Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Wat te zien en doen in Vaticaanstad?

Wat te zien en doen in Vaticaanstad?

Bij een citytrip naar Rome hoort een bezoek aan Vaticaanstad. Dit kleinste landje ter wereld – slechts 0,5 km2 groot – midden in de Italiaanse hoofdstad spreekt immers tot de verbeelding. De Sint-Pietersbasiliek aan het gelijknamige plein, de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse musea en de Tuinen… Je moet het allemaal een keer bewonderd hebben. Toch wordt je vanzelf wat terughoudend wanneer je op klaarlichte dag de drommen toeristen aan je voorbij ziet schuifelen. Laat de drukte je niet tegenhouden, met een aantal tips geniet je toch optimaal van het moois dat Vaticaanstad te bieden heeft.

Het Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein is in de 17e eeuw door de enige echte Bernini ontworpen. Het is het centrale plein van Vaticaanstad. Let op de vorm: de twee halfronde zuilengalerijen aan weerszijden van het plein symboliseren volgens de maker de moederlijke armen van de kerk. De pauselijke paleizen alsook de Sint-Pietersbasiliek grenzen hieraan. Daarbij zijn de toespraken van de paus vanuit de basiliek tijdens Pasen en Kerst natuurlijk wereldberoemd.

Tip: Wil je tijdens jouw verblijf ook een glimp opvangen van de paus? Op zondagen stroomt het Sint-Pietersplein tegen twaalven vol, want dan geeft de paus iedereen zijn zegen. Dat doet hij vanuit het raam van zijn werkkamer in de Sint-Pietersbasiliek. Neem als het even kan een verrekijker mee, want de afstand van de paus tot het plein kan wat tegenvallen.

Vaticaanstad St Pietersplein 780

De Sint-Pietersbasiliek

De grootste en belangrijkste basiliek ter wereld, dat is dit 16e-eeuwse gebouw aan het Sint-Pietersplein. Dat gezegd hebbende, is het vooral ook een schitterend gebouw – één van de mooiste kerken ter wereld. Michelangelo heeft zijn stempel op de architectuur gedrukt. De immense koepel is door hem ontworpen en ook het sculptuur bij de ingang is van zijn hand. Binnen voeren kunst, pracht en praal mede dankzij Bernini de boventoon. Achter de vormgeving zit veel symboliek verborgen. Een gids kan je hier van alles over vertellen. Let op dat je bij het betreden van de kerk armen en benen bedekt houdt.

Tip: de ultieme ‘must do’ wat betreft de Sint-Pietersbasiliek is het beklimmen ervan. De paar honderd smalle, scheve treden oplopen lijkt een hele opgave, maar je wordt rijkelijk beloond op de top. Overzie niet alleen het majestueuze Sint-Pietersplein, maar ook heel Rome. Prachtig aan het eind van de dag, wanneer het langzaam begint te schemeren, of juist bij het ochtendgloren. Ook aan de binnenkant het je overigens een prachtig uitzicht over de koepel en het interieur van de basiliek.

Vaticaanstad St Pietersbasiliek binnenzijde 780

De Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel maakt onderdeel uit van het Apostolisch Paleis, dat tevens als verblijfplaats dient voor de zittende paus. Volgens velen de meest magische bezienswaardigheid, volgens anderen juist weer het meest overschatte. Hoe dan ook, stiekem wil je natuurlijk die immense drukte trotseren om toch even een blik te werpen op dat wereldberoemde plafond met de fresco’s van Michelangelo. Ook de rest van de fresco’s van de hand van verschillende kunstenaars zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Tip: druk, drukker, drukst… De Sixtijnse kapel blijft nog altijd een van de favoriete trekpleisters van het Vaticaan. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar wees slim. Tijdens het hoogseizoen kun je de kapel namelijk ook ’s avonds bezoeken. Dit geeft niet alleen een extra magische dimensie aan je bezoek, maar zo vermijd je ook de topdrukte in de middag. Mocht de avond niet lukken, ga dan juist zo vroeg mogelijk in de ochtend.

De Vaticaanse Musea

De verzamelwoede van de pausen door de eeuwen heen heeft een museumcomplex opgeleverd waar je u tegen zegt. Vergaap je aan de grootste kunstverzameling ter wereld in onder anderen het Tapijtenmuseum, het Etnologische Museum, het Pio-Clementino Museum, het Automobile Museum en het Vaticaan Historisch Museum.

Tip: De ultieme tip wat betreft de Vaticaanse Musea is het van tevoren kopen van de tickets. Op deze manier loop je ter plekke die ellenlange rijen wachtende toeristen voorbij. Koop de tickets online, maar let wel op. Er zijn namelijk genoeg aanbieders te vinden die zomaar (drie)dubbele prijzen vragen. Reserveer daarom altijd op de officiële website van de Vaticaanse Musea of bij een officiële wederverkoper, zodat je verzekerd bent van de meest voordelige tarieven.

Vaticaanstad museum 780

De Vaticaanse Tuinen

Architectuur in de vorm van paleizen, heilige huizen en musea te over in Vaticaanstad. De prachtige Vaticaanse Tuinen zijn daarom een heerlijke afwisseling. Het geheel aan tuinen, parken en bos beslaat 23 hectare van het Vaticaanse grondgebied. De aanleg ervan gaat terug tot in het Barokke en Renaissance tijdperk. De tuinen herbergen een aantal verrassingen, zoals een gebouwtje voor Radio Vaticano een pauselijk zomerhuisje en verschillende monumenten waarvan sommige zelfs uit de 9e eeuw stammen.

Tip: de Vaticaanse Tuinen bezoeken kan alleen onder begeleiding van een officiële gids. Reserveer hiervoor tijdig online je ticket (meestal een combinatieticket met de Vaticaanse Musea). De eerste 30 minuten van de 2 uur durende tour zal worden afgelegd met een busje, waarna te voet de rondleiding wordt voortgezet.

En verder…

Naast de eerder genoemde voorbereidingen die je kunt treffen om jouw bezoek aan Vaticaanstad zo aangenaam mogelijk te maken, is het vooral zaak om je verwachtingen aan te passen. Probeer bijvoorbeeld niet alles in één dag te zien, dat levert geheid teleurstelling op. En ja, Vaticaanstad is drukbezocht. Houdt hier altijd in zekere mate rekening mee. Ga uitgerust op pad, zodat je ondanks de drukte de vele, soms overweldigende indrukken zo goed mogelijk in je op kunt nemen. Het inhuren van een gids is daarbij absoluut geen overbodige luxe. Hij of zij helpt je al dat moois in de juiste context te plaatsen, en weet vaak kortere routes te vinden met minder wachttijd.

Vaticaanstad St Pietersbasiliek straatzijde 780

Plaats een reactie op dit blog

2 reacties


Naam

Email

Je bericht


Kleine correcties: het is 'Sint-Pietersplein' en de 'Sint-Pietersbasiliek'.

10-06-2016 - Peter van Zoest

Scherp, Peter. Het is aangepast - bedankt!

10-06-2016 - Erik Lammers

Recente artikelen

Voorbereiding stedentrip buitenland, autoverzekering/autoschade

Ga je binnenkort op een stedentrip? Dan is het verstandig om verschillende voorbereidingen te doen. Kijk eerst waar je naartoe wilt, er zijn veel leuke steden die je gemakkelijk met de auto kunt bereiken. Zorg dat je de slaapplekken al hebt geregeld, je kunt ervoor kiezen om in een keer door te rijden of onderweg paar keer te overnachten. Het is wat relaxter om ergens te overnachten als je een lange reis moet maken. Vooral in de zomermaanden zijn veel hotels, campings en appartementen al volgeboekt. Ben je benieuwd welke voorbereidingen je nog meer kunt doen? We vertellen het hier.  Auto in orde maken  Regel vooraf goed dat de auto helemaal in orde is. Je wilt natuurlijk niet dat je onderweg pech krijgt. Kijk of de auto nog in staat is om een lange reis te maken naar het buitenland. Houd er rekening mee dat de wegen in het buitenland vaak wel wat slechter zijn en hier veel meer bergen zijn. Controleer je autoverzekering ook goed om te kijken waar je voor verzekerd bent. Kies er eventueel voor om bepaalde dekkingen toe te voegen. De WA-verzekering is sowieso verplicht, maar je kunt er ook voor kiezen om schade te laten verzekeren wat je aan je eigen auto verricht. Kijk dan naar een allriskverzekering!  Alles inpakken Begin op tijd met het inpakken van alle spullen. Het kan namelijk nog een hele klus zijn om alles goed passend in de auto te krijgen. Denk ook na wat je allemaal nodig hebt en wat je eventueel daar kunt kopen. Zorg ervoor dat je niet te veel kleding meeneemt want vaak heb je niet eens alles aan. Warme kleding is ook niet nodig, neem een trui mee voor wanneer het afkoelt en verder vooral zomerkleding wanneer je in de zomermaanden gaat. Koop wat eten en drinken voor in de auto zodat jullie geen honger krijgen onderweg. Het is niet nodig om veel eten en drinken te kopen. Veel mensen stoppen namelijk ook altijd even bij de benzinepomp om daar naar het toilet te gaan en eten te halen.  Verdiep je in de stad Zorg dat je vooraf goed weet wat je allemaal kunt doen in de stad. Lees je ook in hoe het verkeer is in deze stad. Zijn er bepaalde gevaarlijke situaties waar je op moet letten? Verkeer is in elk land weer verschillend en daarom goed om hierin te verdiepen. Vergelijk de autoverzekeringen en kies voor een goedkope autoverzekering. Het is natuurlijk zonde wanneer je te veel geld betaalt bij een bepaalde aanbieder.  Kortom, zorg dat je jezelf goed voorbereid op een stedentrip en check die autoverzekering nog even goed!

Bekijken

De mooiste plekken van Málaga om te bezoeken

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan naar Málaga? Dan wil je vast ook weten welke bezienswaardigheden daar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. In dit artikel vertellen wij je waar je zeker heen moet gaan, maar vertellen we je ook meer over de plek zelf en natuurlijk de reismogelijkheden. Mooie plekken om te bezoeken Er zijn behoorlijk wat bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens je vakantie. Zo is er het Alcazaba de Málaga, een voormalig fort en paleis. Deze ligt op de helling van de Gibralfaroberg, wat sowieso al zorgt voor een mooi uitzicht. Hier vind je een archeologisch museum, maar ook kun je de restanten van het Moorse regeringspaleis bekijken.  Boven dit fort bevindt zit het “Castillo de Gibralfaro”, een kasteel uit de 14e eeuw met opvallende verdedigingsmuren. In het centrum kun je de kathedraal van Málaga bezoeken. deze is voorzien van meerdere bouwstijlen en wordt door het volk “La Manquita” genoemd, wat de éénarmige dame betekent. Deze naam dankt de kathedraal doordat er tijdens het bouwproces van 200 jaar maar één toren helemaal is afgewerkt. Ook vind je in het centrum het Picasso museum met meer dan 200 werken van de Spaanse schilder. Dit museum zit in het Palacio de Buenavista, in het historische Joodse centrum. Andere plekken om te bezoeken zijn bijvoorbeeld de “La Malagueta” arena, het Romeins theater en de botanische tuinen van Málaga. Heerlijk ontspannen in Málaga Heb je even genoeg bezienswaardigheden gezien, en is het tijd om te ontspannen? Ook dat kun je heel goed doen in Málaga, bijvoorbeeld op de “Playa de la Malagueta”. Een strand van 1200 meter lang aan de Costa del Sol, inclusief boulevard met verschillende strandtenten waar je eten kan halen. Voor een goede maaltijd is het aan te raden naar de Atarazanas markt te gaan in het stadscentrum. Dit is een overdekte markthal waar je de Spaanse sfeer en gerechten goed kunt proeven. En daarna ga je naar het Plaza de la Merced voor een drankje op één van de terrassen op dit levendige plein. Reizen naar Málaga Je kan prima met de auto naar Spanje afreizen, zeker als je dit fijn vindt. Het voordeel hiervan is dat je zelf je bagage mee kan nemen en niet beperkt bent tot een maximum gewicht. Het nadeel is echter, dat je voor een langere periode achter het stuur moet zitten. ben jij de enige bestuurder, dan betekent dit dat je veel pauzes in zou moeten lassen en wellicht zelfs een overnachting. Een andere optie is om met het vliegtuig te gaan. Tickets naar Málaga zijn betaalbaar, en je bent binnen een korte tijd al op je vakantiebestemming. Het nadeel hierbij is wel dat je dan niet je eigen auto tot je beschikking hebt, maar het is gewoon mogelijk een auto te huren op je vakantieadres. Zit je in het centrum, dan hoef je vaak helemaal geen vervoer te regelen, want veel is op loopafstand.

Bekijken