Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Luik, een stad ontwaakt

Luik, een stad ontwaakt

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Luik is een stad van tegenstellingen. Zo staat de historische architectuur in schril contrast met barbaarse nieuwbouw. Als grootste stad van Wallonië bezit Luik interessante musea, galeries,
theaters en een opera. Bovendien is het een aantrekkelijke winkelstad en met zijn vele restaurants een goede bestemming voor lekkerbekken.

Luik (Liège in het Frans) heeft zich in de laatste tien jaar ontworsteld aan een neergaande spiraal. Tal van historische gebouwen zijn gerestaureerd of staan in de steigers. De Maas, de levensader van de stad, verdeelt Luik in twee delen die door bruggen met elkaar worden verbonden. Het stadscentrum wordt beheerst door de honderd meter hoge heuvel van de Citadel en de minder hoge Publémont.

De binnenstad bestaat uit het Coeur historique en de wijken Le Carré en L’Île. Luik is een stad voor fijnproevers met oog voor details. Achter de soms vervallen panden of nieuwbouw gaat een dynamische stad schuil.

luik-1
© O.T. Liège – Marc Verpoorten

Ondergrondse troef

Het Place Saint-Lambert, een grote open ruimte, is het hart van het moderne Luik. Het is het domein van de wandelaars, skaters en bankzitters. In de bestrating zijn de contouren van de voormalige Sint-Lambertuskathedraal weergegeven. Ook de pilaren zijn in een eigentijdse vormgeving teruggekeerd. De kathedraal, het symbool van de gehate prinsbisschoppelijke macht, werd tijdens de Franse (Luikse) Revolutie in 1792 door de opstandige burgers verwoest. De brokstukken bleven jarenlang liggen totdat deze in 1827 werden opgeruimd en het Place Saint-Lambert werd aangelegd.

De grootste troef van het plein bevindt zich ondergronds: het Archéoforum de Liège. Al sinds 1907 worden op de plek van de voormalige kathedraal opgravingen verricht. Er zijn sporen gevonden van de
eerste mensen die zich hier negenduizend jaar geleden vestigden en van de vier opeenvolgende kerken. Een gids leidt bezoekers langs de geschiedenis van Luik. Een bijzondere ervaring om rond te dwalen tussen de archeologische vondsten en de romaanse en gotische bouwresten terwijl verre stadsgeluiden doordringen tot het ondergrondse museum.

luik-6
Palais des Princes-Évêques aan het Place Saint-Lambert, © OPT – J.P. Remy

Historisch hart

Het Coeur historique, het historische hart van de stad, ligt ingeklemd tussen de hellingen van de Citadel en de Maas. Het Place du Marché is een klein marktplein omringd door het stadhuis, cafés, restaurants en terrassen. As Ouhès is het adres voor een kennismaking met de Luikse keuken. In deze traditionele brasserie worden salade liégeoise (Luikse salade van boontjes, spek, aardappelen, uien en azijn) en gerechten met sirop de Liège (Luikse stroop) geserveerd.

Hors Château is een van de oudste straten van Luik. In de huizen met hun 17e- en 18e-eeuwse gevels woonden de lakenhandelaren, in de steegjes de arbeiders en ambachtslieden. De nauwe doodlopende steegjes voeren van de hoofdstraat naar de vroegere wijngaarden op de heuvels. Ze zijn omgetoverd tot trendy woonerven. Halverwege de straat overbrugt de Montagne de Bueren met 374 treden een hoogteverschil van zeventig meter. De trap werd aangelegd in 1881 en vormde een snelle verbinding tussen de stad en citadel.

luik-4
© OPT – J.P. Remy

Twee nieuwe musea

2009 was een belangrijk jaar voor Luik. Behalve het futuristische TGV-station Liège Guillemins, een ontwerp van de spraakmakende Spaanse architect Santiago Calatrava, werd ook het prestigieuze museum Grand Curtius geopend. In hetzelfde jaar heropende ook het Musée de la Vie Wallonne na een ingrijpende renovatie zijn deuren. Het museumcomplex Grand Curtius bestaat uit vijf historische
gebouwen die met elkaar verbonden zijn door opvallende nieuwbouw.

luik-3
Station Liège Guillemins, © ELTGV – Alain Janssens

Het hart van het museum is het 17e-eeuwse stadspaleis van Jean de Cort (Curtius), een schatrijke wapenhandelaar. De collectie bestaat uit wapens, glaswerk, archeologie en Maaslandse kunst. Hoe eigentijds het museum ook van buiten oogt, de presentatie is enigszins teleurstellend. De vitrines zijn volgestouwd met objecten vergezeld van slecht leesbare Franse teksten.

Schiet het Grand Curtius qua presentatie te kort, het Musée de la Vie Wallonne overtreft zichzelf. In een stemmige ambiance, een middeleeuws klooster, worden alle aspecten van het Waalse leven met behulp van moderne museumtechnieken op aanstekelijke wijze gepresenteerd. Voor de Nederlandstalige bezoekers is er een speciale audiogids.

Kerken en kloosters

Luik is nog steeds een stad van kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen. Interessant is de Trésor, die zijn naam met alle kostbare kerkelijke ‘schatten’ rechtdoet. De fonkelende eliekschrijn van Sint-Lambertus trekt alle aandacht. In de église Saint-Barthélemy staat een prachtig geelkoperen doopvont, een meesterwerk van middeleeuwse gietkunst. De doopvont rust op tien (oorspronkelijk twaalf) ossen die de apostelen symboliseren. Op de rand staan vijf verschillende taferelen die de doop verbeelden.

De église Saint-Jacques is volgens kenners de mooiste kerk van Luik. De in de 11e eeuw gestichte kloosterkerk werd regelmatig aangepast aan de heersende bouwstijl. Jean Delcour (1627-1707), de grote Luikse beeldhouwer, ontwierp de metershoge witte beelden die vanaf de pilaren op de kerkgangers neerkijken.

De hellingen van de Citadel

Luik is een stad om te voet te verkennen. In de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand van het Place Saint-Lambert. Wie meer van de stad wil zien kan een kijkje nemen achter de coulissen van de stad. Op de hellingen van de Citadel is een aantal goed gemarkeerde wandelingen uitgezet.

Het wandelpad Terrasses (groene markering, dagelijks 9-18 uur) start aan de voet van de Montagne de Bueren. Het is een wandeling door smalle stegen, over steile trappen en -soms- modderige paden. Maar de fraaie uitzichten vanaf het nieuw aangelegde uitzichtpunt over de stad met zijn vele kerktorens en nietsontziende hoogbouw doen alle inspanningen vergeten. De wandeling is met andere wandelingen te combineren tot een langere route. De wandelkaart Découvrir Liège is gratis af te halen bij de VVV, of te downloaden op hun website.

luik-2
© OPT – J.P. Remy

Eeuwenoude markt

Antwerpen heeft zijn Vogelenmarkt, Luik zijn Batte. Elke zondagochtend wordt op de rive gauche (Quai de Maestricht) de zondagsmarkt gehouden. In het Waals betekent batte kade of dijk. De geschiedenis van de markt gaat terug tot de 16e eeuw.

De markt is een combinatie van waren-, vers- en rommelmarkt. Er staan meer dan vijfhonderd kramen met kleding, antiek, groenten en fruit, kazen en worsten, Luikse wafels, boeken, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een kraam die het verkoopt. In de vroege ochtend zijn alle cafés en frituren op de kades en in de zijstraatjes al geopend. Een ochtendje struinen op de markt sluit je traditioneel af met gehaktballetjes, frieten en een pintje Maes of Jupiler in Café Lequet, een klassiek Luiks café.

luik-5
© OPT – J.P. Remy

Winkelstad

Luik is dé winkelstad van Wallonië. De binnenstad biedt een keur aan mogelijkheden, van grote warenhuizen tot kleine speciaalzaken. De Rue Pont-d’Avroy en de Rue du Pont-d’Or in de wijk Le Carré zijn de belangrijkste winkelstraten.Tussen deze twee straten ligt de uitgaanswijk met bars, dancings, restaurants en nachtclubs. Hier komen vooral op vrijdag- en zaterdagavond studenten en scholieren.

Aan het Place Saint-Lambert zijn twee grote winkelcentra verrezen: de Galeries Saint-Lambert en Îlot Saint-Michel met filialen van de bekende winkelketens. De Rue Saint-Paul is een ouderwetse winkelstraat met een banketbakkerij, slagerij, groentezaak en bakkerij waar zich op zaterdag lange rijen wachtenden vormen. Verleidelijk zijn de vele delicatessenwinkels waar de lekkernijen smaakvol zijn uitgestald. Aan een Luikse wafel ontkom je dan ook niet.

luik-7
© OPT – Philippe Lermusiaux

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Recente artikelen

Berlijn, Duitsland Spree rivier Skyline

Ontdek de mooiste steden van Duitsland

Duitsland is een land vol contrasten: van moderne metropolen tot charmante middeleeuwse stadjes, van imposante kastelen tot hippe kunstgalerijen. Voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige reisbestemming, biedt Duitsland talloze mogelijkheden. Zeker als je verblijft in een comfortabel vakantiepark in Duitsland, is het makkelijk om dagtripjes te maken naar een van de prachtige steden die het land rijk is. In deze blog nemen we je mee naar een aantal van de mooiste steden in Duitsland – met tips over wat je daar absoluut niet mag missen. 1. Berlijn – bruisende cultuur en geschiedenis Geen lijst van Duitse steden is compleet zonder de hoofdstad Berlijn. Deze stad ademt geschiedenis, maar heeft tegelijkertijd een jonge, creatieve energie. Bezoek de Berlijnse Muur en de indrukwekkende East Side Gallery, wandel over de historische Unter den Linden en vergeet niet een kijkje te nemen bij de Brandenburger Tor. Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het Museumsinsel, terwijl foodies zich kunnen onderdompelen in de wereldkeuken op Markthalle Neun. Berlijn is ook een ideale stad om per fiets te verkennen, mede dankzij de vele brede fietspaden.   2. München – cultuur, natuur en bier In het zuiden van Duitsland ligt München, de hoofdstad van Beieren. Deze stad combineert cultuur met bourgondische gezelligheid. Bezoek het prachtige Residenz-paleis, slenter door de Englischer Garten of bewonder kunst in de Alte en Neue Pinakothek. Natuurlijk is München ook beroemd vanwege het Oktoberfest, maar ook buiten dit festival kun je genieten van gezellige biergartens. De Alpen liggen bovendien op slechts een uurtje rijden – ideaal voor een dagtochtje de natuur in.   3. Heidelberg – romantiek aan de Neckar Heidelberg is een van de meest romantische steden van Duitsland. Gelegen aan de rivier de Neckar, met een sfeervol oud centrum en het iconische kasteel dat boven de stad uittorent, voelt het hier alsof je een sprookje binnenstapt. Wandel over de historische Alte Brücke, ontdek de universiteitsbibliotheek en geniet van het uitzicht vanaf de Philosophenweg. Deze stad is bij uitstek geschikt voor wie op zoek is naar rust en romantiek.   4. Hamburg – havenstad vol verrassingen Hamburg, gelegen in het noorden van Duitsland, is een verrassende mix van oude pakhuizen, moderne architectuur en bruisende havenactiviteiten. De Speicherstadt, een complex van historische pakhuizen, is inmiddels UNESCO-werelderfgoed en herbergt onder meer het indrukwekkende Miniatur Wunderland. Ook de Elbphilharmonie, het moderne concertgebouw aan het water, is een bezoek waard. Hamburg heeft bovendien een levendige muziekscene, een rijke geschiedenis en genoeg leuke cafés en restaurants om je dagenlang te vermaken.   5. Dresden – barokke pracht en wederopstanding Dresden, gelegen aan de Elbe, staat bekend om zijn barokke architectuur en indrukwekkende wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De Frauenkirche, die compleet is herbouwd, is een symbool van verzoening. Wandel door de Altstadt, bezoek het Zwinger-paleis met zijn prachtige tuinen en laat je verrassen door de moderne kunst in het Albertinum. Dresden is een stad die verleden en toekomst moeiteloos combineert.   Genieten in je eigen tempo Het fijne aan reizen door Duitsland is dat de afstanden relatief kort zijn. Vanuit een centraal gelegen vakantiepark kun je makkelijk meerdere steden bezoeken in één vakantie. Zo combineer je het comfort van je eigen accommodatie met het avontuur van stedentrips.   Ben je op zoek naar meer rust na een dag in de stad? Kies dan voor een vakantiehuis in Duitsland in de natuur, bijvoorbeeld in het Zwarte Woud of de Eifel. Hier geniet je van stilte, wandelroutes en frisse lucht – de ideale combinatie met culturele uitstapjes. Of je nu houdt van historie, moderne kunst, natuur of lekker eten: Duitsland heeft het allemaal. Waar wacht je nog op?

Bekijken
Amsterdam rustige gracht scène, Nederland

Tips en tricks om het beste uit je volgende vakantie in Amsterdam te halen

Amsterdam biedt een rijke mix van geschiedenis, cultuur en moderne gemakken, waardoor het de ideale bestemming is voor reizigers die een stad willen verkennen die traditie en innovatie in balans houdt. Of je nu graag langs de met grachten omzoomde straten wandelt, wereldberoemde musea bezoekt of verborgen pareltjes ontdekt, een goed begrip van hoe je je efficiënt door de stad beweegt, zal je ervaring behoorlijk verrijken. Ontdek de grachten en de kust De grachtengordel van Amsterdam verandert na zonsondergang in een sfeervol decor, waar historische architectuur en fonkelende waterreflecties een prachtig contrast vormen. Een avondlijke boottocht biedt een unieke kijk op de 17e-eeuwse grachtenpanden, waarvan de sierlijke gevels prachtig verlicht zijn tegen de nachtelijke hemel. In december en januari voegt het Amsterdam Light Festival een extra dimensie toe aan dit spektakel. Begeleide boottochten geven inzicht in hedendaagse lichtinstallaties die de grachten op een kunstzinnige manier transformeren. Naast culturele evenementen bieden festivals in Amsterdam vaak een breed scala aan interactieve spelactiviteiten. Van klassieke kermisattracties tot moderne gamingzones, festivalbezoekers kunnen zich onderdompelen in strategische bordspellen, kaartspellen of andere interactieve bezigheden. Naast de interactieve spelactiviteiten op festivals zijn er ook online platforms zoals BetMGM, die een digitale omgeving bieden voor verschillende spelvormen. Dit maakt het mogelijk om strategische en digitale spellen te verkennen buiten de festivals om. Op slechts 30 minuten van de stad biedt Zandvoort aan Zee een compleet andere omgeving, met brede stranden en een ontspannen sfeer. Dit kustplaatsje, ook wel bekend als ‘Amsterdam Beach’, trekt bezoekers die behoefte hebben aan ruimte, frisse lucht en een mooi contrast met het gestructureerde grachtennetwerk van de hoofdstad. Efficiënt en zorgeloos reizen door Amsterdam Amsterdam beschikt over een uitstekend geïntegreerd openbaar vervoerssysteem, waardoor reizigers zich moeiteloos door de stad kunnen verplaatsen. Trams, metro’s, bussen en veerponten verbinden de belangrijkste wijken, toeristische trekpleisters en woongebieden efficiënt met elkaar. Dankzij een duidelijke infrastructuur en frequente verbindingen wordt reizen binnen de stad gemakkelijk en toegankelijk. Daarnaast zijn veel van deze vervoersmiddelen uitgerust met internetverbindingen, waardoor reizigers onderweg verbonden blijven. Dit betekent dat iedereen die met het stadsvervoer reist niet alleen snel en gemakkelijk zijn bestemming bereikt, maar ook toegang heeft tot diverse digitale gemakken. Of het nu gaat om realtime reisupdates via apps, contactloos betalen voor tickets of het streamen van muziek en films: Amsterdam maakt reizen en digitale connectiviteit zeer toegankelijk. Beleef het historische hart Het verleden van Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met de stad, van de imposante gevels uit de Gouden Eeuw tot de verborgen hofjes in de Jordaan. Het Koninklijk Paleis op de Dam biedt een inkijkje in het 17e-eeuwse stadsbestuur en deed oorspronkelijk dienst als stadhuis voordat het een koninklijke residentie werd. Voor een ander perspectief op de geschiedenis van Amsterdam biedt een Black Heritage Tour inzicht in het koloniale verleden van de stad. De sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar in gevelstenen en architectonische details die verwijzen naar de handelsroutes die de Nederlandse economie hebben gevormd. In het voormalige NDSM-werfgebied staat street art centraal bij het STRAAT Museum, waar grootschalige muurschilderingen en graffiti de dynamiek van de stedelijke kunstbeweging laten zien. Ervaar de artistieke en experimentele kant van de stad Het Museumplein vormt het culturele hart van Amsterdam en is de thuisbasis van vier grote instellingen gewijd aan kunst en geschiedenis. Het Rijksmuseum biedt een overzicht van ruim 800 jaar Nederlandse geschiedenis, met hoogtepunten zoals De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer. Aan de overkant van het IJ ligt De Ceuvel, een pionier op het gebied van duurzaam en creatief stadsontwerp. Dit zelfvoorzienende terrein, gebouwd met gerecyclede materialen, is een inspirerend voorbeeld van hoe Amsterdam kunst en duurzaamheid samenbrengt in een innovatieve stedelijke ruimte. Amsterdam weet op indrukwekkende wijze historische charme te combineren met moderne vooruitgang, waardoor elke bezoeker steeds weer iets nieuws kan ontdekken. Of je nu musea bezoekt, over sfeervolle markten struint of de kustgebieden verkent, de stad biedt eindeloze mogelijkheden en blijft zich voortdurend vernieuwen.

Bekijken