Vooral bij stedentrips van stelletjes is het een veel gehoord compromis: “Prima, dan gaan we eerst naar [vul hier de naam van het plaatselijke voetbalstadion in], maar daarna gaan we shoppen!”. Of net andersom natuurlijk, afhankelijk van wie de broek aanheeft…
Met zo’n deal is trouwens niets mis, want kiezen tussen struinen over de Ramblas of rondlopen in Camp Nou is nu eenmaal érg moeilijk. En zo zijn er nóg negen Europese steden waar het voetbalstadion één van de lokale topbezienswaardigheden is.
1. Camp Nou, Barcelona
FC Barcelona laat in Camp Nou wekelijks haar tiqui-taca voetbal zien aan maximaal 99.354 voetbalfans. Hiermee is de Catalaanse voetbaltempel de grootste van Europa. Tijdens El Clasico, als FC Barcelona Real Madrid ontvangt, lijkt het overigens of er minimaal tweemaal zoveel toeschouwers in het stadion aanwezig zijn. Voor deze wedstrijd, die door veel voetbalkenners als één van de mooiste wedstrijden van Europa wordt aangemerkt, zul je overigens al ver vooraf een toegangsbewijs moeten reserveren. De honderdduizend kaartjes blijken vaak sneller uitverkocht dan je zou denken…
Foto via Freddy Monteiro
2. Stadio Giuseppe Meazza / San Siro, Milaan
Milaan telt twee voetbalgrootmachten, die beide in hetzelfde stadion spelen. Als FC Internazionale Milano thuis speelt heet het stadion Stadio Giuseppe Meazza, terwijl tijdens thuiswedstrijden van A.C. Milan ‘San Siro’ boven de toegangspoorten prijkt. Uitverkocht is het er jammer genoeg zelden, maar tijdens iedere Milanese derby verandert het stadion in een kolkende massa van ruim 80.000 tifosi.
Foto via Nobbiwan
3. New Wembley Stadium, Londen
Wembley werd altijd gezien als hét ultieme Engelse voetbalstadion. Toen er ideeën opgingen om het authentieke stadion te vervangen door een nieuw, modern stadion, stonden veel Engelse voetbalfans dan ook op hun achterste benen. Heiligschennis! Na de opening van New Wembley in 2007 verstomde het gemor echter, want de sfeer in het nieuwe stadion (capaciteit: 90.000) komt erg dicht in de buurt van dat van het oude Wembley.
Foto via Allyhook
4. Santiago Bernabeu, Madrid
Niet alleen het stadion van FC Barcelona, maar ook dat van de eeuwige rivaal Real Madrid is erg indrukwekkend. De kleuren blauw en wit overheersen in het 65 jaar oude stadion, waar maximaal 85.454 toeschouwers in passen. Vergaap je tijdens een rondleiding door Santiago Bernabeu aan de immense prijzenkast van de Koninklijke. Deze puilt inmiddels uit met 31 landstitels en 18 nationale en 15 internationale bekers.
Foto via Aguamenticharm
5. ?ükrü Saraco?lu, Istanbul
Officieel heeft het ?ükrü Saraco?lustadion een capaciteit van 50.509 toeschouwers, maar er passen er altijd wel een paar meer bij. Zeker tijdens wedstrijden van thuisclub Fenerbahçe tegen de rivaal Galatasaray, want tijdens deze derby staat heel Istanbul op zijn kop. Galatasaray heeft overigens het record ‘meest lawaaiig voetbalpubliek’ en de fans van Fenerbahçe lijken iedere thuiswedstrijd een nieuwe poging te doen om dit record te veroveren. Qua uiterlijk is ?ükrü Saraco?lu misschien niet het allermooiste stadion, maar de gepassioneerde voetbalfans zorgen voor een onvergetelijke sfeer.
Foto via Matthew Boyer
6. Signal Iduna Park, Dortmund
Alle fans van de Duitse kampioen Borussia Dortmund gebruiken nog steeds de naam Westfalenstadion, maar sinds 2005 is het stadion in Dortmund vernoemd naar de sponsor Signal Iduna. Met ruim 82.000 plaatsen is Signal Iduna Park het grootste voetbalstadion van Duitsland en met ongeveer 25.000 staanplaatsen is de zuidtribune zelfs de grootste statribune van Europa. Het stadion is vrijwel iedere wedstrijd uitverkocht, waardoor er iedere twee weken een felle, geel-zwarte storm door het stadion waait.
Foto via Fanthomas
7. Celtic Park, Glasgow
Ook in het Schotse Glasgow kan het spoken. Celtic Park is het op-twee-na-grootste stadion van Groot Brittannië en thuishaven van Celtic FC, één van de oudste en populairste clubs van Schotland. Meestal komen er zo’n 40.000 voetbalfans naar het stadion, maar tijdens the Old Firm, als rivaal Glasgow Rangers op bezoek komt, is elk van de 60.832 groene stoeltjes bezet.
Foto via Jim Barton
8. Anfield, Liverpool
Sinds 1892 is speelt voetbaldclub Liverpool FC op Anfield, maar in de jaren daarvoor was het aartsrivaal Everton die de grasmat naast Stanley Park bespeelde. Liverpool beleefde haar hoogtijdagen in de jaren ’70 en begin jaren ’80, toen de club 7 Europese bekers en 8 landstitels won. Een standbeeld van Bill Shankley en de Bob Paisleytoegangspoort, beide achter de beroemde tribune The Kop, herinneren nog aan deze succesperiode van Liverpool FC.
De andere beroemde toegangspoort, Shankly Gates, via Andy Nugent
9. Allianz Arena, München
De hypermoderne Allianz Arena in München toont aan dat niet alleen oude, sfeervolle stadions prachtig zijn om te zien. De buitenzijde van het stadion is misschien een kwestie van smaak, maar van binnen is de Allianz Arena erg indrukwekkend. Een leuk detail is de buitenverlichting. Tijdens thuiswedstrijden van FC Bayern München kleurt het stadion blauw, als TSV 1860 München thuis speelt wordt het blauw en bij wedstrijden van het Duitse nationale elftal wit.
Foto via Gary Denham
10. Estádio da Luz, Lissabon
Het ‘Stadion van het Licht’ werd speciaal voor het Europees Kampioenschap 2004 in Portugal gebouwd en biedt plaats aan ruim 65.000 toeschouwers. Daarvoor speelde Benfica echter in één van de grootste stadions ter wereld, het oude Estádio da Luz had meer dan 120.000 zitplaatsen. Toch hebben de meeste Benfica-fans het nieuwe stadion omarmd en de bijnaam A Catedral (De Kathedraal) gegeven.
Foto via Urloplany.pl