Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Ondergewaardeerde Hoofdsteden in Europa

Ondergewaardeerde Hoofdsteden in Europa

Londen, Parijs, Rome: stuk voor stuk prachtige Europese hoofdsteden waar je in ieder geval eens in je leven geweest moet zijn. Dit gezegd hebbende, blijven er genoeg pareltjes over die eveneens een bezoek meer dan waard zijn. Laat je aangenaam verrassen door een wat minder bekende stad en vul je bucketlist maar gauw aan met de volgende 8 Europese hoofdsteden, die vaak in de schaduw blijven staan van het metropoolgeweld van de grote hoofdsteden.

1. Belfast, Ierland

Lange tijd was Belfast het letterlijke strijdtoneel tussen Protestanten en Katholieken. Jammer genoeg overschaduwde deze “Troubles”, zoals de onrust en het geweld tot 1998 werd aangeduid, de mooie kant van de Noord-Ierse hoofdstad. Nu alles naar behoren binnen de politieke arena wordt uitgevecht, krijgt de stad de kans om zich weer van zijn beste kant te laten zien: het in renaissance stijl uitgevoerde City Hall, het tot de verbeelding sprekende Belfast kasteel en de indrukwekkende Street art die de herinnering aan de heftige burgerstrijd levendig houdt, zijn slecht het topje van de ijsberg.

Belfast city hall

2. Riga, Letland

Riga is allesbehalve een stoffige stad. Het weet als Letse hoofdstad de oude elementen juist perfect te combineren met het moderne leven. Je vindt er de grootste middeleeuwse kathedraal van de Balkan: de Gotisch Mariakathedraal. Tegelijkertijd etaleert het Art Noveau museum een prachtige beeld van de recente geschiedenis van deze culturele hoofdstad van 2014. Bijzonder: in een viertal aaneengeschakelde oude zeppelinhangars huist de grootste overdekte markt van Europa, met 3000 kraampjes vol verse, lokale specialiteiten. Duik het bruisende uitgaansleven in voor een glaasje Black Balsem, het nationale kruidenlikeurtje.

Riga

3. Ljubljana, Slovenië

De Sloveense hoofdstad dealt onterecht met het grauwe Balkan imago. Ljubljana is namelijk een hippe studentenstad: ontdek de kunstscene, duik het nachtleven in en overnacht vervolgens in een voormalige gevangenis. Ook aan cultuurhistorie geen gebrek: het prachtige op een heuvel gelegen 16e-eeuwse kasteel bijvoorbeeld. De Drakenbrug is misschien wel het meest gefotografeerde bouwwerk, alhoewel de roze Franciscaner kerk ook veel opzien baart. Ljubljana is een van de kleinste Europese hoofdsteden; makkelijk voor een korte, maar zeer complete citytrip. Bovendien is Ljubljana uitgeroepen tot groenste Europese hoofdstad van 2016!

Ljubljana

4. Zagreb, Kroatië

Niet ver van de Sloveense grens ligt de Kroatische hoofdstad Zagreb. Het bruisende stadsleven speelt zich af rond het 17e-eeuwse Ban Jelacic plein. Je vindt er terrasjes, restaurantjes en winkeltjes. Zagreb is een echte museumstad: van kunstgeschiedenismuseum Mimara tot de spannende werken in het Kroatische Museum van de Naïeve Kunst en het bijzondere ‘Museum of Broken Relationships’. Bijkomen in de natuur doe je in het oude Maksimir Park middenin de drukke stad. Je vindt er ook een dierentuin. Bezoek ten noorden van Zagreb het bergachtige natuurpark Medvednica, per kabelbaan!

Zagreb-780

5. Vilnius, Litouwen

Het Litouwse Vilnius wordt langzamerhand ontdekt door menig Europese stedentripper, en terecht. Het centrum van de hoofdstad doet aan als een charmant, middeleeuws dorp. Niet voor niets staat deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst: de meer dan 40 verschillende kerken laten er onder meer de gotische, renaissance, eclectische én neoclassicistische bouwstijl zien. Vanaf de oude kasteeltoren van Gediminas heb je een prachtig uitzicht over dit geheel aan de zuidkant van de Vilna rivier. Tegelijkertijd doemen aan de noordkant juist de glanzende kantoortorens op. Die combinatie van oud en nieuw maakt Vilnius absoluut uniek.

Vilnius - Modern, Financial District

6. Belgrado, Servië

Op maar 2 uur vliegen van Nederland sta je opeens in de hoofdstad van Servië. Dit stukje Ottomaanse historie aan de Donau bloeit pas sinds kort op als toeristische bestemming. Het is heerlijk struinen door bijvoorbeeld de Parijs aandoende Skadarska straat. Bij mooi weer vertoef je met gemak een paar uur bij het grote Kalemegdan fort met aangrenzend park. Bij nacht is Belgrado helemaal hip en happening. De Servische hoofdstad werd in 2009 uitgeroepen tot dé partybestemming van de wereld: denk clubs in uitgaansstraat Strahinja Bana tot partyboten op de Donau.

belgrado shopping

7. Skopje, Macedonië

In 1963 verwoeste een aardbeving in deze Macedonische hoofdstad vrijwel alles van cultuurhistorisch waarde. De regering stelde zich als doel om alles zo snel mogelijk weer op te bouwen. Een mooi resultaat daarvan is de gereconstrueerde Mustafa Pasha Moskee. Het LED-verlichte, 15 meter hoge standbeeld van Alexander de Grote op het centrale plein doet daarentegen wel wat kitsch aan. Steek vanuit dit plein de brug over naar de Ottomaanse wijk. Turkse invloeden te over: heerlijk eten, Turkse koffie en de grootste bazaar op die van Istanbul na. De vriendelijke bevolking wacht, Skopje moet ontdekt worden!

Skopje Archaeologisch Museum

8. Bern, Zwitserland

Klein maar fijn is een rake omschrijving van de Zwitserse hoofdstad. Tijdens een stedentrip is alles dan ook gemakkelijk te bereiken. Het oude stadsdeel met de middeleeuwse zandstenen bouwwerken bijvoorbeeld. Vanuit de Gotische kathedraal, Das Berner Münster, heb je het mooiste uitzicht over de stad. De bijzondere botanische tuinen die 2 hectare aan de oever van de rivier de Aare beslaan, zijn het groene hart van de stad en een zekere must-see. In Bernse sferen uitrusten doe je bij uitstek in de Kornhauskeller Bar.

Bern oude stad

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken