen zonder extra stops te hoeven maken. Vergeet niet om vooraf contact op te nemen met de accommodatie om de beschikbaarheid en eventuele kosten te bevestigen. Kosten De kosten voor het opladen van je elektrische auto in Frankrijk zijn over het algemeen lager dan in Nederland. Reguliere laadstations zijn ongeveer 25% goedkoper, terwijl snelladen ongeveer 15% goedkoper is dan in andere buurlanden. Vaak kunnen de prijzen variëren afhankelijk van de locatie en het type laadpunt, dus het is verstandig om vooraf tarieven te controleren via apps of websites. Tijdgebaseerde tarieven worden ook steeds gebruikelijker, dus zorg ervoor dat je weet hoeveel tijd je nodig hebt om volledig op te laden en plan dienovereenkomstig om extra kosten te vermijden. Het opladen bij supermarkten zoals e.Leclerc en Carrefour kan ook voordelig zijn; deze ketens bieden vaak goedkope of gratis oplaadmogelijkheden aan hun klanten. Nog wat tips Een handige tip is om gebruik te maken van route nationales (nationale wegen) voor een ontspannen rit zonder tolwegen. Deze wegen bieden vaak schilderachtige uitzichten en hebben voldoende snellaadstations langs de route. Dit kan niet alleen helpen bij het besparen van geld op tolwegen maar ook bijdragen aan een aangenamere rijervaring. Als laatste herinnering: vergeet niet om een milieusticker (Crit'Air) aan te schaffen als je steden zoals Parijs wilt bezoeken. Deze sticker kost ongeveer €4,51 en kan online worden besteld. Elektrische voertuigen hebben recht op een speciale groene sticker die toegang geeft tot milieuzones. Met deze tips ben je goed voorbereid om optimaal te genieten van je reis met een elektrische auto door Frankrijk! Vergeet niet om regelmatig de website van de ANWB te raadplegen voor actuele informatie over laadpunten en andere nuttige reistips.  

Bekijken
Vrouwelijke hotelreceptioniste accepteert kaart

Top tips voor het boeken van het perfecte hotel

Het vinden van de ideale accommodatie kan een uitdagende taak zijn. Of u nu op zoek bent naar een romantisch verblijf of een zakelijke overnachting, de juiste aanpak kan het verschil maken. Bepaal uw budget en reisstijl Voordat u begint met zoeken, is het cruciaal om uw budget en verwachtingen helder te hebben. Bent u op zoek naar luxe of juist een budgetvriendelijke optie? Voor een romantische overnachting kunt u bijvoorbeeld kijken naar boutique hotels met speciale arrangementen. Op platforms zoals HotelSpecials vindt u een lijst van hotels die bij uw smaak passen, of het nu gaat om een romantische overnachting of een ander type verblijf. Vergelijk prijzen en voorzieningen Gebruik vergelijkingswebsites om de beste deal te vinden. Let niet alleen op de prijs, maar ook op wat inbegrepen is. Sommige hotels bieden gratis ontbijt of parkeren, wat de totale kosten kan beïnvloeden. Kijk ook naar loyaliteitsprogramma's; deze kunnen op lange termijn voordelig zijn. Lees beoordelingen kritisch Beoordelingen van andere reizigers kunnen waardevolle inzichten bieden. Focus op recente reviews en zoek naar feedback die relevant is voor uw type reis. Houd er rekening mee dat extreme meningen vaak overgerepresenteerd zijn. Zoek naar patronen in de feedback om een evenwichtig beeld te krijgen. Boek op het juiste moment Timing kan een groot verschil maken in prijs. Voor populaire bestemmingen is vroeg boeken vaak voordelig. Voor zakelijke hotels in steden kunt u soms last-minute deals vinden. Wees flexibel met uw data als mogelijk; dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen. Onderzoek de locatie en omgeving De ideale locatie hangt af van uw reisdoel. Zoekt u een Romantisch overnachten in de stad? Dan is een centraal gelegen hotel vaak perfect. Voor pure ontspanning kan een rustieke omgeving juist beter passen. Bestudeer de directe omgeving zorgvuldig. Let op nabijgelegen restaurants, bezienswaardigheden en vervoersmogelijkheden. Voor als je romantisch gaat overnachten zijn intieme bistro's of een schilderachtig park in de buurt bijvoorbeeld een pre.   . De locatie en wat er omheen te vinden is, bepalen in grote mate hoe u uw verblijf ervaart. Een goed gekozen omgeving kan uw hotelervaring naar een hoger niveau tillen, of het nu gaat om een romantisch uitje of een ander type reis. Begrijp het annuleringsbeleid Lees altijd het annuleringsbeleid zorgvuldig. In onzekere tijden kan een flexibel beleid veel waard zijn. Sommige boekingssites bieden gratis annulering tot kort voor de aankomstdatum. Dit kan extra gemoedsrust geven bij het maken van uw reservering. Gebruik digitale hulpmiddelen Maak gebruik van mobiele apps voor last-minute boekingen of prijsalerts. Virtuele tours en 360-graden foto's kunnen u helpen een beter beeld te krijgen van de accommodatie. Deze tools zijn vooral handig als u een romantische overnachting plant en de sfeer van tevoren wilt proeven. Overweeg alternatieve accommodatietypen Naast traditionele hotels zijn er tegenwoordig vele alternatieven. Aparthotels, vakantiewoningen of boutique B&B's kunnen unieke ervaringen bieden. Deze opties zijn vaak ideaal voor een romantische overnachting, waar privacy en een huiselijke sfeer gewaardeerd worden. Communiceer uw specifieke wensen Aarzel niet om speciale verzoeken in te dienen bij het boeken. Of het nu gaat om een kamer met uitzicht, een allergie-vriendelijk kussen of een romantische verrassing op de kamer, veel hotels doen hun best om aan uw wensen te voldoen. Direct contact met het hotel kan hierbij helpen. Let op verborgen kosten Wees alert op extra kosten die niet direct zichtbaar zijn. Toeristenbelasting, parkeerkosten of Wi-Fi-gebruik kunnen de uiteindelijke prijs verhogen. Vraag hier expliciet naar als het niet duidelijk vermeld staat. Kies het juiste kamertype Niet alle kamers zijn gelijk, zelfs binnen dezelfde prijsklasse. Let op de grootte, het uitzicht en de voorzieningen. Voor een romantische overnachting kan een upgrade naar een suite of een kamer met bubbelbad de ervaring verrijken. Overweeg duurzame opties Steeds meer reizigers hechten waarde aan duurzaamheid. Zoek naar hotels met eco-certificeringen of duurzame praktijken. Dit kan variëren van energiebesparende maatregelen tot het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Benut loyaliteitsprogramma's Als u regelmatig reist, kunnen hotelloyaliteitsprogramma's voordelig zijn. Deze bieden vaak perks zoals gratis upgrades, vroege inchecktijden of punten voor gratis overnachtingen. Zelfs voor incidentele reizigers kan het de moeite waard zijn om lid te worden. Wees voorbereid op innovaties De hotelbranche evolueert snel. Contactloze check-in, slimme kamervoorzieningen en gepersonaliseerde ervaringen worden steeds gebruikelijker. Houd hier rekening mee bij het kiezen van uw accommodatie, vooral als technologisch gemak voor u belangrijk is. Veilig boeken en betalen Zorg ervoor dat u boekt via beveiligde websites. Let op het slotje in de adresbalk en gebruik betrouwbare betaalmethoden. Bij twijfel, neem direct contact op met het hotel om de legitimiteit van de boeking te verifiëren. Door deze tips te volgen, vergroot u de kans op een perfecte hotelboeking aanzienlijk. Of u nu op zoek bent naar een romantische overnachting of een andere type verblijf, een weloverwogen aanpak leidt tot een bevredigende keuze. 

Bekijken