Bij een citytrip naar Rome hoort een bezoek aan Vaticaanstad. Dit kleinste landje ter wereld – slechts 0,5 km2 groot – midden in de Italiaanse hoofdstad spreekt immers tot de verbeelding. De Sint-Pietersbasiliek aan het gelijknamige plein, de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse musea en de Tuinen… Je moet het allemaal een keer bewonderd hebben. Toch wordt je vanzelf wat terughoudend wanneer je op klaarlichte dag de drommen toeristen aan je voorbij ziet schuifelen. Laat de drukte je niet tegenhouden, met een aantal tips geniet je toch optimaal van het moois dat Vaticaanstad te bieden heeft.
Het Sint-Pietersplein
Het Sint-Pietersplein is in de 17e eeuw door de enige echte Bernini ontworpen. Het is het centrale plein van Vaticaanstad. Let op de vorm: de twee halfronde zuilengalerijen aan weerszijden van het plein symboliseren volgens de maker de moederlijke armen van de kerk. De pauselijke paleizen alsook de Sint-Pietersbasiliek grenzen hieraan. Daarbij zijn de toespraken van de paus vanuit de basiliek tijdens Pasen en Kerst natuurlijk wereldberoemd.
Tip: Wil je tijdens jouw verblijf ook een glimp opvangen van de paus? Op zondagen stroomt het Sint-Pietersplein tegen twaalven vol, want dan geeft de paus iedereen zijn zegen. Dat doet hij vanuit het raam van zijn werkkamer in de Sint-Pietersbasiliek. Neem als het even kan een verrekijker mee, want de afstand van de paus tot het plein kan wat tegenvallen.
De Sint-Pietersbasiliek
De grootste en belangrijkste basiliek ter wereld, dat is dit 16e-eeuwse gebouw aan het Sint-Pietersplein. Dat gezegd hebbende, is het vooral ook een schitterend gebouw – één van de mooiste kerken ter wereld. Michelangelo heeft zijn stempel op de architectuur gedrukt. De immense koepel is door hem ontworpen en ook het sculptuur bij de ingang is van zijn hand. Binnen voeren kunst, pracht en praal mede dankzij Bernini de boventoon. Achter de vormgeving zit veel symboliek verborgen. Een gids kan je hier van alles over vertellen. Let op dat je bij het betreden van de kerk armen en benen bedekt houdt.
Tip: de ultieme ‘must do’ wat betreft de Sint-Pietersbasiliek is het beklimmen ervan. De paar honderd smalle, scheve treden oplopen lijkt een hele opgave, maar je wordt rijkelijk beloond op de top. Overzie niet alleen het majestueuze Sint-Pietersplein, maar ook heel Rome. Prachtig aan het eind van de dag, wanneer het langzaam begint te schemeren, of juist bij het ochtendgloren. Ook aan de binnenkant het je overigens een prachtig uitzicht over de koepel en het interieur van de basiliek.
De Sixtijnse kapel
De Sixtijnse kapel maakt onderdeel uit van het Apostolisch Paleis, dat tevens als verblijfplaats dient voor de zittende paus. Volgens velen de meest magische bezienswaardigheid, volgens anderen juist weer het meest overschatte. Hoe dan ook, stiekem wil je natuurlijk die immense drukte trotseren om toch even een blik te werpen op dat wereldberoemde plafond met de fresco’s van Michelangelo. Ook de rest van de fresco’s van de hand van verschillende kunstenaars zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.
Tip: druk, drukker, drukst… De Sixtijnse kapel blijft nog altijd een van de favoriete trekpleisters van het Vaticaan. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar wees slim. Tijdens het hoogseizoen kun je de kapel namelijk ook ’s avonds bezoeken. Dit geeft niet alleen een extra magische dimensie aan je bezoek, maar zo vermijd je ook de topdrukte in de middag. Mocht de avond niet lukken, ga dan juist zo vroeg mogelijk in de ochtend.
De Vaticaanse Musea
De verzamelwoede van de pausen door de eeuwen heen heeft een museumcomplex opgeleverd waar je u tegen zegt. Vergaap je aan de grootste kunstverzameling ter wereld in onder anderen het Tapijtenmuseum, het Etnologische Museum, het Pio-Clementino Museum, het Automobile Museum en het Vaticaan Historisch Museum.
Tip: De ultieme tip wat betreft de Vaticaanse Musea is het van tevoren kopen van de tickets. Op deze manier loop je ter plekke die ellenlange rijen wachtende toeristen voorbij. Koop de tickets online, maar let wel op. Er zijn namelijk genoeg aanbieders te vinden die zomaar (drie)dubbele prijzen vragen. Reserveer daarom altijd op de officiële website van de Vaticaanse Musea of bij een officiële wederverkoper, zodat je verzekerd bent van de meest voordelige tarieven.
De Vaticaanse Tuinen
Architectuur in de vorm van paleizen, heilige huizen en musea te over in Vaticaanstad. De prachtige Vaticaanse Tuinen zijn daarom een heerlijke afwisseling. Het geheel aan tuinen, parken en bos beslaat 23 hectare van het Vaticaanse grondgebied. De aanleg ervan gaat terug tot in het Barokke en Renaissance tijdperk. De tuinen herbergen een aantal verrassingen, zoals een gebouwtje voor Radio Vaticano een pauselijk zomerhuisje en verschillende monumenten waarvan sommige zelfs uit de 9e eeuw stammen.
Tip: de Vaticaanse Tuinen bezoeken kan alleen onder begeleiding van een officiële gids. Reserveer hiervoor tijdig online je ticket (meestal een combinatieticket met de Vaticaanse Musea). De eerste 30 minuten van de 2 uur durende tour zal worden afgelegd met een busje, waarna te voet de rondleiding wordt voortgezet.
En verder…
Naast de eerder genoemde voorbereidingen die je kunt treffen om jouw bezoek aan Vaticaanstad zo aangenaam mogelijk te maken, is het vooral zaak om je verwachtingen aan te passen. Probeer bijvoorbeeld niet alles in één dag te zien, dat levert geheid teleurstelling op. En ja, Vaticaanstad is drukbezocht. Houdt hier altijd in zekere mate rekening mee. Ga uitgerust op pad, zodat je ondanks de drukte de vele, soms overweldigende indrukken zo goed mogelijk in je op kunt nemen. Het inhuren van een gids is daarbij absoluut geen overbodige luxe. Hij of zij helpt je al dat moois in de juiste context te plaatsen, en weet vaak kortere routes te vinden met minder wachttijd.