Architecten kunnen een stad maken of breken. Zij zijn bepalen het uiterlijk van het straatbeeld, en daarmee de sfeer die een straat, wijk of stad uitstraalt. Daarom is het ook niet vreemd dat steeds meer stadsbesturen vooraanstaande architecten inhuren, om hun stad van een herkenbaar en passend karakter te geven.
Ook eigen land (waartoe we, gezien onze bezoekersstromen uit zowel Nederland als België, beide landen rekenen) staan gebouwen van wereldberoemde architecten. Dit zijn de tien meest opvallende ontwerpen van internationale toparchitecten in Nederland en België.
1. Céramique, Maastricht – diverse architecten
De woon- en kantoorwijk Céramique ligt in het centrum van Maastricht. Onder meer Aldo Rossi, Mario Botta, Álvaro Siza en Cruz y Ortiz ontwierpen een gebouw in deze wijk. De architectonische hoogtepunten zijn de Toren van Siza, het Bonnefantenmuseum (Rossi) en Botta’s La Fortezza.
Het Bonnefantenmuseum, via Wikimedia Commons
2. Mahler4, Amsterdam – o.m. Toyo Ito en Rafael Viñoly
Mahler4, vernoemd naar de vierde symfonie van Gustav Mahler, is een nieuwbouwproject op de Amsterdamse Zuidas. Sinds 2002 verrezen hier gebouwen van diverse internationale architecten, waaronder de Japanner Toyo Ito (links), Rafael Viñoly (Uruguay, rechts) en Michael Graves (V.S.).
Foto: DM Langereis
3. Station Luik Guillemins, Luik – Santiago Calatrava
Gebouwen van Santiago Calatrava zijn zeer herkenbaar. Plaats Station Luik Guillemins naast Gare de Lyon Saint-Exupéry (Lyon), Gare do Oriente (Lissabon) of Ciudad de las Artes y de las Ciencias (Valencia) en je herkent zijn handtekening direct. Ook in de Haarlemmermeer heeft hij deze gezet, want daar liggen drie Calatravabruggen over de Hoofdvaart.
4. De Bijenkorf, Eindhoven – Giò Ponti
In 1969 opende De Bijenkorf haar eerste filiaal buiten de Randstad. Het groenbetegelde gebouw was ontworpen door de Italiaan Gio Ponti. Rondom de Eindhovense Bijenkorf vind je trouwens meer opvallende architectuur van Italiaanse makelij. Het aangrenzende winkelcentrum Piazza en de tegenovergelegen, markante Blob werden ontworpen door Massimiliano Fuksas.
Foto: Andrew Black
5. Wilhelminapier, Rotterdam – o.m. Rem Koolhaas en Renzo Piano
De Wilhelminapier is de architectuurhotspot van Rotterdam. Op de Kop van Zuid werden diverse records gevestigd, waaronder dat van grootste gebouw (Rem Koolhaas’ De Rotterdam, midden) en hoogste woontoren (de New Orleans, rechts) van Nederland. De scheve Toren op Zuid (l) werd ontworpen door Renzo Piano, die ook het Centre Pompidou tekende.
Foto: Andrew Sides
6. Groninger Museum, Groningen – Alessandro Mendini
Het Groninger Museum heeft een zeer opvallend gebouw, waaraan verschillende architecten en ontwerpers hebben gewerkt. De Italiaan Alessandro Mendini was hoofdarchitect en coördineerde de bouw in de jaren 90 van de vorige eeuw.
Foto: Jonas Hansel
7. Maison Guiette, Antwerpen – Le Corbusier
Charles-Édouard Jeanneret-Gris, beter bekend onder zijn pseudoniem Le Corbusier, was één van de meest toonaangevende architecten van de vorige eeuw. In de Lage Landen heeft hij slechts één creatie achtergelaten. Bijna honderd jaar geleden ontwierp Le Corbusier het woonhuis Maison Guiette, dat tegenwoordig eigendom is van modeontwerpster Ann Demeulemeester.
Foto: Tijl Vereenooghe
8. Médiacité, Luik – Ron Arad
De Israëliër Ron Arad staat bekend om zijn voorliefde voor het biomorfisme. Ook in Luik, waar hij het winkelcentrum Médiacité ontwierp, zie je dit terug. Veel staal, rood kunststof en opvallende vormen komen samen in de 350 meter lange promenade van het winkelcentrum.
9. Theater Agora, Lelystad – Ben van Berkel
Uiteraard zijn er ook Nederlandse architecten van wereldklasse. UNStudio, geleid door Ben van Berkel, ontwierp en voltooide gebouwen over de hele wereld, van Zuid Korea tot Brazilië. In Nederland komen onder meer ook de Erasmusbrug en het nog in ontwikkeling zijnde Centraal Station van Arnhem van de tekentafel van UNStudio.
Foto: Hans Veneman
10. Stadhuis, Utrecht – Enric Miralles
Opvallend is het zeker, de nieuwe vleugel van het Stadhuis van Utrecht. De Spaanse architect Enric Miralles ontwierp ook het veelbesproken Scottish Parliament Building. Net als bij het Utrechtse stadhuis maakte hij de opening van ‘zijn’ gebouw niet mee, Miralles overleed in 2000.
Foto: Arquitextonia