Als je een stad of land al eens bezocht hebt, kun je hier vrij goed een beeld bij vormen. Bij plekken waar je nog nooit bent geweest is dit natuurlijk niet het geval. Vooroordelen zijn dan ook je grootste vijand bij het boeken van een reis.
Bewust of onbewust associëren we bestemmingen met woorden, slogans of ideaal- of spookbeelden, die niet altijd hoeven te kloppen. Parijs kan een erg romantische stad zijn, maar is het echt de stad van de liefde? Doet New York, waar de meeste kroegen en cafés om vier uur sluiten, de naam ’the city that never sleeps’ eigenlijk wel eer aan?
We vroegen bijna 600 van onze Nederlandse en Vlaamse bezoekers om bij 25 Europese steden het eerste woord te noemen dat in hen opkwam. Een bezienswaardigheid, een kenmerk, een kleur – welk woord dan ook, zolang het maar geen land, stad of volk is. De resultaten waren soms voorspelbaar, maar soms ook niet.
Amsterdam – Grachten
Antwerpen – Shoppen
Athene – Oud
Barcelona – Gaudi
Berlijn – Muur
Brussel – Manneke Pis
Brugge – Zot
Düsseldorf – Ruhrgebied
Frankfurt – Wolkenkrabbers
Gent – SMAK
Glasgow – Grijs
Keulen – Dom
Londen – Big Ben
Madrid – Koning
Marseille – Haven
Milaan – Shoppen
Moskou – Koud
München – Oktoberfest
New York – Vrijheidsbeeld
Oslo – Duur
Parijs – Liefde, Eiffeltoren (gelijke score)
Praag – Karelsbrug
Reykjavik – Geisers
Rome – Paus
Wenen – Opera
Het Vrijheidsbeeld, de Big Ben of Manneke Pis waren te verwachten, maar Oslo hoeft zeker niet duur te zijn, terwijl het in Moskou in de zomer vaak warmer is dan hier.
Verder was het opvallend dat men moeite heeft om Frankfurt, Madrid en vooral Rome in één woord te omschrijven. Voor de Italiaanse hoofdstad kwam verreweg het grootste aantal verschillende woorden binnen, waarbij de Paus (die eigenlijk niet eens in Rome zit) het vaakst werd genoemd.