Ga je binnenkort op roadtrip door Europa? Dan is het verstandig om van tevoren de verkeersregels te checken. Binnen Europa heb je namelijk te maken met verschillende, soms bizarre verkeersregels. Waar moet je op letten als je bijvoorbeeld met de auto door Spanje of Frankrijk reist? Wij zetten zeven van de meest opmerkelijke verkeersregels op een rijtje.
1. In Frankrijk moet je een alcoholtest in de auto hebben
Niet heel opmerkelijk, maar wel goed om te weten. Dit bezitten van een bruikbare alcoholtest is sinds 2012 verplicht. Dit geldt dus ook voor Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk of met de auto door Frankrijk rijden. Het is de bedoeling dat de bestuurders zelf gebruikmaken van deze test als ze twijfelen of ze nog in staat zijn om een auto te besturen. De test is in Nederland voor ongeveer 4 euro te koop bij de ANWB. Wat wel opmerkelijk is, is dat er geen sprake is van een bekeuring als je deze test niet hebt.
2. Plassen langs de weg in Engeland
Je kent het wel: je zit in de auto en je moet heel nodig naar het toilet. Het eerstvolgende tankstation is kilometers ver. Wat nu? In Engeland hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Je mag hier namelijk naast de achterband je behoefte doen. Zolang je maar met je rechterhand de auto aanraakt.
3. Naakt rondrijden in Duitsland
In Duitsland zien ze een auto als een privéruimte. Wil je naakt achter het stuur stappen? Dan mag dat. Of het verstandig is, is een tweede vraag. De meeste autoverzekeraars dekken de schade namelijk niet als je onverhoopt in een ongeluk verzeild raakt en geen kleding aan hebt.
4. Non-stop toeteren bij vervoeren zieken of gewonden
Ga jij binnenkort met de auto naar Italië? Dan is het goed om te weten dat automobilisten aan één stuk mogen toeteren als zij zieken of gewonden vervoeren.
5. Autoverkoop in Italië na rijden met te veel alcohol in je bloed
Ook in Italië: de politie mag jouw auto verkopen als je met meer dan 1,5 promille in je bloed rondrijdt.
6. 24/7 de koplampen aan in Zweden
In Zweden moet je altijd het dimlicht of dagrijlicht aan hebben staan, ook al schijnt de zon. Dit geldt overigens ook voor Noorwegen.
7. In Noorwegen mag je alleen buiten de bebouwde kom roken
Naast de verplichte verlichting houdt Noorwegen er nog een aparte verkeersregel op na. Zo geldt er een rookverbod voor bestuurders binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom mag je wél een sigaret opsteken achter het stuur.
Sluit een goede autoverzekering af
Naast je verdiepen in de lokale verkeersregels, is het ook handig om een goede autoverzekering af te sluiten als je door Europa reist met de auto. Het kan lonen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Je bespaart gemiddeld 200 euro per jaar door jaarlijks opnieuw de premie van je autoverzekering te berekenen, te vergelijken en over te stappen. En die 200 euro kun je vervolgens weer gebruiken voor een nieuwe citytrip naar een leuke Europese stad!