Hoewel de meeste mensen bij een stedentrip niet meteen aan Luik zullen denken, is deze Waalse stad een absolute aanrader. Op slechts een half uur afstand met de trein vanaf Maastricht, voelt het echt alsof je in een ver land verzeild bent geraakt. Onderweg naar Luik en in de stad zelf zijn nog steeds sporen van haar historie als mijn- en industriestad zichtbaar. Met recente renovaties en schitterende moderne architectuur is Luik echter verworden tot een stad die liefhebbers van design en architectuur niet mogen missen.
Place St.-Lambert, in het centrum van Luik
Lokale specialiteiten
Wie van eten houdt, zal bij Luik in eerste instantie vooral aan bekende lokale specialiteiten denken. Zoals de Luikse wafel, Luikse koffie (een dessert van koffie met karamel, ijs, slagroom en likeur), Boulets Liègoise (gehaktballen) of Jupiler. Maar ook andere lokale specialiteiten zijn zeer de moeite waard. Wat te denken van Peket; een jeneverachtig drankje dat in de mooiste kleuren te verkrijgen is bij Amon Nanesse, waar ze overigens ook goede Luikse ballen serveren. Maar ook op het sperziebonengerecht Salade Liégeoise, perendessert Les Cûtès Peûres en Verviers-rijsttaart is Luik bijzonder trots.
Kleurrijke Peket
Design: grote namen en lokaal talent
Wie gek is op architectuur en design kan in Luik echt genieten. De stad begint langzaam maar zeker een Walhalla voor architectuurliefhebbers te worden. Het station Luik-Guillemins dat Santiago Calatrava heeft ontworpen is een absoluut hoogtepunt in zijn imposante oeuvre en op zichzelf al een reden om met de trein naar Luik te gaan.
Een andere trekpleister voor liefhebbers van moderne architectuur is Medicité, ontworpen door Ron Arad. Mocht je meer houden van kleinschalige architectuur in de vorm van design objecten, dan kun je bij het verkeersbureau van Luik een gids halen met daarin alle design shopping adresjes. Doordat de stad een uitstekende designopleiding heeft, zijn hier vele designers die een eigen winkel hebben. Enkele talentvolle jonge designers worden vertegenwoordigd door het label My Belgium Design.
Het opvallende station Luik-Guillemins
Oud ontmoet nieuw
In Luik ontmoeten nieuw en oud elkaar soms wel heel direct. Oude gebouwen worden gerenoveerd met een moderne twist of compleet omgebouwd maar wel op een manier dat de oude functie nog zichtbaar is. Mooie voorbeelden hiervan zijn de opera, het theater en het recent geopende La Cité Miroir. Deze laatste was ooit een schitterend Art-Deco badhuis, dat tegenwoordig vooral dienst doet als tentoonstellingsruimte. Het is een absolute aanrader vanwege de originele Art Deco elementen die intact zijn gebleven.
De Luikse Opera (boven) en La Cité Miroir (onder)
Het zijn echter niet alleen overheidsgebouwen die met aandacht worden gerenoveerd en soms een geheel nieuwe bestemming krijgen. Het restaurant Bruit qui Court is in een voormalig bankgebouw gevestigd. De gasten kunnen hier zelfs de oude kluis af en toe bezichtigen. Ook het Crown Plaza in Luik heeft een historische achtergrond doordat het in twee herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw is gevestigd. De historie van het pand, dat tegenwoordig dienst doet als luxe hotel, is voornamelijk aan de façade zichtbaar.
Uitstapjes
Mocht je een langer verblijf in de provincie Luik plannen, dan kun je heerlijk genieten in de Ardennen en bijvoorbeeld Abdijbrouwerij Val-Dieu bezoeken. Natuurlijk kun je hier verschillende pinten proberen, die ter plekke worden gebrouwen. Of proef de unieke Belgische bierlikeur van Val-Dieu. Vlak buiten Luik ligt ook de eerste (en regelmatig bekroonde) Belgische whiskydistilleerderij, Belgian Owl.
Om meer te weten te komen over de historie van Luik kun je verschillende forten uit de tijd van de eerste wereldoorlog bezoeken. Fort Loncin is hier een prachtig voorbeeld van. Daarnaast kun je in de mijn van Blegny beleven hoe het is om als mijnwerker een mijnschacht in te gaan. In dit UNESCO Werelderfgoed kun je afdalen tot 60 meter onder de grond.
Het oorlogsmonument bij Fort Loncin
Wil je nog meer zien van Luik? Bekijk dan onze fotoreportage, of bezoek de website van het Luiks Verkeersbureau.