Ieder jaar vinden door heel Europa vele duizenden festivals plaats, waarvan sommige al eeuwenlang op de lokale agenda’s staan. Tussen deze traditionele feesten bevinden zich enkele festivals die een, op zijn zachts gezegd, nogal aparte oorsprong of inhoud kennen.
We hadden de titel overigens net zo goed kunnen wijzigen in ‘De Vreemdste Festivals van Spanje’ kunnen noemen. Met vijf festivals zijn de Spanjaarden namelijk verreweg het beste vertegenwoordigd in deze top tien.
La Tomatina, Buñol (Spanje)
Ben je dol op tomaten? Dan moet je in de laatste week van augustus zeker eens een stedentrip naar Valencia boeken. Vanuit deze havenstad rijd je namelijk in een half uurtje naar Buñol, waar ieder jaar La Tomatina plaatsvindt. Ruim 40 ton tomaten wordt eerlijk verdeeld over ongeveer 50.000 deelnemers, waarna het anders zo gewone dorpje het toneel wordt van het grootste tomatengevecht ter wereld.
Besmeurde deelnemers in Buñol, via Davidd
La battaglia delle arance, Ivrea (Italië)
In het noorden van Italië, op ongeveer 100 kilometer ten westen van Milaan, kennen ze een vergelijkbaar festival. Tijdens La battaglia delle arance kleuren de straten van Ivrea echter niet rood, maar sinaasappel-oranje. De reden voor het festival is men in Ivrea alweer vergeten, maar zeg nou zelf: om elkaar massaal met sinaasappels te bekogelen heb je toch geen reden nodig?
Voorbereiden voor de tweede helft, via Roberta Palazzo
Salto de la Cabra, Manganeses de la Polvorosa (Spanje)
In het Spaanse plaatsje Manganeses de la Polvorosa, tussen Valladolid en de Portugese grens, wordt ook gegooid, maar ditmaal gelukkig niet op elkaar. Het is namelijk al bizar genoeg dat men ieder jaar in januari een levende geit uit een kerktoren gooit. De geit wordt opgevangen door de dorpsbewoners, waarna het geschrokken beest naar het dorpsplein wordt gedragen, als teken dat het St. Vincentfestival is begonnen.
Gelukkig is de kerktoren in Manganeses de la Polvorosa niet zó hoog, via Virgilio
La Pourcailhade, Trie-sur-Baïse (Frankrijk)
Het Zuid-Franse plaatsje Trie-sur-Baïse telt maar 1.100 inwoners, maar tijdens La Pourcailhade (Het Varkenfestival) trekken er vele duizenden extra bezoekers naar het Pyreneeëndorpje. De bewoners en bezoekers vermaken zich met onder meer varkensraces, eetwedstrijden en zelfs een biggengilcompetitie, terwijl velen met een varkensneus op door het dorp lopen. Gek genoeg klinkt het nog best leuk ook.
Vrolijke varkensneuzen in Frankrijk, via La Depeche
Cheese Rolling Festival, Gloucestershire (Engeland)
De spelregels tijdens het Cheese Rolling Festival zijn simpel. In het eerste weekend van juni rolt men in Gloucestershire een kaas van Cooper’s Hill af, om er vervolgens een groep mensen achteraan te sturen. De eerste die de kaas pakt, mag hem houden. Dit gaat niet altijd goed, want ieder jaar belanden er wel een paar dozijn deelnemers en toeschouwers op de Eerste Hulp.
Blijven staan is lastig genoeg, laat staan een kaas vangen, via Will de Freitas
El Encierro, Pamplona (Spanje)
Het stierenfestival in Pamplona is wereldberoemd, maar daarom niet minder vreemd. Om uit vrije wil door de straten van Pamplona te rennen met een aantal dolle stieren achter je aan, moet je immers wel een gaatje in je hoofd hebben. De stierenrennen in Pamplona zijn onderdeel van het zevendaagse festival Sanfermin, waar jaarlijks tussen de twee- en driehonderd gewonden vallen.
De arena is het trieste eindpunt van de stierenrennen, via Kayla Clements
Mpouranifestival, Tyrnavos (Griekenland)
Het Griekse carnaval valt ongeveer gelijk met dat in Nederland en België, maar in Tyrnavos is carnavalsmaandag iéts anders ingericht dan in de Lage Landen. Deze dag staat ook wel bekend als Dirty Monday, of het phallusfestival. Ter ere van Dionysos, de Griekse god van de wijn, drinkt men ontzettend veel, terwijl men schunnige grappen maakt in het met phallussen versierde dorp. Hmm, zo klinkt het eigenlijk als een doorsnee zomeravond in Chersonissos.
Eenmaal per jaar voelen de mannen uit Tyrnavos zich weer schooljongens, via Mpourani.gr
Antzar Eguna, Lekeitio (Spanje)
Spanjaarden en dieren blijken geen goede combinatie. Geitgooien en stierenrennen zijn namelijk niet de enige dieronvriendelijke tradities, want in het Baskische havenstadje Lekeitio maakt ‘ganshangen’ deel uit van het jaarlijkse San Antolín festival. Een (gelukkig al dode) gans wordt aan een koord boven de haven gehangen, waarna inwoners één voor één aan de kop van de gans gaan hangen. Degene die met ganzenkop en al in het water valt, heeft gewonnen. De lol hiervan ontgaat ons echter enigszins…
De gans geeft niet zomaar op, via Goeinako Argazki Lehiaketa
Up Helly Aa, Lerwick (Schotland)
Het Schotse festival Up Helly Aa heeft eigenlijk maar twee elementen: vikingen en vuur. Het vindt plaats op Shetlandeilanden, op de laatste dinsdag van januari. Ieder jaar wordt door de eilandbewoners een groot vikingschip gebouwd, dat, nadat er enkele optochten zijn geweest en de avond begint te vallen, door ‘vikingen’ in brand wordt gestoken. Daarna begint het feestgedruis in Lerwick, maar ook in vrijwel alle andere dorpjes op de Shetlandeilanden.
Een fakkeloptocht, op weg naar het vikingschip, via Twig182
El Colacho, Castrillo de Murcia (Spanje)
Hoewel er in dit laatste Spaanse festival geen dieren aan te pas komen, is El Colacho mogelijk nóg vreemder dan de andere vier. Al sinds 1620 leggen de inwoners van Castrillo de Murcia hun pasgeboren babies op matrassen in het dorp. Vervolgens springen de mannen uit het Noord-Spaanse gehucht over de matrassen heen, om hen zo van de erfzonde te verlossen. Dit doen ze verkleed als de duivel, want anders werkt het natuurlijk niet. Hoewel dit festival als ‘zeer gevaarlijk’ te boek staat, zijn het gelukkig voornamelijk springende mannen die naar de EHBO moeten voor een behandeling.
Gelukkig zijn Spaanse baby’s nooit erg groot, via Helder Rui