Een eeuwenoude geschiedenis overgoten met een sausje van het recentere communistische verleden: het maakt Warschau tot de bijzondere stad die het vandaag is. De hoofdstad van Polen heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad. Het werd voor 80% met de grond gelijk gemaakt, om vervolgens in rap tempo weer te worden opgebouwd. De restauratie van de Stare Miasto, het oude centrum, ging de geschiedenis in als het “Wonder van Warschau”.
Het resulteert tegenwoordig in een bijna bizar stadsbeeld: vanachter een gereconstrueerde middeleeuwse stadsmuur torent Stalins metershoge cultuurpaleis uit. Nu ook het communistische hoofdstuk is afgesloten, gaat Warschau zonder twijfel een florissante toekomst tegemoet.
Het Wilanovpaleis als overgebleven symbool
Het Wilanovpaleis is aan de rand van de stad gelegen. Dit gegeven is de beste verklaring voor het feit dat het gebouw in zijn geheel intact is gebleven tijdens de oorlog. Het 17e-eeuwse paleis word ook wel ‘het Versailles van Polen’ genoemd en die vergelijking is nog niet eens zo gek. Het werd in opdracht van koning Jan III Sobieski gebouwd, na een overwinning op het Turkse leger. De Turkse vormgeving sprak de koning wel aan: door het hele paleis vind je Turkse invloeden terug. Naarmate de eeuwen verstreken werd het paleis nog meer verfraaid en uitgebreid.
Het paleis wordt omgeven door een prachtig onderhouden tuin, waar ook de rijschool zich bevindt. Deze is niet meer als zodanig in gebruik, maar herbergt tegenwoordig -verrassend genoeg- een museum met de meest uitgebreide verzameling kunstposters ter wereld.
De koninklijke route
Wanneer je Warschau bezoekt, is het volgen van de koninklijke route een mooie manier om zoveel mogelijk van het oude stadsgedeelte te zien. Want de historische gebouwen werden dan wel compleet verwoest in de WO II, in de periode erna werd alles weer met uiterste precisie, steen voor steen gereconstrueerd. Het resultaat is bijna niet van de oorspronkelijke bouwwerken te onderscheiden en dat beloonde UNESCO in 1980 met een plekje op de Werelderfgoedlijst.
De koninklijke route volgt de oorspronkelijke uitvalsweg vanuit de Oude Stad richting het zuiden. De weg begint bij het kasteelplein met het koninklijk paleis en kronkelt zich onder meer langs boulevard Krakowskie Przedniescie. Deze straat is aan weerszijde omgeven door de meest prachtige historische huizen, aangekleed met veel groen en gezellige pleintjes. De laatmiddeleeuwse gebouwen dienden als buitenhuis voor de rijke inwoners. Tegenwoordig huist de regering in een deel van de imposante huizen. In het neoclassicistische Namiestnikowski-paleis bijvoorbeeld woonde vroeger de vertegenwoordiger van de tsaar. Nu doet het dienst al de ambtswoning van de president.
Om uiteindelijk uit te komen bij het eerder genoemde Wilanovpaleis, vervolgt de route langs het oudste en mooiste park van de stad, het Łazienki-park. Je kunt er uren rondstruinen over de door bomen overschaduwde brede lanen en langs rustgevende meertjes. Ook dit park herbergt een schat aan cultuurhistorie. Zo komt je onderweg het neoclassicistische Myślewicki-paleis, de Tempel van de Sibille en het Eilandtheater tegen.
Stad aan de Wisla
Warschau wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Wisla. Het gebied ten westen van de rivier omvat de meeste cultuurhistorische plekjes, zoals de Oude Stad en de financiële wijk, met het omstreden oud-communistische cultuurpaleis. Stadsdeel Praga ligt aan de oostelijke oever van de Wisla. Hier doe je zoals de locals doen. Struin bijvoorbeeld de antiekmarkt af, gevestigd in een voormalige wodka fabriek. Je koop er overigens ook uitstekende verse vleeswaren, geitenkaas en de niet te versmaden pierogies (typische Poolse knoedels).
De oevers van de rivier blijken bij uitstek geschikt voor recreatie. Wandelaars en fietsers halen hun hart op langs de Wisla boulevard. Er is zelfs een rivierstrand, waar het bij mooi weer heerlijk zonnebaden is. Met een nagebouwd vikingschip, de ‘Dzika Wisla’ worden speciale riviertochten georganiseerd voor vogelliefhebbers. De rivier oversteken wordt extra vergemakkelijkt door een veerdienst én watertram.
Warschau: een gevarieerde skyline aan de Wisla
Dynamische toeristenstad
Niet alleen alle prachtig gereconstrueerde paleizen maken Warschau als de dynamische toeristenstad die het vandaag de dag is. Dat doet bijvoorbeeld ook de nalatenschap van componist Chopin. De muziek van deze beroemde Poolse componist wordt tijdens de zomer levendig gehouden met pianoconcerten in het eerder genoemde Łazienki-park. Sinds 2015 kun je met de zogeheten ChopinPass alle Chopin gerelateerde tentoonstellingen en musea bezoeken.
Bovendien verandert Warschau ’s zomers in een cultureel kloppend hart met gezellige terrassen, waar vanaf je geniet van de vele straatartiesten. De ingrediënten voor Warschau als toeristenstad zijn dus -in overvloed- aanwezig; heb je al zin gekregen in een stedentrip naar deze Poolse metropool?
Shoppen? Dat doe je in Zlote Tarasy.