Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Onderzoek Hotelaanbieders: Grote verschillen in prijzen hotelovernachtingen

Onderzoek Hotelaanbieders: Grote verschillen in prijzen hotelovernachtingen

Eerder onderzoek toonde aan dat de prijzen van hotelkamers in heel Europa flink gedaald zijn de afgelopen jaren. Dit geldt echter zeker niet voor de prijsverschillen tussen de diverse online aanbieders van deze hotelkamers. Dit is de voornaamste conclusie uit een vergelijkend onderzoek dat onze redactie de afgelopen weken hield. Verschillen tot enkele honderden Euro’s per boeking zijn niet ongewoon.

Prijzen 39 Europese hotels onderzocht bij 9 aanbieders

StedenTripper.com onderzocht de prijzen van 39 hotels, verspreid over negen Europese steden. De onderzochte aanbieders zijn Arke, Booking.com, De Jong Intra, D-Reizen, Easytobook, eBookers, Expedia en Oad/ Hotelplan, aangevuld met de officiële websites van de onderzochte hotels.

De prijsverschillen

Het mag geen verrassing zijn dat de tarieven bij de verschillende aanbieders van elkaar verschillen, maar de grootte van deze prijsverschillen bleek aanzienlijk. In het minste geval werd er een verschil van 14% tussen de hoogste en de laagste prijs gemeten, dit liep echter op tot liefst 78%. Gemiddeld was het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder 38%.

prijsverschillen
De gemeten prijsverschillen bij alle 39 hotels

Het grootste verschil werd gemeten bij een overnachting in hotel Mediolanum in Milaan. Op de website van de duurste aanbieder (in dit geval D-Reizen) waren twee overnachtingen plus ontbijt bijna tweemaal zo prijzig als bij de goedkoopste (Expedia.nl).

compare
Het grootst gemeten prijsverschil was €212,38 bij slechts twee overnachtingen

De aanbieders vergeleken

Van de eerder genoemde aanbieders heb je de grootste kans om bij Arke het voordeligst uit te zijn. In 45% van de gevallen bleek Arke de goedkoopste aanbieder, terwijl je bij 15% van de onderzochte hotels het beste kon boeken op de officiële website van het hotel. D-Reizen, De Jong Intra en Oad/ Hotelplan bleken niet één keer het voordeligst.

voordeligste-aanbieder
Arke was veruit het vaakste de goedkoopste aanbieder

De meest veilige keuze blijkt echter Booking.com te zijn. Als de prijzen van alle 39 hotelboekingen bij elkaar worden opgeteld, blijkt deze aanbieder de voordeligste keuze te zijn. Arke is 2,2% duurder, Easytobook 4,8%. De Jong Intra is met een verschil van 14,1% overall de duurste aanbieder.

overall-verschillen
Booking.com blijkt overall de goedkoopste, De Jong Intra het duurste

Hoewel de officiële hotelwebsite in 15% van de gevallen het goedkoopste bleek, was deze bij 1 op 3 ook het duurste. Geen garantie voor een koopje dus. De overige aanbieders bleken ongeveer even vaak het duurste tarief aan te bieden, op Arke en Easytobook na; zij waren niet éénmaal de duurste.

duurste-aanbieder
Rechtstreeks boeken op de hotelwebsite is het vaakst het duurste

Ja, en?

Uiteraard is het logisch dat de prijzen van de diverse aanbieders van elkaar verschillen. Minder logisch is het grote verschil dat soms tussen de duurste en goedkoopste boekingswebsite zit. Met name bij een korte stedentrip kan een verschil van een paar tientjes veel uitmaken. Zo ‘verdien’ je al snel een diner, een middag shoppen, of iets anders…

vergelijkingen
Je kunt je geld ook anders besteden

Onderzoeksmethode

De aanbieders die werden onderzocht moesten hotelovernachtingen aanbieden in elk van deze steden om meegenomen te kunnen worden. De prijzen van de hotelkamers (exclusief vervoer) werden handmatig onderzocht door redacteurs van StedenTripper.com. Er werd gebruik gemaakt van verschillende boekingsdata (augustus – september), groepsgrootten (1, 2 of 3 personen) en verblijfsduren (1, 2 of 3 nachten) voor een optimale variatie. Uiteraard werd in alle gevallen hetzelfde kamertype geselecteerd, en werden de prijzen berekend op basis van logies + ontbijt.

De onderzochte hotels dienden te worden aangeboden door tenminste 60% van de aanbieders, en iedere aanbieder moest tenminste 75% van alle onderzochte hotels in het assortiment hebben, om zo voor een betrouwbare en eerlijke verdeling te zorgen. Daarnaast moest elke aanbieder de totaalprijs (inclusief belastingen e.d.) direct tonen, om het de onderzoekers niet nog moeilijker te maken dan het al was. Niet iedere aanbieder heeft namelijk een even gebruiksvriendelijke website…

Conclusie

Onze conclusie: vergelijk! Bij ieder hotel vonden we een prijsverschil van minimaal een paar tientjes, en dat geld geef je uiteraard liever uit in de stad die je bezoekt!

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vergelijkingswebsite, maar vergeet ook de officiële website van het hotel van je keuze niet te raadplegen. In sommige gevallen is dit namelijk de voordeligste keuze! Heb je geen tijd om te vergelijken? Boek dan bij Arke, Booking.com of Easytobook.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken