Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Dresden: Alt und Neu

Dresden: Alt und Neu

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Het hart van Dresden bestaat uit de Altstadt en de Neustadt. Historische monumenten in het oude stadsdeel en nieuwbouw in het andere, denk je. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Wat er oud uitziet, is soms splinternieuw. Het maakt de stad, die zichzelf na de Tweede Wereldoorlog opnieuw moest uitvinden, uitermate fascinerend.

dresden-elbe

Sinds de benoeming tot hoofdstad van Saksen in 1485 is Dresden maar liefst vijf keer verwoest. In 2002 nog teisterde de overstroomde Elbe het centrum en veroorzaakte voor miljoenen euro’s schade aan belangrijke kunstcollecties en de staatsopera. Maar geen enkele gebeurtenis in de geschiedenis van Dresden was zo destructief als de drie opeenvolgende bombardementen door de geallieerden in februari 1945. Het centrum van de stad werd toen bijna volledig platgegooid en er vielen circa 25.000 doden.

Bijna 70 jaar van puinruimen en opbouwen later stap je niet alleen in het Dresden van de 21e eeuw – met onder andere hypermoderne winkels en trams – maar lijkt het ook of de tijd heeft stilgestaan. De ‘pronkstad’ die Dresden in de 18e eeuw onder het bewind van koning Augustus de Sterke was, is weer springlevend. Daarnaast zijn al te grijze gebouwen uit het nabije DDR-verleden opgefrist met nieuwe kleuraccenten.

Het centrum ligt aan beide zijden van de Elbe, net daar waar de rivier een diepe lus in het landschap maakt: de Altstadt aan de zuidoever met de prachtige staatsopera, en de Neustadt ertegenover. In 2013 vierde de stad met een uitgebreid programma de 200e verjaardag van componist Richard Wagner. Hij woonde 19 jaar in Dresden en behaalde in de Semperoper zijn eerste successen. Een mooie gelegenheid om de stad te bezoeken.

Dresden Semperoper
De Semperoper in Dresden

Grandeur in de Altstadt

Zodra we Dresdens Hauptbahnhof uitlopen, herkennen we de DDR-Plattenbau in de autovrije Prager Strasse: een brede straat met aan weerszijden strakke, modernistische, hoekige bebouwing. Het is net als voor de oorlog weer een geliefde winkelstraat; de Rotterdamse Lijnbaan diende als inspiratie bij de wederopbouw. Het lijkt wel of het UFA Kristallpalast, een bioscoop gebouwd na de val van de muur, met de andere rechtlijnige gebouwen wil spotten: de glazen pui helt vervaarlijk scheef achterover. In een hypermoderne tram over de Wallstrasse zoevend, springt het al even vierkante, maar fonkelnieuwe winkelcentrum Altmarkt Galerie in het oog met een aanbod van Apple Store tot Zara. Aan de overkant, verscholen achter een rij bomen, staan de woonblokken uit de DDR-tijd.

Dresden-Kristallpalast
Het Kristallpalast, foto via Wikimedia Commons

Slechts een paar honderd meter verderop wandel je van het ene prachtige, barok- en neorenaissancemonument naar het andere. Zoals het Residenzschloss met schatkamers vol goud, edelstenen, barnsteen en staatsieportretten, en de door Italianen gebouwde katholieke Hofkirche. Rechtsaf kom je over de Brühlsche Terrasse, de wandelpromenade langs de Elbe op de vroegere vestingwal, langs een reeks statige gebouwen met het Albertinum, museum voor moderne kunst, als hekkensluiter. Pal tegenover het residentieslot liggen de beroemde staatsopera Semperoper en het laatbarokke paleiscomplex Zwinger, dat Versailles naar de kroon moest steken en onder andere een historische porseleincollectie huisvest.

Dresden Zwinger
Paleiscomplex Zwinger

In oude luister herbouwd

Meer nog dan de architectuur, rijkelijk versierd met ornamenten en beelden, wekt de jarenlange nauwgezette renovatie ontzag. Alles wat hier uit de 18e en 19e eeuw staat, was immers door het oorlogsbombardement ernstig beschadigd of volledig verwoest. Slechts een enkel detail getuigt van een moderne hand. Zo paste architect Wolfgang Hänsch de zaal in de Semperoper aan om een breder podium te creëren, nodig voor moderne toneeltechnieken, en kreeg de binnenplaats van het oude Residenzschloss een hypermoderne glazen overkapping. Dit jaar is eindelijk de renovatie van de buitenkant van het slot klaar, waar sinds 1960 aan wordt gewerkt.

Ook op de Neumarkt wordt de laatste hand gelegd aan het herstel. Het plein is omgeven door pastelkleurige barokarchitectuur. In het midden pronkt als vanouds het trotse symbool van Dresden: de Frauenkirche. Even voelen we ons drie eeuwen terug in de tijd. Alleen de kleding van de drommen bezoekers die neerstrijken op de terrassen, doet je beseffen dat je in de 21e eeuw bent. Toch zijn de huizen nieuw en de kerk is in oude luister hersteld.

Dresden Frauenkirche
De herstelde Frauenkirche op de Neumarkt

Na jarenlang een vlakte vol puin te zijn geweest – het DDR-regime vond dat de ingestorte Frauenkirche een oorlogsmonument moest blijven – werd pas in 1991, na de val van de muur, besloten de kerk te herstellen. Hierbij zijn zoveel mogelijk originele stenen uit het puin gebruikt. De zwarte delen in de buitenmuur zijn daar de stille getuigen van. Die kleur is het gevolg van een natuurlijk proces: het ijzer in de zandsteen oxideert bij contact met zuurstof. Het is een kwestie van tijd of de lichte Frauenkirche zal net zulke donkere plekken vertonen als de andere historische gebouwen in het centrum.

De nieuwe koningsstad

Vanaf de Brühlsche Terrasse oogt de overkant van de Elbe in eerste instantie niet aanlokkelijk. Maar laat je niet misleiden door de paar DDR-blokken die verrezen op de door het bombardement geslagen gaten: daarachter schuilt een karaktervol stadsdeel.

Eerst blinkt het vergulde standbeeld van koning Augustus de Sterke, de Goldene Reiter uit 1734, je op de Augustusbrücke tegemoet. Daarna strekt de autovrije winkelboulevard Hauptstrasse zich uit, met aan de ene kant kleurrijk opgeknapte DDR-appartementen en aan de andere kant gerenoveerde barokke herenhuizen.

dresden goldene reiter
De Goldene Reiter, Augustus de Sterke

Een mooi plantsoen met rijen platanen en bankjes in het midden verbindt de twee tijdperken. In de herenhuizen leiden enkele smalle arcaden naar verstilde binnentuinen met terrasjes en kunstzinnige winkeltjes. Zo ontdekken we er de jonge kunstenaar Janett Noack, die porselein beschildert met een gedurfd en toch eeuwenoud thema: Kunst & Eros.

Wandel ook langs de Dreikönigskirche het opgeknapte Barockviertel in, tussen de Königstrasse en de Hauptstrasse. Hier ervaar je de statige sfeer die Augustus de Sterke voor ogen had toen hij de wijk na een fikse brand in de 18e eeuw liet herbouwen als ‘Neuen Königlichen Stadt’. De eigentijdse boetieks, galeries en restaurants dragen bij aan het voorname karakter van deze buurt.

Trendy en artistiek

Verderop, ten noorden van verkeersknooppunt Albertplatz, buiten het bereik van de bommen uit de oorlog, staat nog de oorspronkelijke bouw uit de 19e eeuw. Het is een wijk die destijds bestemd was voor arbeiders en de lagere middenklasse. Met smalle straten, zeker in vergelijking met de voor marcherende parades zo breed uitgemeten Wilsdruffer Strasse in de Altstadt. Al in de nadagen van de DDR ontstond hier een alternatieve cultuur van kunstenaars, muzikanten en volgens het bewind ‘lastige’ burgers.

De mooiste creatie van die alternatieve en nog altijd levendige scene is de Kunsthofpassage aan de Alaunstrasse, enkele via nauwe doorgangen en binnenplaatsen met elkaar verbonden panden. De voormalige werkplaatsen en fabriekjes zijn sinds 1999 het domein van hippe winkeltjes, ateliers en cafeetjes. Bijzonder zijn de tot moderne kunstwerken omgetoverde gevels van de panden. Zoals het ‘Hof des Wassers’, een curieuze installatie van buizen en trechters die bij regen muziek lijkt te maken.

dresden Kunsthofpassage
De Dresdner Kunsthofpassage, foto door Serge Bystro

Aan deze kant van de Elbe heeft Dresden een gloednieuw museum dat je beslist niet mag overslaan: het Militär Historisches Museum aan de Olbrichtplatz. Een gigantische, transparante staalconstructie steekt als een pijlpunt in het voormalige, neoclassicistische arsenaal. Het is architect Daniel Libeskind’s moderne verwijzing naar het destructieve bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Binnen staat in de weergave van 800 jaar Duitse militaire geschiedenis de mens centraal. Loop maar eens de donkere, met vilt beklede kubus getiteld ‘Leiden’ op de eerste etage in. Dat mensen lijden in oorlogen is, oneindig bitter, oud nieuws. Maar de manier waarop deze boodschap hier wordt overgedragen – via luikjes die je, huiverend en nieuwsgierig tegelijk, zelf naar beneden moet trekken om te zien wat er wordt tentoongesteld – is overrompelend.

Gemütlich

Wat zijn de Dresdenaren hoffelijk en gastvrij! Dat maakt uit eten gaan tot een waar feest. In de Altstadt is de Weisse Gasse en directe omgeving een favoriete plek onder de stadsbewoners. De restaurants variëren van Restaurant Trödelkaffee, met een überkitsch huiskamerdecor en klassiek Duitse stamppotten, tot de internationale keuken.

In de Neustadt bieden de Königstrasse en het Barockviertel culinaire hotspots, zoals Restaurant Carrousel waar chefkok Dirk Schröer de scepter zwaait. Maar ook Red Rooster, waar je na een degelijke maaltijd lamskoteletten met ‘Rosmarinkartoffeln’ tot diep in de nacht naar live jazz en bluesmuziek kunt luisteren.

Overnachten

Aparthotel Altes Dresden is een modern onderkomen in een in oude luister herbouwd pand tegenover de Frauenkirche. Er zijn 15 studio’s en tweekamerappartementen, alle met keuken, en een ontbijtgelegenheid. Overnachten kan vanaf €85, zonder ontbijt. Ook bij Aparthotel Am Zwinger, dat net als Altes Dresden gevestigd is in een historisch gebouw in de Altstadt, is het ontbijt exclusief. Hier betaal je 70 euro voor een overnachting in een van de 45 één- tot vierkamerappartementen, die uitblinken in moderne inrichting.

The Westin Bellevue Dresden is een hotel waar je je vanwege de parkachtige tuin, het zwembad, wellnesscentrum, restaurant en de 340 verzorgde kamers heel chique zult voelen. Prijs per nacht vanaf €114. Hotel Martha Dresden is een prettig, kleinschalig hotel (50 kamers) met klassieke uitstraling en een restaurant met Saksische specialiteiten. Overnachten doe je hier vanaf €113. Beide hotels liggen in de Neustadt.

dresden

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Recente artikelen

De Frauenkirche kerk in de Beierse stad München

Out-of-the-box ideeën voor een citytrip naar München

München staat bekend om de prachtige architectuur, beroemde bierhallen en de historische bezienswaardigheden, maar er is zoveel meer te ontdekken. Voor wie de stad eens op een andere manier wil verkennen, zijn er genoeg verborgen parels die niet in de gebruikelijke reisgidsen staan. In dit artikel ontdek je enkele out-of-the-box ideeën voor een onvergetelijke citytrip naar München, weg van de drukte van de toeristische hotspots. Ontdek de geheime tuinen Een van de mooiste manieren om München op een unieke manier te ervaren, is door de geheime tuinen te verkennen. Boek je vliegtickets München alleen al hiervoor. Naast de bekende Englischer Garten, die vaak door toeristen wordt bezocht, zijn er talloze kleinere, verborgen tuinen die een oase van rust bieden. De Hofgarten achter de Residenz is een stille plek die vaak over het hoofd wordt gezien. Dit rustige park heeft een prachtige architectuur en een serene sfeer, ideaal voor een ontspannen middagwandeling. Ook de Botanische Tuin in het zuidwesten van de stad is een verborgen juweeltje waar bijzondere plantensoorten kunt ontdekken. Verken alternatieve kunst en cultuur München is niet alleen de stad van de beroemde musea zoals de Alte Pinakothek en de Pinakothek der Moderne, maar biedt ook een levendige alternatieve kunstscene. Een bezoek aan de Kunstpark West, een voormalig industrieterrein dat is omgevormd tot een creatieve ruimte, is een aanrader voor kunstliefhebbers die buiten de gebaande paden willen treden. Hier vind je graffiti, street art en kleine galerieën die de stad een heel ander gezicht geven. Ook het Giesinger Bahnhof-gebied is een hippe wijk vol kunstgalerijen en pop-up evenementen die vaak niet op de radar staan van de gemiddelde toerist. Culinaire verrassingen in München München is beroemd om zijn traditionele Beierse gerechten, maar de stad heeft ook een bloeiende eetcultuur die veel verder gaat dan bratwurst en pretzels. Voor een unieke culinaire ervaring kun je bijvoorbeeld naar de Viktualienmarkt gaan, maar niet voor de gebruikelijke toeristische hapjes. Zoek in plaats daarvan naar lokale marktkraampjes die gespecialiseerd zijn in bijzondere producten zoals biologische kazen, handgemaakte pasta of lokale wijnen. Een ander leuk idee is een bezoek aan de Street Food Markt in de wijk Glockenbach, waar je allerlei exotische gerechten kunt proeven in een gezellige, informele sfeer. Het is een perfecte manier om München te ervaren via je smaakpapillen en een kijkje te nemen in de multiculturele eetcultuur die de stad biedt. Unieke ervaringen die München anders maken Wil je München op een geheel andere manier ontdekken, zoals je misschien ook al met Berlijn deed? Dan zijn er verschillende unieke ervaringen die je kunt proberen. Een aanrader is een rondleiding door de ondergrondse tunnels van de stad. Deze geheime gangen werden oorspronkelijk gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en later door de stad zelf. Tegenwoordig kun je een gids boeken die je meeneemt op een avontuur door dit verborgen stukje geschiedenis van München. Voor een andere bijzondere ervaring kun je de stad te voet ontdekken via een alternatieve stadswandeling, waar je meer leert over de verborgen plekken en de geschiedenis van de stad die vaak niet in de gebruikelijke toeristische gidsen staat.

Bekijken
Jonge vrienden rijden samen in rode auto

Tips voor een zorgeloze roadtrip door Nederland

Een roadtrip door Nederland is een fantastische manier om ons eigen mooie land te ontdekken. Van de pittoreske dorpjes in Friesland tot de heuvels van Limburg. Er is zoveel te zien en te beleven. Wil je het meeste uit je roadtrip halen en stress vermijden? Dan is een goede voorbereiding enorm belangrijk. Met deze tips rijd je zorgeloos door Nederland en geniet je optimaal van je avontuur.   Maak een flexibele route door het land Het leuke van een roadtrip? Dat is dat je je eigen route bepaalt. Kies van tevoren een aantal hoogtepunten die je niet wilt missen, zoals: De Veluwe De Waddeneilanden  De Bollenstreek Houd je planning echter flexibel. Misschien ontdek je onderweg een leuk dorpje waar je langer wilt blijven of wil je juist sneller doorrijden naar de volgende bestemming. Door ruimte te laten voor spontane stops, maak je je reis een stuk relaxter.   Regel een goede autoverzekering  Tijdens een roadtrip wil je niet nadenken over onverwachte kosten, zoals schade aan je auto. Met een dekking WA plus autoverzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt, maar ook voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld storm, diefstal of ruitschade. Dit is vooral handig als je veel onderweg bent, zoals tijdens een roadtrip. Kijk goed naar de voorwaarden van je verzekering en zorg dat je altijd je groene kaart bij je hebt. Zo kun je met een gerust hart de weg op.   Neem de tijd op de weg en geniet van de reis   Een van de grootste voordelen van een roadtrip is dat het niet alleen om de bestemming gaat. Het gaat ook om de reis zelf. Neem de tijd om van het landschap te genieten. Pauzeer op mooie plekken en laat de drukte van het dagelijks leven even los. Nederland zit vol verrassingen: een onontdekt strand, een gezellig marktje of een natuurgebied waar je nog nooit van hebt gehoord. Door rustig aan te doen, haal je het meeste uit je trip.   Pechhulp Nederland: altijd voorbereid op het onverwachte   Pech onderweg kan je roadtrip behoorlijk verstoren. Een goede pechhulp Nederland kan dan een redding zijn. Hiermee weet je zeker dat je snel hulp krijgt bij een lekke band, een lege accu of andere technische problemen. Veel pechhulpdiensten bieden ook vervangend vervoer aan, zodat je je reis kunt voortzetten. Kijk goed naar wat er precies wordt gedekt door jouw verzekering en of je ook hulp krijgt in afgelegen gebieden. Met een pechhulpverzekering op zak kun je zonder zorgen op pad.   Probeer lokale specialiteiten en ontdek het lekkers uit de regio Nederland is klein, maar elk gebied heeft zijn eigen unieke charme. Tijdens je roadtrip is het leuk om lokale gerechten te proberen. Denk aan verse vis in Zeeland, Limburgse vlaai of een goede Drentse krentenwegge. Stop bij lokale markten, boerenwinkels of kleine restaurantjes om de echte smaak van Nederland te ontdekken. Niet alleen is dit een leuke afwisseling. Je steunt ook nog eens de lokale economie.   Houd je auto en jezelf in topvorm   Zorg ervoor dat je auto goed is voorbereid op de reis. Controleer de bandenspanning, het oliepeil en de ruitenwisservloeistof voordat je vertrekt. Neem ook handige spullen mee zoals een EHBO-kit, een gevarendriehoek en een telefoonoplader. En vergeet jezelf niet! Neem voldoende water, snacks en comfortabele kleding mee, zeker als je lange stukken rijdt. Door goed voor jezelf én je auto te zorgen, blijft de roadtrip ontspannen en veilig.   Dus ga binnenkort al een keer op avontuur. Ontdek de mooiste plekken en geniet van alles wat ons land te bieden heeft!  

Bekijken