Tegenwoordig kan je in Nederland een afscheid op een persoonlijke en unieke manier invullen. In plaats van koffie met cake is er de mogelijkheid voor een borrel met tapashapjes, of een hoogstaande high tea. En dat niet alleen, we zien ook steeds vaker bijzondere uitvaartlocaties, muziek of andere persoonlijke wensen. Maar déze rituelen tijdens crematies en begrafenissen in het buitenland, zijn echt bijzonder.
1. Sparen in Indonesië
In Indonesië wordt een afscheid beschouwd als een evenement, dat veel mensen trekt en dan ook best veel geld kost. Daarom wordt na het enorme feest de overledene niet begraven of gecremeerd, maar in huis opgenomen. Pas als er voldoende geld gespaard is, kan de uitvaart geregeld worden en plaatsvinden. Dit kan tot wel jaren duren, waarin de overledene als volwaardig familielid wordt behandeld.
2. Kralen in Zuid-Korea
Er zijn best veel manieren om as te bewaren, bijvoorbeeld in een urn of in een gedenksieraad. In Zuid-Korea gaan ze nog een stapje verder. Ze comprimeren de as tot kleine gekleurde kralen, die ze vervolgens als decoratie-element in het interieur verwerken. Zo is de overledene altijd bij de dierbaren aanwezig.
3. Dansen in Madagaskar
Waarschijnlijk klinkt het best luguber, maar in Madagaskar dansen ze met doden! Het lichaam wordt opgemaakt met mooie doeken, en daarna dansen ze rond de tombes. Zo eren zij hun dierbaren. Wanneer het feest voorbij is, wordt het lichaam weer netjes tot grave gedragen.
4. Opgehangen kisten in China
Vroeger werden de uitvaartkisten in China niet begraven, maar opgehangen tegen hoge rotsen. Dit deden ze omdat de overledene op deze manier heel dicht bij de hemel was. Pas veel later werd dit ontdekt en er zijn dan ook nog steeds sporen van deze uitvaartrituelen te bezichtigen.
5. Speciale kisten in Ghana
In het Ghanese Teshi worden er kisten in heel bijzondere vormen gemaakt. In Nederland komt dit ook wel voor, maar in Ghana zijn het echt speciale vormen, zoals auto’s, dieren en zelfs schoenen, sigarettenpakjes en colaflesjes! Ze proberen de kist in een vorm te maken die bij de overledene past. Een hobby of eigenschap zie je dan ook vaak terugkomen in de opmaak van de kist. In Teshi is alles mogelijk – en het is zeker creatief te noemen.
Afscheid nemen
Ondanks dat ze in Ghana een manier hebben gevonden om het wat ‘minder ernstig’ te maken, denken we meestal liever niet over ons afscheid na. Toch is het belangrijk om hier rustig over na te denken. Waarschijnlijk ben je er nu helemaal niet mee bezig, maar door je uitvaartwensen vast te leggen, blijven dierbaren niet met vragen achter. Als er een overlijden plaatsvindt, moet er vaak vrij veel geregeld worden, zeker als het in het buitenland gebeurt. Niet iedereen weet in een keer wat zijn of haar uitvaartwensen zijn. Neem voor dit onderwerp de tijd. Bij Monuta kan je op de website eenvoudig en kosteloos je uitvaartwensen vastleggen, ook als je ergens anders verzekerd bent. Je kan zelf rustig nadenken over de mogelijkheden, en je kan beslissingen altijd op een later moment nemen of aanpassen. Het denken en praten over ons afscheid, is al een eerste stap.