In Luxemburg gaan oude en nieuwe architectuur hand in hand. Kirchberg is het domein van moderne glimmende kantoren en banken, terwijl de oude stad met zijn middeleeuwse huizen schittert boven de diep ingesneden riviertjes de Alzette en de Pétrusse. Een tip: trek goede wandelschoenen aan!
Luxemburg is met 120.000 inwoners een van de kleinste Europese hoofdsteden. De aanwezigheid van veel buitenlanders – ruim 67% van de stadsbewoners – maakt ‘Lëtzebuerg’ tot een kosmopolitische stad met een prettige sfeer. De oude stad ligt ingesloten tussen brede boulevards en de Alzette-vallei. Vanuit het stadscentrum ben je zo in de wijken Grund en Kirchberg, hoewel het soms stevig klimmen en dalen is. Veel bezoekers blijven slechts kort, maar door de combinatie van architectuur, lekker eten, ‘berg’wandelen en museumbezoek is de stad een citytrip waard.
Koning Willem
Een bezoek kun je het best beginnen met het uitzicht over de vallei van Pétrusse vanaf Place de la Constitution. Al van verre herken je de Gälle Fra, de vergulde godin van de overwinning op het oorlogsmonument van het plein. Vanaf de balustrade kijk je mooi op het Viaduc en de Pont Adolphe die de groene vallei overspannen.
Dan is het tijd voor Place d’Armes, het kloppend hart van de stad. Cafés en restaurants met terrassen nodigen uit tot een pauze. Voor het Cercle Municipal, het Stedelijk Paleis, treden straat artiesten op en de muziektent aan de andere kant is ’s zomers het podium voor ‘georganiseerde’ live-muziek. Op het achterliggende Place Guillaume II staat het ruiterstandbeeld van Guillaume II, ‘onze’ Willem II. In de 19e eeuw waren Nederland en Luxemburg namelijk een unie met hetzelfde staatshoofd. Op woensdag- en zaterdagochtend is hier een markt met verse plattelandsproducten.
1000 jaar geschiedenis
Even verderop ligt het Groothertogelijk Paleis, het bescheiden onderkomen van de groothertog. Voor de deur houdt een eenzame soldaat de wacht. In de zomermaanden laat hij je door voor een rondleiding door het paleis. Via de kleine regeringswijk rond het standbeeld van groothertogin Charlotte bereik je de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een van oorsprong bescheiden laatgotisch bouwwerk. De kerk werd tussen 1935 en 1938 uitgebreid met een nieuw koor en dwarsschip. Het 17e-eeuwse deel loopt naadloos over in de nieuwbouw.
In het interessante Stadsmuseum, het Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg, ben je wel een tijdje zoet. Verspreid over vijf verdiepingen wordt de meer dan 1000-jarige geschiedenis van de stad op interactieve wijze belicht. Na een bezoek kun je in deze buurt blijven want hier is ook het Ilôt Gastronomique met fijne restaurants. De Grand-Rue, de Rue Philippe II en de Rue du Nord zijn chique winkelpromenades met filialen van internationale winkelketens afgewisseld met mondaine boetieks. De kleinere winkels en speciaalzaken met cadeaus, mode en hebbedingetjes vind je meer in de zijstraten.
Balkon van Luxemburg
De Chemin de la Corniche is de grootste troef van de stad. De voormalige stadswallen worden alom geprezen als ‘Europa’s mooiste balkon’. De gemarkeerde wandeling volgt de loop van de 17e-eeuwse wallen en biedt een fraai zicht op de Alzette, de wijk Grund in de diepte, en de Bock, de vooruitstekende rotspunt waarop graaf Sigefroi in 963 een kasteel stichtte. Van de ooit zo machtige burcht resten slechts schamele fundamenten. Onder de ruïne bevindt zich de toegang tot de Bockkazematten, een doolhof van 18e-eeuwse onderaardse gangen.
Vanaf de ‘Corniche’ daal je af naar Grund, de Benedenstad. Wie de straatjes te steil vindt, kan met de lift. Het stadsdeel heeft een middeleeuwse uitstraling, maar de meeste huizen dateren uit de 19e of 20e eeuw. Tegen het vallen van de avond komt Grund pas echt tot leven als de restaurants, cafés en bars hun deuren openen. Langs de oever van de Alzette loop je naar de Neumünster, een oud benedictijnenklooster dat lang fungeerde als gevangenis en nu onderdak biedt aan een cultureel centrum. Nog een mooie wandeling is de Vauban Circular Walk van 4,5 km door de historische stadsdelen en langs de verdedigingswerken, waaronder de versterkte brug De Béeinchen.
Oude en nieuwe architectuur
Luxemburg is net als Brussel en Straatsburg een Europese stad. Diverse instellingen van de EU, zoals het Hof van Justitie en de Europese Investeringsbank, hebben hun zetel in de wijk Kirchberg. De architectuur is imposant: hoge torens met veel glas en staal. De opvallende ronde Philharmonie is met zijn 823 witte stalen zuilen een ware muziektempel.
Het MUDAM, officieel het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean, is een ontwerp van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Met zijn grote glazen wanden en torens is het een prachtige overgang van de moderne architectuur naar het naastgelegen middeleeuwse fort Thüngen. In de ruimtelijke zalen komen de kunstvoorwerpen en installaties volledig tot hun recht. Het kleurrijke Mudam Café maakt zelf deel uit van de kunstcollectie… In het lagergelegen fort is in museum Dräi Eechelen een tentoonstelling over de verdedigingswerken van de stad.
Een interessante mix van oud en modern
Meer info over Luxemburg-Stad is te vinden op de website van Luxemburg City Tourism Office.