Populaire bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren of het Colosseum, zijn prachtig om de zien, maar hebben ook één groot nadeel: de drukte. Probeer bij een toeristische trekpleister maar eens een foto te maken zónder dat er minimaal twee plattegrond-bestuderende toeristen op staan…
Dat kan ook anders, want op sommige plaatsen ben je zo ongeveer de enige toerist. De meest extreme verlate bestemmingen zijn alleen toegankelijk voor de echte urban explorers (of Urbex), maar er zijn spookbezienswaardigheden die ook voor toeristen te bezichtigen zijn.
Oradour-sur-Glane (Frankrijk)
In het midden van Frankrijk, niet ver van Limoges, ligt Oradour-sur-Glane. In 1944 werd het dorp volledig verwoest door de Duitse Waffen SS, waarbij 642 inwoners de dood vonden. Na de Tweede Wereldoorlog werd er vlakbij een nieuw dorp gebouwd, maar de ruïnes van Oradour-sur-Glane, dat ook wel la cité martyre genoemd wordt, bleven bewaard als eerbetoon aan de gesneuvelden.
Zelfs de uitgebrande auto’s staan nog op straat, via IMP1
Tsjernobyl (Oekraïne)
Hoeveel levens de kernramp bij het Oekraïense dorp Tsjernobyl heeft geëist is nog steeds niet duidelijk (schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot 200.000), maar de effecten van de nucleaire ontploffing zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. Sinds 1986 woont er niemand meer in Tsjernobyl en het naastgelegen stadje Prypjat, waardoor dit echte spooksteden geworden zijn. Sommige reisorganisaties organiseren excursies naar Tsjernobyl, waar het stralingsniveau na 25 jaar inmiddels is gedaald tot ‘acceptabel’.
Een vervallen zweefmolen en verlaten gebouwen in Prypjat, via Pedro Moura Pinheiro
Castellón-Costa Azahar Airport (Spanje)
De bouw van dit vliegveld, niet ver van Valencia, kostte liefst 151 miljoen euro, maar de officiële opening is alweer voor de zoveelste keer uitgesteld. Mede dankzij de financiële crisis blijven de luchtvaartmaatschappijen (en dus ook de toeristen) weg. Vertraging en fouten bij de bouw, maar ook het feit dat Spanje al de hoogste luchthavendichtheid van Europa heeft, zorgen er voor dat de Catalaanse landingsbaan nog ongebruikt is en de incheckbalies enkel stof verzamelen.
Bij gebrek aan vliegtuigen wordt de landingsbaan ook voor andere doeleinden gebruikt, via RTVE.es
High Royds Asylum (Engeland)
In 1888 opende het High Royds Asylum in Menston, vlakbij Leeds, haar deuren, om deze in 2003 definitief weer te sluiten. De architectuur van het psychiatrische ziekenhuis is prachtig, maar de geschiedenis van High Royds heeft zeker ook lugubere kanten. Zo had het ‘gekkenhuis’ een eigen kerkhof, waar in de loop der jaren 2.858 patiënten zijn begraven. Tegenwoordig wordt het onderhouden door oud-medewerkers en af en toe gebruikt als decor voor videoclips of films.
De voorzijde van High Royds Asylum, via True British Metal
Patareigevangenis (Estland)
Het in 1840 gebouwde Patarei in Tallinn was oorspronkelijk een fort, maar werd in 1914 omgebouwd tot gevangenis. In 2004 was het gebouw te oud geworden om nog te kunnen gebruiken en werden de gevangenen overgeplaatst. Tegenwoordig kun je excursies boeken naar het deels tot museum omgebouwde Patarei, dat als geen ander details laat zien uit de Sovjettijd. Ondanks dat Patarei in 2004 gesloten werd, voelt het bij binnenkomst alsof je zo de jaren ’50 binnenloopt.
Het gevangeniscomplex vanuit de lucht, via Visit Tallinn
De ruïnes van Belchite (Spanje)
De historie van het Spaanse dorp Belchite is vrijwel gelijk aan dat van het eerder genoemde Oradour-sur-Glane. Hier waren het echter niet de Duitsers, maar de Spanjaarden zelf, die Belchite tijdens de Spaanse burgeroorlog in 1927 met de grond gelijk maakten. Belchite werd in de omgeving herbouwd, maar de ruïnes, waarvan de kerk Iglesia de San Martín de Tours het meest in het oog springt, zijn als oorlogsmonument blijven staan.
De ingang van het Spaanse spookdorp, via Kurtxio
Het Parijse metrostelsel (Frankrijk)
In Parijs vind je gemiddeld om de 500 meter een metrohalte, waarmee het de meeste metrostations per vierkante kilometer in Europa heeft. De Parijzenaren zagen dit zelf ook in en sloten de afgelopen decennia diverse stations en metrolijnen. Diverse stations zijn echter nog steeds bereikbaar, wat heeft geleid tot toeristische metrotours en zelfs een metromuseum. Het museum is tijdelijk gesloten, maar de metro is nog steeds een geliefde spookbezienswaardigheid in Parijs.
Het verlaten metrostation Saint Martin met de onvermijdelijke graffitiversiering, via Wikipedia
Ken jij nog meer desolate bezienswaardigheden in Europa die zeker een bezoek waard zijn?