Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Leukste Bezienswaardigheden in Lissabon

De Leukste Bezienswaardigheden in Lissabon

Eigenlijk is Lissabon drie citytrips in één. Het omvangrijke centrum, vol nauwe straatjes en grote pleinen, is het bruisende middelpunt van de stad. Ten noordoosten hiervan ligt het moderne Parque das Nações, ten westen van het centrum ligt de historische wijk Belém. Elk met hun eigen, indrukwekkende bezienswaardigheden. Trek daarom voor een bezoek aan Lissabon minstens een paar dagen uit, want anders wordt keuzes maken een érg lastig karwei.

1. Centrum

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Bereid je dus voor op veel trappen en steile straatjes. Gelukkig brengen de trams, metro’s en stadsliften van Lissabon je moeiteloos naar vrijwel ieder punt in de stad.

De wijken Bairro Alto, Baixa en Alfama

Het stadscentrum bestaat grofweg uit drie wijken; Bairro Alto, Baixa en Alfama. Baixa werd in 1755 vrijwel volledig verwoest, door een van de meest vernietigende en dodelijke aardbevingen ooit. Tienduizenden mensen kwamen om. Sindsdien is Baixa weer volledig opgebouwd, maar hierdoor wel het ‘modernste’ gedeelte in het centrum.

Ten westen van Baixa ligt Bairro Alto, het oude kwartier. Deze wijk is wat statiger en heeft meer allure dan Alfama, dat aan de andere zijde van Baixa ligt. Elk van de wijken ligt echter bezaaid met leuke winkeltjes, fijne restaurants en authentieke barretjes, die met elkaar worden verbonden door kleine straatjes en klinkerweggetjes.

Alfama

Castelo de São Jorge

Vanuit stadskasteel Castelo de São Jorge, in de wijk Alfama, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Taag. De fundamenten van het kasteel, dat op de hoogste heuvel van de stad ligt, zijn al ruim 2.500 jaar oud. De burcht en de omliggende tuinen zijn vrij groot, waardoor je je er zonder problemen een hele ochtend of middag kunt vermaken.

Slecht ter been? Neem dan de tram of bus naar boven. Wel doen hoor, want zowel Castelo de São Jorge als het uitzicht zijn absoluut de moeite waard!

Castelo de São Jorge

Kathedraal van Lissabon

Als je te voet naar Castelo de São Jorge bent gegaan, kom je op de weg naar beneden de Kathedraal van Lissabon tegen. Deze bijna 1.000 jaar oude kerk is één van de grootste en oudste kerken van de stad. Vanwege de vele aardbevingen die Lissabon door de jaren heen hebben geteisterd, is de kathedraal regelmatig gerestaureerd en in een mix van architectuurstijlen opgetrokken. Wel een erg mooie mix, overigens.

Lissabon Kathedraal

Igreja de São Roque

Een stuk kleiner is de Igreja de São Roque. Deze kerk zou je bijna voorbij lopen, van de buitenzijde van het gebouw is niet opvallend of bijzonder. Dat verandert echter zodra je over de drempel stapt, want de binnenzijde van deze kerk is een overdaad aan pracht en praal. De wanden, de altaars, het plafond en acht kapellen zijn van boven tot onder versierd met schilderingen, houtsnijwerk en vooral veel goud.

Igreja de São Roque, Lissabon

Santa Justa-Lift

Om de hoogteverschillen in de stad snel te overbruggen, zijn er op verschillende plaatsen in Lissabon stadsliften gebouwd. De bekendste is de 45 meter hoge Santa Justa-lift, die volledig uit ijzer is opgebouwd en rondom versierd is met neogotische figuren. Tegenwoordig doet de 115 jaar oude lift vooral dienst als toeristische attractie.

Santa Justa lift, Lissabon

Museu Nacional de Arte Antiga

Museu Nacional de Arte Antiga, of het Nationaal Museum voor Oude Kunst, is het belangrijkste museum van Portugal. De museumcollectie van het MNAA bevat schilderijen, beeldhouwwerken, meubelen, textiel, tekeningen en andere decoratieve kunst, van de Middeleeuwen tot de vroege negentiende eeuw. Niet alleen van Portugese meesters, ook werken van Jheronimus Bosch, Antoon van Dyck en Nicolas Poussin hangen aan de museumwanden.

Lissabon Museu Nacional de Arte Antiga

Rua Augusta

De Rua Augusta is één van de belangrijkste winkelstraten van Lissabon, in de wijk Baixa. Aan weerszijden van de straat zijn winkels gevestigd, in het midden bieden diverse terrasjes afleiding van het shopgeweld. De straat eindigt met de triomfboog Arco da Rua Augusta, die toegang biedt tot het enorme plein Praça Do Comércio aan de Taag.

Lissabon Rua Augusta

Mooie pleinen

Praça Do Comércio is het grootste plein in de stad, maar lang niet het enige. Praça dos Restauradores, Rossio, Praça de Figueira en Praça Martim Moniz zijn slechts enkele voorbeelden van prachtige open stukken in de stad, waar locals en toeristen samenkomen om te relaxen en te genieten.

2. Parque das Nacoes (Expo)

Toen Lissabon in 1998 de Wereldtentoonstelling mocht organiseren, werd hiervoor een volledige nieuwe wijk gebouwd: Parque das Nações. Een strook van 5 kilometer langs de Taag werd speciaal voor Expo 98 ingericht. Ook jaren na het sluiten van de tentoonstelling wordt de wijk door de meeste inwoners van Lissabon daarom nog steeds Expo, of Oriente genoemd.

Torre Vasco da Gama

Eyecatcher van het Expo-gebied is de Torre Vasco da Gama. Deze 145 meter hoge toren doet tegenwoordig dienst als hotel en is niet meer als uitzichtpunt te bezoeken. Maar niet getreurd – de kabelbaan van Parque das Nações voert je langs de Taag, en biedt een prachtig uitzicht op Torre Vasco da Gama, maar ook op andere mooie gebouwen langs het water. Zoals metrostation Gare do Oriente, van architect Santiago Calatrava.

Lissabon Torre Vasco da Gama

Oceanário de Lisboa

Schuin tegenover dit moderne metrostation staat het op één na grootste aquarium ter wereld, Oceanário de Lisboa. In de enorme zoutwatertanks van dit oceanarium zwemmen onder meer haaien, octopussen, barracuda’s, zeeotters, pinguïns en zelfs een zeldzame maanvis, of mola mola. Het Oceanário de Lisboa trekt jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers.

oceanario

Pavilhão do Conhecimento (Wetenschapsmuseum)

Reis je met kinderen? Combineer het oceanarium dan met een bezoek aan het interactieve ontdekkingscentrum Pavilhao do Conhecimento. Dit Wetenschapsmuseum ligt namelijk pal tegenover het aquarium. Ontdek hier hoe een tornado werkt, of dat liggen op een spijkerbed helemaal geen pijn doet. Plezier voor jong en oud!

Vasco da Gama-winkelcentrum

Overdekt winkelen doe je in shopping mall Vasco da Gama. Ruim, en opgetrokken in dezelfde moderne architectuurstijl als de rest van Parque das Nações. Handig: de winkels zijn grotendeels op onderwerp gerangschikt. Restaurants vind je bijvoorbeeld op de bovenste verdieping. Wil je nog meer shoppen? Ga dan Amoreiras, Armazens do Chiado, of het immense Colombo, allen meer richting het centrum van de stad.

Lissabon Winkelcentrum Vasco da Gama

3. Belem

De tram brengt je in no-time van het centrum van Lissabon naar Belém, aan de westzijde van de stad. Deze oude stadswijk heeft enkele prachtige verrassingen voor je in petto.

Mosteiro dos Jerónimos

Het Hiëronymietenklooster, of Mosteiro dos Jerónimos, is één van de meest prominente gebouwen van Lissabon. Het is waarschijnlijk gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama, die onder de aangrenzende kerk begraven ligt. Al sinds 1983 staat het Hiëronymietenklooster op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen, en dat is niet zonder reden. Wát een prachtig gebouw. De zandstenen wanden en bogen van de kloostergangen zijn tot in de kleinste details afgewerkt, de kerk Santa Maria is op zijn minst imposant te noemen.

Mosteiro dos Jerónimos

Torre de Belém

Deels ceremoniële toegangspoort, deels verdedigingstoren, maar vooral bijzonder mooi. De Toren van Belém is samen met Hiëronymietenklooster ingeschreven als Werelderfgoed, en gezien de architectuurstijl is dat niet verwonderlijk. Net als het nabijgelegen klooster is de toren opgetrokken in de opvallende Manuelstijl. Sierlijk, en vol delicate, Moors-aandoende elementen en decoraties.

Lissabon Torre de Belem

Berardo Collectie Museum

De moderne en hedendaagse kunst van Lissabon worden tentoongesteld in Museu Colecção Berardo. Dit museum ligt aan de Taag, pal tegenover Mosteiro dos Jerónimos. De permanente collectie bestaat uit meer dan 1.000 kunstwerken van onder meer El Lissitzky, Piet Mondriaan, Andy Warhol en Kazimir Malevitsj. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke exposities. Het museum is dagelijks (gratis!) te bezoeken tussen 10 en 19 uur, in het weekend zijn de deuren meestal nog een paar uur langer open.

Lissabon Berardo Collectie Museum

Padrão dos Descobrimentos

De Portugese ontdekkingsreizigers voeren het verst van allemaal. Om hen te eren werd het momument Padrão dos Descobrimentos gebouwd. Op een 52 meter hoog schip staan 33 bekende Portugese zeevaarders, die allen richting de oceaan turen. Binnenin het monument wordt een film over de geschiedenis van de 33 avonturiers getoond, bovenop Padrão dos Descobrimentos is een uitkijkpunt. Van hier heb je een mooi uitzicht, onder meer op de ruim 2 kilometer lange Ponte 25 de Abril.

Het heerlijke klimaat, de ligging aan het water en de uitstekende culinaire faciliteiten zijn al voldoende redenen om Lissabon tot Europa’s beste stedentripbestemmingen te rekenen. Maar als je dat combineert met de vele bezienswaardigheden in de stad, blijkt al snel dat de Portugese hoofdstad misschien wel ondergewaardeerd wordt.

Meer zien van Lissabon? Bekijk dan hier de fotoreportage van deze prachtige stad.


Plaats een reactie op dit blog

Geen reacties


Naam

Email

Je bericht

Recente artikelen

Ben je hier al eens geweest?

Je ziet vaak de bordjes van speelhuizen voorbijkomen, hierdoor ontstaat er een kans om een nieuwe wereld te leren kennen, een met de volgende mogelijkheden. De redenen Casino’s zijn erg populair omdat het aanbod groot is met gezelligheid. Bovendien is het laagdrempelig, doordat je binnen een minuut een account aanmaakt, een bedrag stort op je saldo en je een speloptie uitkiest. Daarbij praat je door de fijne sfeer ook met de dealer of andere spelers. Kortom: het is de perfecte weg om plezier, spanning en een extra zakcentje te ontdekken, bovendien is iedere vestiging op korte afstand in een internationale stad. Spellen Welk formaat je graag speelt, daarvoor is een gelegenheid. Je keuze hangt af van je wensen om na te denken, aangezien je bij poker en blackjack stilstaat bij de alternatieven om een extra kaart op tafel te leggen, terwijl je bij onder andere roulette meteen een uitslag hebt. Overigens vind je op deze website uitleg over de diverse casino spellen. Het is dus niet moeilijk, dankzij meerdere artikelen over een spelsoort. Online Op onlinegebied pak je het nog gemakkelijker aan, de aanbieders groeien constant namelijk. Welke organisatie het beste bij je past, lees je op de casino vergelijken pagina. Enkele voorbeelden daarvan: BetCity Een organisatie met reclames waarin voormalige profvoetballers je uitdagen. Is tevens de verstrekker van het uiteenlopendste pakket. Zo verveel je je geen moment. Holland Casino Is in meerdere steden een onderdeel van het avondprogramma, waarop je een hapje eet en daarna de warmte proeft van de Hollandse ambiance. Allebei tellen ze positieve reviews. Gratis bonussen Waar je je ook aanmeldt, je ontvangt een bonus, waardoor je langer plezier beleeft aan een storting, dankzij bijvoorbeeld gratis 20, 100 of 200 euro.Let daarnaast op wat de voorwaarden zijn voor een toeslag. Denk hierbij aan een bepaalde geldsom aanklikken of voldoen aan een leeftijdsgrens. Begin vandaag Om van start te gaan, zet je enkele stappen, maar je wilt eveneens een succesje boeken. Hiervoor is kennis van zaken belangrijk. Je kent immers dan de regels, strategieën en winstkansen.Gebruik daarvoor dit stappenplan:- Volg je interesse voor een online of fysieke aanbieder- Bekijk meer over een spelformaat- Verdiep je in de hoogste bonussen- Vraag naar ervaringen in je eigen omgeving om tips te ontvangen- Vergroot je vaardigheden met speelgeld En schrijf je in voor meerdere nieuwsbrieven, zo weet je telkens waar de mooiste aanbieding op je ligt te wachten.

Bekijken
man op vakantie

Een onmisbaar kledingstuk voor de mannen die op reis vertrekken

Een poloshirt is een must-have voor élke man: modebewust of niet. Het is een essentieel, stijlvol en comfortabel item dat je bij vele gelegenheden op reis kan dragen. Ontdek hier waarom een polo een onmisbaar kledingstuk is in de bagage van de man. Geklede indruk op hotel De tijd waarin je als man enkel een geklede indruk kon maken door het dragen van een hemd, stropdas en pak ligt gelukkig al lang achter ons. Tegenwoordig kan je ook erg gekleed voor de dag komen door een mooi poloshirt, met korte of lange mouwen. Je kan het voor meer formele gelegenheden combineren met een blazer, maar ook zonder vest kan je met een polo gaan voor een smart casual look. Weliswaar in combinatie met een lange broek, geen short. Boek je graag een all-in hotel en wil je ‘s avonds eens iets anders dan een hemd dragen, dan kan je afwisselen met een geklede polo. Combineer je polo met een jeansbroek of chino en een pull want deze preppy look is ideaal voor een casual friday of aperitiefje op reis. Ideaal tijdens het sporten op reis Wist je dat polo’s oorspronkelijk ontworpen werden voor tennissers en pas nadien voor polospelers? Vandaar dat je met een polo al snel een sportieve look bekomt. Ideaal dus om te dragen wanneer je een sport als padel, squash of tennis beoefent, en je op reis ook van plan bent om actief bezig te blijven. Neem afhankelijk van het seizoen en de bestemming van je reis, een polo met lange of korte mouwen mee in je bagage. Stem de kleur van je polo af op de kleur van je short om het helemaal af te maken. Alternatief voor je hemd Zoals we hierboven reeds aanhaalden, kan je met een polo net zo goed een geklede indruk maken als met een klassiek overhemd. Mag je dus iets informeler gekleed zijn op reis, dan kan je af en toe eens afwisselen en een poloshirt dragen ter vervanging van je hemd. Zeker in de zomer of op een tropische bestemming kan dit een verademing zijn. Trendy de wereld rond Een poloshirt is een makkelijk te combineren kledingstuk dat enorm stijlvol is. Een echte klassieker. Maar dat betekent niet dat het niet modieus is. Het is een echt allround basic item dat elke man in zijn kleerkast en dus in zijn bagage zou moeten hebben. En liefst ook meerdere stuks: in verschillende kleuren, met korte of lange mouwen, met print of effen, slim of regular fit, basic modellen in goedkopere stoffen of duurdere items uit exclusieve materialen van bijvoorbeeld Gucci, Tommy Hilfiger, Lacoste, Ted Baker, Fred Perry of Ralph Lauren.

Bekijken