Een stedentrip is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan één of meer musea. Ook in Istanbul vind je een verscheidenheid aan musea. Van de Hagia Sophia, waar je je kunt vergapen aan historische artefacten en objecten met een religieuze inslag, tot het Istanbul Modern met haar soms ongrijpbare experimentele kunst. Voor ieder wat wils dus! Hierbij een overzicht met tien prachtige musea in Istanbul.
10. Het Legermuseum
Het enorme Askeri Müzesi heeft allerlei militaire artefacten verspreid over talloze gangen en zalen tentoongesteld. De eerste tip die we je meegeven is dat je niet hoeft te proberen om alles in dit museum in één bezoek te bekijken. Het is simpelweg te groot en er is teveel te zien. Laat je niet opjagen om alles te willen zien, maar loop op je gemak rond en laat je imponeren door de mooie antieke kostuums en oude wapens.
Naast de historische kostuums en wapens is er ook aandacht voor de moderne tijd en het moderne Turkse leger. Turkije nam bijvoorbeeld deel aan de oorlog in Korea, en je vindt veel informatie en uitrusting uit deze oorlog terug in het museum. Nog één tip: wanneer je dit museum bezoekt, zorg dan dat je er rond drie uur bent voor een muzikale verrassing!
9. Het Rahmi M. Koç Museum
Ook het Rahmi M. Koç museum verdient zonder twijfel een plekje op deze lijst, al is het alleen al omdat het net even iets anders is. Het museum is gevestigd in een voormalige ijzer- en staalfabriek en heeft de industriële ontwikkeling van de regio als centraal thema. Je vindt er oude machines en werktuigen die een belangrijke rol speelden in de vroege Industriële revolutie.
De tentoongestelde objecten variëren van stoommachines en schepen tot auto’s en zelfs een trein. Alles is bijzonder goed onderhouden en het absolute pronkstuk van de collectie is een Amerikaanse onderzeeër die tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingezet. Het is zelfs mogelijk om de onderzeeër van binnen te bekijken, al moet je daar wel extra entree voor betalen.
8. Museum voor Turkse & Islamitische Kunst
In de wijk Eminonu vind je het Museum voor Turkse & islamitische Kunst. Het museum is gehuisvest in het 16e-eeuwse paleis van Ibrahim Pasha, de “grootvizier” van Sultan Süleyman. Het paleis is gebouwd in 1524 en was het grootste privé paleis van het Osmaanse rijk.
Vandaag de dag doet het schitterende paleis dienst als museum waar je een rijke collectie uit diverse periodes en alle uithoeken van de islamitische wereld vindt. De nadruk ligt op tapijten, rijk geïllustreerde korans, kalligrafieën, beelden, glas, porselein en lampen. Het museum geeft een goed beeld van de verschillende culturen die zich in de loop van de geschiedenis in het huidige Turkije vestigden. Absoluut pronkstuk is de deur van Ulu Camii in Cizre, een rijk versierde deur uit de Grote Moskee van Jazira.
7. Het Mozaïekmuseum
Voor een ieder die van mozaïeken houdt is het Mozaïekmuseum een waar paradijs. In een gebouw van klei naast de Blauwe Moskee liggen schitterende vloeren en staan prachtige muren die afkomstig zijn uit het eerste keizerlijke paleis van de stad. Het paleis werd in de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Constantijn. De vloeren en muren zijn waarschijnlijk uit de 6e eeuw en volledig gerenoveerd.
De ontwerpen lopen ver uiteen, van jachttaferelen tot het alledaagse bestaan in het oude Constantinopel. Ook zijn er op enkele vloeren schitterende afbeeldingen te zien van Romeinse goden. De mozaïeken die in het museum te bezichtigen zijn werden begin vorige eeuw ontdekt tijdens archeologische opgravingen in de stad. Van het paleis waar ze oorspronkelijk bij hoorden is helaas niets meer te zien, maar gelukkig zijn de mozaïeken bewaard gebleven.
6. Pera Museum
In het 1893 gebouwde Bristol Hotel overnachten vandaag de dag geen gasten meer, enkel nog meesterwerken van Europese en Ottomaanse kunstenaars. De schilderijen en werken die te zien zijn in het Pera museum dateren uit de 17e tot de 19e eeuw en zijn allen geïnspireerd op het Ottomaanse rijk.
De bekendste kunstenaar uit de collectie is Osman Hamdi Bey, die als eerste Turkse kunstenaar de mens centraal stelde in zijn werken. Ook is het duurste Turkse schilderij ooit, Kaplumbağa Terbiyecisi (de schildpaddentrainer, zie afbeelding), te zien in het Pera museum. De collectie wordt verder aangevuld met Anatolische maten en gewichten en keramiek uit Kutahya daterend van 18e-eeuws tot 20e-eeuws.
Naast de vaste collectie heeft het Pera museum vaak ook tijdelijke exposities. Zo opende het museum met een expositie van Magnum fotograaf Henri Cartier-Bresson en hebben de surrealistische werken van de Catalaanse Miro in het museum gehangen.
5. Het Speelgoedmuseum
Ben je met je kinderen naar Istanbul? Dan mag het Speelgoedmuseum van Istanbul zeker niet ontbreken! Maar ook zonder kinderen is dit museum zeker de moeite waard. In 2005 richtte de Turkse schrijver Sunay Akin dit museum op in het gebouw waar vroeger de beroemde speelgoedwinkel Eyüp gevestigd was. De opening van het museum was ter ere van een Turkse feestdag; “de dag van het kind”. In het museum vind je een overvloed aan speelgoed uit Turkije en van ver daar buiten. In totaal zijn er maar liefst 4.000 speelgoedvoorwerpen te zien, waarvan de oudste maar liefst 200 jaar oud zijn.
4. Atatürk Museum
Atatürk is de nationale held van de Turken, en naast vele straten en pleinen is er ook een museum dat zijn naam draagt. Niet gek ook, want het knalroze gebouw waar dit museum in gevestigd is, is de vroegere woning van Mustafa Kemal Atatürk. Het huis, dat in 1908 gebouwd werd, telt 3 verdiepingen. Atatürk huurde het nadat hij terug kwam van het Syrische front en woonde er met zijn moeder Zübeyde, zus Makbule en geadopteerde zoon Abdurrahim tot mei 1919.
In het museum zie en lees je alles over de man die het land hervormde en de eerste Turkse president werd. Naast minder indrukwekkende prullaria uit zijn leven zoals zijn zijden ondergoed, vind je er ook historische stukken zoals het tafelkleed waar Atatürk naar verluidt het Turkse alfabet op ontwierp. Erg mooi ook zijn de propagandistische schilderijen die tijdens de bevrijdingsoorlog tegen de Grieken verspreid werden, maar ook de foto’s en documenten waar op het leven van de oprichter van Turkije zijn vastgelegd zijn een bezoekje meer dan waard!
3. De Hagia Sophia
De Hagia Sophia (of Aya Sophia) is een voormalige kathedraal en moskee die vandaag de dag dienst doet als museum. Het indrukwekkende gebouw bevindt zich in het oude deel van het centrum van Istanbul en is zowel van binnen als van buiten meer dan de moeite waard is. Het staat zelfs op een lijst met mooiste gebouwen ter wereld. De rijke geschiedenis van het gebouw en de kenmerkende architectuur maken dit een absolute must tijdens je bezoek aan Istanbul.
Wanneer je de Hagia Sophia van buiten bewonderd hebt, kun je je binnen onderdompelen in 1500 jaar geschiedenis. Je vindt er iconische objecten uit het christendom, originele Byzantijnse mozaïeken en artefacten uit de tombes van de vroegere kerk. Natuurlijk ontbreken ook de islamitische invloeden niet in de collectie van de Hagia Sophia. Een bezoek aan de Hagia Sophia is een onvergetelijke reis door de historie van de stad.
2. Istanbul Modern
Voor wie na al die historie in Istanbul toe is aan een wat modernere kant van de stad, is Istanbul Modern een verademing. Het museum is enkele jaren geleden geopend en was het eerste museum voor hedendaagse kunst in Turkije. Het kan zich meten met bekende internationale musea zoals het Londense Tate Modern of het Guggenheim Museum. In het museum zie je supermoderne tentoonstellingsruimten, een bibliotheek, café en bioscoop.
In de bioscoop kun je terecht voor internationale cultfilms. Op de bovenste verdieping van het gebouw worden de mooiste Turkse en internationale kunstcollecties tentoongesteld. De schilderijen, sculpturen, videokunst en installaties variëren van experimenteel tot voorzichtigere moderne werken. Ieder jaar worden er bovendien drie tot vier tijdelijke exposities gehouden.
1. Archeologisch Museum Istanbul
Het Archeologisch Museum is hét museum dat je bezocht moet hebben wanneer je in Istanbul bent. Het in 1891 geopende museum was het eerste museum van Turkije, en tot de dag vandaag een van de grootste ter wereld. De twee schitterende gebouwen liggen naast het Topkapipaleis en binnen ontdek je de rijke geschiedenis van het Midden-Oosten.
Naast de vele stukken van de Grieken en Romeinen vind je er zelfs een grote collectie van nog oudere volkeren waaronder de Egyptenaren. In totaal bestaat de collectie uit meer van een miljoen stukken, met als absoluut hoogtepunt de sarcofaag van Alexander de Grote. Trek wel een hele dag uit voor je bezoek aan het Archeologisch Museum, het is zonde om er door heen te haasten.
Zoals je ziet vind je in Istanbul van alles op het gebied van musea. Van schitterende collecties zoals je die verwacht in een museum, tot unieke verzamelingen zoals in het Speelgoed museum en het Rahmi M. Koç museum. Heb jij nog tips? Laat het weten in de comments.