Wie een stedentrip naar Kopenhagen maakt, kan daar eenvoudig een dagje Zweden aan vastknopen. Nu Denemarken sinds 2000 een vaste verbinding heeft met Zweden, ben je namelijk binnen een half uur in de op twee na grootste Zweedse stad: Malmö.
Over de Öresundsbron
Het eerste stuk van een ritje met de trein of auto naar het Zweedse vasteland gaat door een tunnel onder de Sont door. Op een kunstmatig eiland kom je weer boven water en rij je de Öresundsbron op, een brug van bijna acht kilometer met boven een rijbaan voor autoverkeer en onder twee sporen voor treinen. Fietsen of lopen over de brug is niet toegestaan.
Het nieuwe Malmö
De aanleg van deze verbinding tussen Zweden en Denemarken heeft grote gevolgen gehad voor Malmö. Richting Kopenhagen heeft zich een nieuw stadsdeel ontwikkeld, zodat de twee steden in rap tempo samensmelten tot één stedelijk gebied. In die nieuwe wijk staat een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Malmö: de moderne woonflat Turning Torso, die vanuit de wijde omtrek te zien is en tussen onder- en bovenkant en draai van negentig graden maakt.
De Turning Torso, via Andrea Guerra
De haven van Malmö ligt er verlaten bij nu de veerdienst naar Kopenhagen overbodig is geworden. Ook de oude scheepswerf heeft zijn gloriedagen achter zich liggen. Of juist voor zich, want door deze ontwikkelingen kan de stad Malmö gebieden dicht bij het centrum volledig opnieuw inrichten. Dat biedt ruimte aan moderne architectuur, milieuvriendelijke wijken en grote winkelcentra.
Pleinen, parken en musea
Maar Malmö heeft ook een oude stadskern die zich prima te voet laat verkennen. Wandelend over pleinen als Stortorget, Gustav Adolfs Torg en Lilla Torg kom je vakwerkhuizen en kasseienstraatjes tegen, maar ook volop terrasjes, cafés en restaurants. Als je van Scandinavisch handwerk en design houdt, vind je hier ook leuke winkeltjes.
Via een van de vele parken van Malmö, Kungsparken, loop je zo van het oude centrum naar Malmö Museer, een combinatie van musea met een gezamenlijke collectie die zo uitgebreid is dat het je gewoon gaat duizelen. In het oude fort Malmöhus Slott zijn onder andere oude meubelen, schilderijen en kerkers te zien, maar ook opgezette èn levende dieren. Aan de overkant, in het Technisch museum en Scheepvaartmuseum, ligt zelfs een echte onderzeeër. Maar er zijn ook afdelingen gewijd aan sterrenkunde, auto’s, vliegtuigen en nanotechnologie. Een museumtram maakt ritjes tussen Malmö Museer en de stadsbibliotheek, die met zijn enorme glaswanden een bezienswaardigheid op zich is.
De onderzeeboot van het Scheepvaartmuseum
Per fiets of boot
Wie Malmö ook eens op een andere manier wil bekijken, kan een fietstour maken of een rondvaartboot nemen. De boten vertrekken voor het station en om je Zweden-ervaring helemaal compleet te maken, kun je voor onderweg een picknickmandje met typisch Zweedse kanelbullar (kaneelbroodjes) meenemen.
Onderweg passeer je nogal wat bruggen, waarvan er enkele erg laag zijn. De gids waarschuwt gelukkig op tijd als er gebukt moet worden. Opvallend detail onder de bruggen zijn de haken, die bedoeld waren om explosieven aan op te hangen als de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden proberen de stad in te nemen. Zo konden de bruggen snel worden opgeblazen. Tegenwoordig hangen de inwoners van Malmö er in de winter hun schaatsen aan op.
Je ziet veel tijdens een boottocht door de kanalen van Malmö
Lund
Mocht je besluiten wat langer in Zweden te blijven, dan ligt vlak bij Malmö nog de stad Lund. In deze voormalige hoofdstad van Denemarken staat een van de twee oudste universiteiten van Zweden. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de in 1145 ingewijde kathedraal met de 14e eeuwse astronomische klok, en openluchtmuseum Kulturen, waar je midden in het oude stadscentrum kunt rondstruinen door oude straatjes en gebouwen. De moderne kant van Lund vind je in het Vattenhallen Science Center, waar jong en oud op zaterdag en zondag kunnen experimenteren met wetenschap.
Genoeg redenen dus om de oversteek van Kopenhagen naar Malmö te wagen. Wie weet bevalt het in Zweden wel zo goed, dat de volgende stedentrip er een naar Stockholm is.
Het plein voor de Universiteit van Lund, via Michael Button