De lente is aangebroken, het is mooi weer in grote delen van Europa en voor velen is dat een goede reden om er op uit te trekken.
Of je nu een weekendje weg plant, of toch liever een midweekse stedentrip boekt, een combinatie met een bezoek aan een museum is altijd een goed idee. En omdat een museum nog lang niet bij iedereen op de stedentripplanning staat, geven we de komende weken een aantal ontzettend leuke museumtips tijdens de StedenTripper Museumweken.
Nu het mooie weer al een tijdje aanhoudt, leek het ons een goed idee om deze Museumweken te beginnen met de beste openluchtmusea van Europa. Voor het weer begint te regenen…
1. Ballenberg
Brienz (Zwitserland)
Dit terrein van bijna een vierkante kilometer groot is min of meer een samenvatting van de geschiedenis van Zwitserland. Meer dan 100 gebouwen, die allen meer dan een eeuw oud zijn, en afkomstig zijn uit 11 Zwitserse provincies of regio’s, kun je bezichtigen in Ballenberg. Tussen 15 april en 31 oktober is het museum dagelijks geopend.
Afbeelding via Hurni Christoph
2. Nederlands Openluchtmuseum
Arnhem (Nederland)
Uit diverse plaatsen in Nederland zijn kenmerkende gebouwen naar Arnhem verplaatst, om zo een beeld te schetsen van Nederland door de eeuwen heen. Bekijk molens, boerderijen, oude trams en zelfs een stoomzuivelfabriek in het Nederlands Openluchtmuseum, dat in 2012 honderd jaar bestaat. Geopend tussen 1 april en 30 oktober.
Afbeelding via Klaroen
3. Deutsch-Deutsches Museum
Mödlareuth (Duitsland)
Tegenwoordig ligt het 50 inwoners tellende gehucht Mödlareuth op de grens tussen de Duitse deelstaten Beieren en Thüringen, maar ooit lag het op de grens tussen Oost-Duitsland en West-Duitsland. Een 700 meter lange betonnen muur spleet Mödlareuth ooit letterlijk in tweëen, tot de eenwording in 1989. Het huidige restant van 100 meter beton is nu slechts nog onderdeel van het openluchtmuseum, dat het hele jaar door geopend is.
Afbeelding via Maria Brueckner
4. Domein Bokrijk
Genk (België)
Domein Bokrijk toont de geschiedenis van Oost- en West-Vlaanderen tussen de 17e eeuw en 1950. In ruim 140 authentieke gebouwen, waarvan je sommige kunt kennen uit de televisieserie De 5e Boog, maak je kennis met het Vlaanderen van vroeger. Het Openluchtmuseum is geopend van 26 maart tot en met 30 september.
Afbeelding via Geert Slock
5. Skansen
Stockholm (Zweden)
Dit 120 jaar oude openluchtmuseum behoort tot de oudste openluchtmusea ter wereld. Jaarlijks bezoeken ruim 1,3 miljoen mensen Skansen, dat zeer veel variatie kent en lastig te omschrijven is. In dit openluchtmuseum op het eiland Djurgården, in de Zweedse hoofdstad Stockholm, vind je onder andere typisch Zweedse gebouwen, maar ook de grootste sigaar ter wereld, en zelfs bruine beren, veelvraten en andere dieren die veel voorkomen in Zweden.
Afbeelding via Frida
6. St Fagans
Cardiff (Wales)
Het Zweedse Skansen stond model voor St Fagans, dat tot de tien populairste gratis attracties van Groot Brittannië behoort. Dit museum in de havenstad Cardiff neemt je mee door de geschiedenis van Wales, waarbij cultuur, architectuur en de typisch Welshe levensstijl centraal staan. St Fagans is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.
Afbeelding via James F Clay
7. Vigelandpark
Oslo (Noorwegen)
Het Noorse Vigelandpark is officieel geen openluchtmuseum, maar in dit stadspark kun je wel ruim 200 beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland bezichtigen. Blikvanger in het park is De Monoliet, een ruim 14 meter hoge zuil, waarop 121 menselijke figuren staan afgebeeld. In het park zelf is overigens wel een overdekt museum gevestigd, waar nog meer beelden van Vigeland te vinden zijn.
Afbeelding via Emily