Vorige week vond in de Utrechtse Jaarbeurs de 43e editie van de Vakantiebeurs plaats. Het evenement trok dit jaar ruim 100.000 bezoekers, die reisinformatie konden inwinnen bij ruim 1.200 stands.
Hierbij zijn traditioneel veel exotische bestemmingen en minder bekende gebieden vertegenwoordigd en blijven -op een handvol na- steden vaak wat achterwege. StedenTripper.com keek juist wel naar de steden, en komt met een advies voor de leukste stedentrips in 2013.
1. Krakau (Polen)
Waarom Krakau? Deze 1.300 jaar oude Zuid-Poolse stad is één van de belangrijkste cultuursteden in Midden-Europa. Het sfeervolle stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, marktplein Rynek Główny behoort tot de mooisten van Europa en Krakau heeft een zeer uitgebreid uitgaansleven.
Waarom in 2013? Krakau werd de afgelopen jaren onder meer geprezen door Lonely Planet, Condé Nast Traveler, The Guardian en Zoover. Heb je Krakau ondanks al deze positieve adviezen nog steeds niet bezocht? Dan is dit jaar een uitgelezen mogelijkheid hiervoor!
Foto via Allie Caulfield
2. Košice (Slowakije)
Waarom Košice? Na Bratislava is Košice de grootste stad van Slowakije. Het oude centrum van de stad, dat net als in de Slowaakse hoofdstad voor een groot deel uit voetgangersgebied bestaat, herbergt vele prachtige gebouwen in Gothische, renaissance, barokke en Art Nouveau-stijl. Vanuit Nederland en België zijn er geen directe vliegverbindingen naar Košice, maar met een tussenstop in Praag, Wenen of Bratislava is de stad desondanks erg goed bereikbaar.
Waarom in 2013? Sinds 1985 wordt er ieder jaar een Culturele hoofdstad van Europa gekozen. Dit jaar is Košice (samen met het Zuid-Franse Marseille) het culturele middelpunt van het continent, wat gevierd wordt met diverse tentoonstellingen, evenementen en andere festiviteiten.
Foto via Thomas Quine
3. Lecce (Italië)
Waarom Lecce? Het ongeveer 100.000 inwoners tellende Lecce ligt in de hak van de laars van Italië en wordt ook wel Het Florence van het Zuiden genoemd, vanwege de overvloed aan barokke architectuur. De vele buitenlandse toeristen ontbreken er echter, waardoor Lecce een unieke sfeer uitademt.
Waarom in 2013? De afgelopen jaren is Italiaanse regio Apulië (waar Lecce ligt) steeds beter bereikbaar geworden, doordat het aantal vluchten naar de lokale vliegvelden (Brindisi en Bari) vrijwel doorlopend is uitgebreid. Inmiddels kun je vanaf Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Brussel, Charleroi, Weeze, Düsseldorf en Keulen naar Apulië -en dus richting Lecce- vliegen. Eigenlijk heb je dus geen excuus om Lecce dit jaar niet te bezoeken.
4. Leuven (België)
Waarom Leuven? De zelfverklaarde ‘Wereldhoofdstad van het bier’ is ruim 1.100 jaar oud en telt ongeveer 98.000 inwoners. Met onder meer het prachtige stadhuis aan de Grote Markt, het drie jaar geleden geopende Museum M, diverse kerken en kathedralen en -uiteraard- meerdere bierbrouwerijen beschikt de Vlaams-Brabantse universiteitsstad over vele bezienswaardigheden.
Waarom in 2013? Het recreatieve toerisme in Leuven blijft de laatste jaren wat achter bij de andere Vlaamse cultuursteden, zoals Gent, Mechelen en Brugge. Dat jammer, want Leuven verdient dit wel. Maar aan de andere kant biedt het ook een voordeel: geen massatoerisme en dus lekker de ruimte in een authentieke sfeer.
Foto via Koen Schepers
5. Boedapest (Hongarije)
Waarom Boedapest? De Hongaarse hoofdstad Boedapest, dat door de rivier de Donau wordt verdeeld in de stadsdelen Boeda en Pest, heeft vele tientallen geweldige bezienswaardigheden. Met een bezoek aan het Vissersbastion, de Opera, stadspark Városliget, maar ook één van de vele restaurants of barretjes is een weekend in Boedapest zó voorbij.
Waarom in 2013? Boedapest is zonder twijfel één van de allermooiste een meest sfeervolle steden van Europa. We kunnen dus beter vragen: “Waarom niét in 2013?“.
Foto via Moyan Brenn