De inwoners van de hoofdstad van Letland zijn trots op hun Riga en dat is helemaal terecht. Met een roerige recente geschiedenis achter de rug is er een nieuw fris Europees hoofdstuk aangebroken. Het 45 meter hoge vrijheidsbeeld op de Brivibas Boulevard in Riga, dat liefkozend ‘Miga’ wordt genoemd, staat dan ook niet voor niets met haar neus naar het westen gericht. Met de invoering van de Euro in 2014 is Riga inmiddels een echte Europese metropool met een eigen karakter. Dat karakter wordt weerspiegeld in een aantal unieke bezienswaardigheden en gewoontes, stuk voor stuk niet te missen tijdens jouw citytrip.
Riga’s Art Nouveau
Wie van de typische Jugendstil architectuur houdt, moet – na een bezoek aan Alesund – absoluut naar deze Art Nouveau-hoofdstad van Europa. De recente geschiedenis van Riga is dan wel getekend door zowel de Duitse als later de Russische (communistische) bezetters, maar wat weinigen weten is dat de stad ook grote welvaart heeft gekend. Begin 20e eeuw groeide de stad explosief door de levendige handel tussen Rusland en het Westen. Het resultaat is een overvloed aan gebouwen in de sierlijke stijl die toen zijn hoogtijdagen beleefde. Een van de mooiste voorbeelden hiervan is de Albertastraat in de Ambassadewijk. Bezoek daarna het in 2009 geopende Art Nouveau museum. Gevestigd in het oude appartement van een Letse Art Nouveau architect laat het zien hoe deze huizen er toentertijd van binnen uitzagen.
Riga Black Balsam
Riga wordt geroemd om haar uitgaansleven. Cocktailbars, cafés en clubs schieten in het oude stadscentrum als paddenstoelen uit de grond. Het wordt overigens wel aangeraden in een groepje op stap te gaan. Wie wel in is voor een avondje stappen begint natuurlijk met een Letse traditie: het proeven van het lokale drankje. De Riga Black Balsam is een traditioneel kruidenlikeurtje. Het recept van dit bitterzoete drankje is gebaseerd op wodka, gemixt met wel 24 natuurlijke ingrediënten. Hoewel het eerst dienst deed als medicinale drank, wordt Black Balsam tegenwoordig gedronken ‘on the rocks’, in een cocktail of zelfs warm in koffie of thee. Bonus: de handgemaakte keramische flessen met Black Balsam zijn een leuk souvenir.
Romantiek bij de Laima klok
Op het plein tegenover het eerder genoemde vrijheidsmonument werd de klok in 1924 neergezet om de arbeiders op tijd voor hun werk te laten geraken. Toegegeven, op het eerste gezicht is de klok verre van een imposant bouwwerk. Maar als die Laima klok, vernoemd naar de grootste bakkerij van de stad, toch eens kon praten… Inmiddels is de klok namelijk hét punt voor afspraakje. Of het nu is om met een vriend naar de nabijgelegen opera te gaan, of het eerste afspraakje voor prille liefdes: vanaf een afstandje dit meetingpoint voor even gadeslaan is bij voldoende tijd een echte insiders tip. En misschien heb je zelf nog een afspraak?
Een van de grootste orgels ter wereld
Groot, groter, grootst: wie tijdens zijn stedentrip dol is op het bezoeken van kerken kan hier zijn hart op. De uit 1211 stammende Dom van Riga is namelijk de allergrootste kathedraal van de Baltische staten. De mix aan bouwstijlen maakt deze kerk zeker een bezoekje waard. De binnen tentoongestelde kunstschatten geven bovendien een mooi kijkje in de kunstgeschiedenis van de stad. De grootste bezoekerstrekker is toch wel het imposante orgel, dat op zijn beurt het op drie na grootste is, ter wereld! In de categorie imposant horen overigens ook de Geboorte van Christus-kathedraal (foto) en de Petruskerk thuis. Tip: de lift in de toren van de Petruskerk brengt je naar een hoogte van 73 meter, waar vanuit je een schitterend panorama uitzicht hebt over de stad.
Centrale Markt met een bijzondere achtergrond
De Centrale Markt (Rigas Centraltirgus) is met wel 3000 verschillende kramen niet alleen een van de grootste, maar ook de drukst bezochte overdekte markt in de wijde omgeving. Niet zo gek wanneer je je bedenkt dat er echt alles te vinden is. Van verse vis, vlees, groente en fruit tot Letse specialiteiten en handwerk. De markt is goed bereikbaar want gelegen vlakbij het bus- en treinstation en luttele meters van het oude centrum vandaan. Een bezoek aan de bruisende markt is altijd een feest, maar de geschiedenis van de locatie maakt het des te bijzonderder: de vier aansluitende hangars waar de marktkoopmannen hun waar sinds 1930 aan de man brengen deden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog dienst als zeppelinhallen.